Nu, nu cred că exagerez când spun că există o anumită cheie care rezolvă toate conflictele cu copilul. Te felicit că ai deschis acest articol, deoarece îți voi vorbi despre ea în cele ce urmează.
Înainte de a-ți spune care este această cheie și de ce este atotputernică în relația cu copilul, vreau să-ți împărtășesc cum am ajuns eu la această concluzie.
În primăvară, m-am întâlnit cu câteva zeci de mame, în sesiunile gratuite de audit al relației cu copilul pe care le-am oferit în calitate de coach cu o experiență de aproape 10 ani în mod special în zona de parenting. Am împărtășit cu aceste mame suferința, tristețea și vinovăția pe care le simțeau confruntându-se cu diferite probleme ale copiilor lor, printre care:
- Copilul nu ascultă
- Nu are încredere în sine
- Certuri permanente
- Rezultate slabe la învățătură
- Certurile între frați/surori
- Copilul minte
- Nu își recunoaște greșelile
- Vrea să aibă mereu dreptate
- Lovește alți copii
- Copilul nu este atent
- Nu cooperează
- Este încăpățânat și opoziționist etc.
Copii de vârste diferite (de la circa 2 ani până la 16+ ani), situații materiale și financiare diferite, medii de trai diferite, țări diferite, însă o singură problemă comună.
Pornind de la simptomele la nivel de comportament al copiilor, am săpat până la rădăcina acestora și am descoperit că problema comună era lipsa de conectare între părinte și copil.
Din acest motiv, dincolo de recomandările specifice pe care le-am făcut fiecărei mame, conectarea cu copilul s-a regăsit la absolut toate.
Citește și:
Ce fac părinții pe care îi ascultă adolescenții
Copiii tăi se ceartă? 18 moduri prin care îi poți învăța pe frați să fie cei mai buni prieteni
Acest lucru m-a pus pe gânduri și m-a făcut să mai caut informații pentru a aprofunda subiectul. Așa am ajuns la concluzia că fără conectare între părinte și copil educația adevărată nu este posibilă. Nici ascultarea de bunăvoie, nici dezvoltarea armonioasă și echilibrată a copilului.
“Noi am crescut fără atâta conectare”
“Ce mai atâta conectare?”, ar putea spune cineva. “Noi am crescut și fără conectare cu părinții. Am crescut în fața blocului sau prin curtea bunicilor și iată, suntem bine acum. Doar mofturi ale parentingului modern care produc niște mimoze incapabile să se descurce în viața reală.”
Într-adevăr, majoritatea dintre noi am crescut fără conectare specială cu părinții. Am crescut deconectați emoțional de părinți, deconectați emoțional de noi înșine, devenind ulterior obsedați să obținem o conectare umană autentică – fiecare unde a putut: în relații de cuplu dificile, în relații dificile la job, în prietenii dubioase sau, cel mai trist, în dependențe de muncă, de alcool, de fumat, de jocuri de noroc, de jocuri pe calculator, de droguri, chiar și de relații toxice.
Pentru că lipsa conectării duce la dependențe, prin care omul nu face decât să-și anestezieze durerea de a trăi deconectat de cineva drag și de sine însuși.
“Opusul dependenței nu este abstinența, ci conectarea”, spune medicul și autorul canadian Dr. Gabor Mate.
Deci, faptul că noi am crescut fără conectare are cel puțin două urmări nefaste:
- Foarte multe persoane din generația noastră se confruntă și la maturitate cu dificultăți psiho-emoționale generate de lipsa conectării cu părinții în copilărie: depresie, anxietate, frică, deconectare de sine, dependențe, relații toxice.
- Ne este greu să ne conectăm cu copiii noștri, chiar dacă înțelegem rațional cât este de important să facem asta. Pur și simplu ne e greu să le oferim copiilor noștri ceea ce noi nu am primit și nu știm ce presupune și cum se simte.
Citește și:
Cel mai simplu mod prin care îi poți asigura copilului tău echilibrul emoțional
5 lucruri pe care să le faci astăzi în relația cu copilul ca să nu regreți mai târziu
În parenting, nu e nimic mai important decât conectarea
Și e extrem de trist! Deoarece, în parenting, nu e nimic mai important decât conectarea.
Dacă pentru tine e important să educi un viitor adult responsabil, ai nevoie copilul tău să se simtă conectat cu tine.
Dacă vrei să te asculte de bunăvoie, nu de frică, atunci singura soluție este conectarea.
Dacă dorești să-ți asculte sfaturile și ghidarea, conectarea este singura cheie care descuie calea de comunicare autentică și sinceră cu copilul tău
Vrei să nu se mai certe copiii între ei?
Îți dorești să nu facă atâtea crize copilul?
Ți-ar plăcea să se calmeze repede atunci când plânge?
Cum ar fi să treacă ușor și rapid peste emoțiile dificile (frică, tristețe, furie)?
Vrei să nu mai stea atâta la ecrane?
Îți dorești să se apuce mai repede de teme?
Sau chiar să aibă rezultate mai bune la școală?
Vrei să nu se mai lupte atâta cu tine din orice motiv și să coopereze?
Atunci, trebuie să-ți spun următorul lucru: Conectarea este singura cheie care deschide calea către educația adevărată, autentică.
Citește și:
3 greșeli de comunicare care îndepărtează copilul de părinți
Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
Conectarea este combustibilul care alimentează miracolul relației părinte-copil
În lipsa conectării, relația cu copilul se transformă fie într-o luptă pentru putere, fie într-un șir de crize și de opoziționism, fie în renunțare.
Dacă te vei uita cu atenție la familiile în care relațiile dintre părinți și copii sunt frumoase, în care copiii își ascultă părinții de bunăvoie, nu din frică, în care părinții și copiii își vorbesc unii altora frumos și cu respect, se ajută reciproc, se iubesc și se bucură unii de alții la orice vârstă, vei observa că ce au în comun nu este numărul de cărți de parenting citite sau autorii studiați, cursurile urmate, meseriile practicate sau metodele de parenting aplicate. Nu. Singurul numitor comun al acestor familii foarte diferite este conectarea dintre părinți și copii, care deschide calea către comunicare autentică, către încredere reciprocă, astfel încât copilul se simte iubit, acceptat și înțeles și asta îl ține aproape de părinți.
Poate că termenul de “conectare” încă îți sună un pic abstract (și aici este dificultatea, căci câți mai au răbdarea în epoca TikTok-ului să aprofundeze concepte), însă nu va mai fi așa pentru mult timp! 🙂
Mâine, voi publica un articol în care îți voi explica pas cu pas cum funcționează conectarea, ca să începi să o aplici mai mult cu copilul tău/copiii tăi.
La final, te invit la o temă practică, de a răspunde, într-un comentariu, la aceste două întrebări:
- Pe o scală de la 1 la 10 (1=foarte slabă, 10=excelentă), la cât evaluezi conectarea dintre tine și copilul tău/copiii tăi în această perioadă?
- Ce faci tu personal pentru a te conecta cu copilul tău/copiii tăi?
Citește și:
Legătura dintre relația proastă cu părinții și problemele de sănătate. 7 sfaturi de la Gáspár György pentru construirea încrederii în relația părinte-copil
Studiu: 1 din 5 părinți din România nu s-a jucat niciodată cu copilul său
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Alex Souza, Pexels.com
Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:
SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT