Cartea care a stârnit un val de critici pe rețelele de socializare din cauza sfaturilor halucinante pe care le oferă copiilor de 6-10 ani a fost retrasă din librării.
Editura Litera, cea care a publicat cartea „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”, a luat această decizie după un val de controverse în rândul părinților nemulțumiți de sfaturile oferite copiilor în această carte.
„Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei”, au declarat reprezentanții editurii Litera, la solicitarea Educație Privată.
Oficialii editurii au precizat că au luat decizia deoarece respectă opiniile publicului cititor pe care nu doresc să îl lezeze.
Totodată, aceștia au precizat că volumul „Profu’ crede că învăț” „este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei Elise de Rijck. Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional. Faptul ca a fost încadrată de anumite librării la domeniul educație și că nu a fost receptată încă de la început drept ceea ce este – 100% un pamflet – a fost un cumul de factori care au produs această situație”.
„Această carte se aliniază cu cărțile de glume, bancuri, jurnale amuzante pentru copii și tineri etc.”, au mai spus reprezentanții editurii Litera.
Cum să faci voodoo când iei o notă mică
Cartea conține capitole controversate precum „Exersează-ți abilitățile de pupat în fund” sau îndemnuri îndoielnice precum „Fă troc cu profii și păcălește-i”, „Răzbună-te pentru acea dată când nu ai luat notă de trecere”.
În timp ce copiii se arată amuzați de această abordare, psihologii, părinții și profesorii sunt de părere că elevii sunt încurajați la un comportment de autovătămare.
Autoarea Elise de Rijck încadrează cartea pentru vârsta de 6-10 ani.
Iată câteva exemple de sfaturi cuprinse în cartea „Profu crede că învăț (caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar)”:
- „Dacă vrei că părinții să îți cumpere ceva, spune că e pentru școală. Părinții sunt destul de proști și cred orice.”
- „Dacă ai mare nevoie de ceva, iar ei nu îți cumpără, improvizează! A împrumuta nu e același lucru cu a fura (mai ales dacă te prinde) ..Corectorul l-am șutit de la mama, chiar dacă a descoperit că îi lipsește, încă nu știe că e la mine, așa că îl tot caută.. sunt sigură că o să renunțe și o să-și cumpere unul nou.”
- „M-am gândit să-i trag una tare de tot dar mi-am adus aminte cum data trecută a țipat super tare. Mai bine să nu-i lovești pe frații tăi dacă crezi că s-ar putea să te audă părinții, e de preferat să mai aștepți un pic, când n-o să fie ai tăi acasă.”
- „Dacă vrei să te răzbuni scrie în Death Note! Un carnețel supranatural cu care poți să omori o persoană dacă îi scrii numele înăuntru în timp ce îi vizualizezi fața. Să fii atent că prenumele să fie corecte, să nu cumva să omori pe altcineva din greșeală […] Poți să alegi data la care o să moară […] persoana o să moară din cauza unui atac de cord.”
- Copiii sunt îndrumați să își spioneze profesorii pe Facebook
- De asemenea, sunt învățați să dea cu capul în carte până dispare tot stresul
- Cei mici mai află cum să facă vodoo dacă profesorii le-au dat note mici
Mesajul învățătoarei care a atras atenția asupra cărții
Semnalul de alarmă privitor la cartea „Profu crede că învăț (caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar)” a fost tras de Alina Gheorghiță, o învățătoare din Curtea de Argeș.
Într-o postare pe contul său de Facebook, profesoara a criticat mesajul transmis de această carte:
„Răsfoind câteva pagini observ că are aspectul unui jurnal, cu desene atractive, captează ușor atenția!
Și apoi, începând să citesc mai atent, a început să îmi crească, la propriu, tensiunea. (…)
Am o singură întrebare:
Ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților Ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria „Materiale educaționale”?
Dacă asta înseamnă să fii deschis la minte și să îmbrățișezi modernismul, NU, mulțumesc! Azi vreau să fiu cât se poate de înapoiată!
Sunt cumplit de furioasă!”
Mesajul învățătoarei a devenit viral, determinându-i pe părinți și pe reprezentanții editurii Litera să ia atitudine.