Ce nu îți va spune nimeni despre conflictele cu copilul pe tema ecranelor

Cum a fost în familia ta zilele trecute, în perioada minivacanței: copilul a stat mai puțin pe telefon/tabletă sau mai mult?

Felicitări dacă a stat mai puțin!

Iar dacă a stat mai mult, e foarte posibil să fi avut și conflicte din această cauză, nu?

Mulți părinți îmi scriu că nu știu ce să mai facă pentru a-și dezlipi copiii din fața ecranelor. Și, de multe ori, se ajunge la ceartă. Mama sau tata, având intenția bună de a-și ajuta copilul să se joace cu jucării sau să-și facă temele, încearcă toate soluțiile pe care le știe, până când își pierde răbdarea. Și atunci încep țipetele, scandalul, plânsetele și crizele copilului… părintele crezând că, dacă nu a reușit cu vorba bună, va reuși cu amenințări și presiune.

Doar că nu se întâmplă așa, cel puțin nu pe termen lung. Poate că, pe moment, copilul cedează de frică, dar mâine are din nou telefonul sau tableta lipită de mâini.

Tocmai de aceea, vreau să-ți atrag atenția asupra unui lucru pe care nu îl vei afla din altă parte despre ce se întâmplă atunci când părintele se enervează, țipă, critică și ceartă copilul din cauză că stă prea mult la ecran.

De fiecare dată când are loc un conflict cu copilul pe tema ecranelor, se întâmplă următoarele lucruri:

1. Copilul învață că în această realitate este rău, neplăcut și că aici suferă, spre deosebire de realitatea virtuală, unde totul este ușor și plăcut și unde se poate refugia oricând. În acest fel, copilul își dezvoltă tiparul de a fugi din realitate într-un loc mai plăcut și îți dai seama deja ce se poate întâmpla în viitor pe acest model.

2. Îndrăgitul ecran care a reprezentat cauza conflictului devine fructul interzis și copilul, în loc să uite de el așa cum ne-am dori, stă cu gândul numai la cum să pună din nou mâna pe el sau la ce va face data viitoare când va avea timp pe telefon sau tabletă.

3. Se rupe relația de iubire și conectare cu părintele care îl ceartă. Orice conflict erodează relația și necesită energie și timp pentru reparație. E minunat dacă, după conflict, faci efortul de a repara relația cu copilul tău și de a-l apropia din nou de tine. Ce se întâmplă, însă, dacă nu faci acest efort? Relația rămâne ruptă și copilul se îndepărtează de tine tot mai mult, cu fiecare conflict.

4. Copilul își formează o imagine negativă despre sine și o încredere în sine redusă, deoarece știe că el este cauza supărării părintelui, deși, în sinea lui, vrea să-l facă pe părinte mândru de el și vrea să-i aducă bucurie. Când părintele e supărat, nervos, când îl critică și țipă la el, copilul se simte rău, se simte defect. Se simte incapabil de a reuși, mai ales dacă părintele deja îl consideră dependent de ecran.

Astfel, conflictele care pornesc de la „Ți-am zis deja de atâtea ori să închizi telefonul ăla!”, în loc să desprindă copilul de ecran, îl adâncesc și mai mult în dependență, lăsându-l singur în fața problemei, deoarece se simte deconectat de tine, neîncrezător și fără susținere. Și chiar nu îți dorești asta, având în vedere că un copil încă nu are abilitățile și cunoștințele unui adult pentru a reuși să limiteze singur o activitate plăcută gândită din start de specialiști ca să-l facă dependent.

Copilul are nevoie de ajutorul tău pentru a reuși!

Copilul tău are nevoie de ajutorul tău real, nu doar să bifezi că ai încercat, în timp ce, în realitate, copilul se simte abandonat în fața problemei, respins și neacceptat de cei mai dragi oameni și fără soluții pe care să le poată aplica.

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă lucrurile ar continua așa? Cel mai probabil, copilul va aluneca încet, dar sigur pe panta dependenței de tehnologie, manifestând dificultăți de atenție și concentrare, rezultate slabe la învățătură, crize dese, intoleranță la frustrare, incapacitatea de a-și regla emoțiile și de a-și face prieteni buni. Dacă va ajunge să stea foarte mult la ecrane, e posibil să înceapă să aibă probleme de sănătate precum înrăutățirea vederii, probleme ale coloanei vertebrale sau greutate în exces, deoarece corpul fizic nu se poate dezvolta normal în lipsa mișcării fizice necesare.

Desigur, asta nu trebuie să i se întâmple copilului tău! Și ai puterea de a face o schimbare oricât de greu pare acum. Important este să conștientizezi pericolul și să decizi să schimbi ceva pentru a-ți ajuta în mod real copilul.

Ajutorul tău real constă în a-l înțelege prin ce trece, a stabili limite clare și ferme cu empatie și blândețe, cu care copilul să fie de acord, a avea încredere că poate, a-i oferi ajutor când are nevoie și, desigur a sărbători succesul împreună cu el!

Atenție, nu îți spun aceste lucruri ca să simți vinovăție, rușine sau să te judeci că ai procedat greșit. Nu cred că ai procedat greșit, din simplul motiv că, în acele momente, credeai că faci bine și nu aveai alte soluții mai bune. Deci, ai făcut tot ce ai știut mai bine pentru a-ți ajuta copilul să închidă ecranele și să facă ceva util și interesant în viața reală.

În orice moment, poți lua decizia de a schimba ceva

Întrebarea la care te invit să-ți răspunzi este: Ce ți-ai dori să faci de acum încolo? Pentru că acum, știind mai multe decât știai până acum, poți lua alte decizii care să te ajute:

  • Să îți înțelegi copilul și să-i transmiți sentimentul că ești de partea lui, ceea ce îl va ajuta să se desprindă mai ușor de jocul video sau de desenele animate
  • Să te conectezi în mod real cu copilul tău, într-o stare de prezență și iubire, să-i conții emoțiile și să construiești o relație puternică și de încredere
  • Să stabilești o limită clară și fermă în ceea ce privește timpul petrecut de copil la ecrane cu care copilul să fie de acord
  • Să menții această limită cu fermitate și cu empatie în același timp. Să nu cedezi când copilul va încerca să o încalce, fără să-l cerți sau să-l critici
  • Să ai câtă răbdare e nevoie până când copilul se obișnuiește cu noua rutină
  • Să-i asiguri copilului o atmosferă calmă și susținătoare în familie, care să-l atragă către activitățile offline, nu către ecranele care îl tentează cu activități plăcute obținute cu un singur click

Pe măsură ce îi vei oferi aceste lucruri copilului tău, problema dependenței de ecrane va dispărea și vei vedea rapid schimbări uimitoare la copilul tău!

Știi acum ce ai de făcut și poți începe chiar de astăzi să aplici aceste schimbări în relația cu copilul tău.

Dacă, totuși, simți că aceste lucruri sună bine în teorie, însă te îndoiești că vei reuși să le aplici, atunci poți alege să le aplici alături de mine și de alți părinți care au aceeași provocare ca tine, în cadrul Programului “Copii deconectați de ecrane, conectați la viață”, care va începe peste o săptămână, luni, 11 decembrie, și va dura 7 zile + două sesiuni de Coaching de grup pe care le vom stabili de comun acord.

Miza sănătății și echilibrului copilului tău din prezent și din viitor este prea mare pentru a ignora aceste informații. Am auzit, la un moment dat un citat: succesul viitor al generației copiilor de astăzi depinde nu de ce învață sau ce cursuri fac, ci de cât timp stau în fața ecranelor – cu cât stau mai mult, cu atât vor fi mai incapabili să aibă succes în viața reală.

Iată, pe scurt, detaliile importante despre Program:

  • Durează 7 zile, în perioada 11-17 decembrie
  • Online, pe un Grup secret de Facebook
  • Două sesiuni de Coaching de grup cu tine și ceilalți participanți: O sesiune la începutul programului și una la final
  • 7 misiuni pe care le aplici și primești feedback personalizat. Eu postez dimineața o temă (misiune), tu aplici și postezi răspunsul tău. Eu îți citesc cu atenție răspunsul și revin cu feedback sau cu întrebări suplimentare
  • Lucru cu tehnici de Coaching și NLP pentru a-ți găsi propria soluție adaptată personalității tale, vârstei și personalității copilului tău, astfel încât să funcționeze în familia ta
  • Pe lângă suportul personalizat din partea mea, te bucuri și de susținerea grupului. Afli idei de la alți părinți sau greșeli pe care să nu le repeți și tu. Împreună este cu mult mai ușor să reușești decât singur/ă!
  • BONUS 1: Un document cu idei de activități, împărțite pe vârste și pe tipuri de activități
  • BONUS 2: O meditație de relaxare
  • BONUS 3: O meditație care te ajută să-ți regăsești poziția de putere și autoritate parentală susținătoare în raport cu copilul
  • BONUS 4: Un eBook cu toate temele din Program
  • Garanție 200%: Dacă parcurgi temele din Programul “Copii deconectați de ecrane, conectați la viață” și simți că nu te-a ajutat cu nimic, îți primești banii înapoi fără nicio discuție. Și rămâi și cu cunoștințele acumulate
  • Investiția ta în Program: 497 lei

Înscrie-te pentru a-ți rezerva locul (după înscriere, te voi suna pentru a discuta personal înainte de a face plata):

Îmi rezerv locul în Programul “Copii deconectați de ecrane, conectați la viață”

 

Unii părinți spun „Și ce dacă stă copilul azi un pic mai mult la ecran?”. Sigur, dacă este vorba de o excepție, nu este o problemă. Însă, dacă acest lucru se întâmplă zilnic și un copil de 2 ani, care nu ar trebui să fie expus deloc unui ecran, ajunge să stea 1-2 ore pe zi, sau un copil de 9-10 ani depășește 1-2 ore de telefon sau calculator pe zi, pot apărea urmări grave. Ele nu se văd astăzi sau mâine, ci în timp, când lucrurile sunt mai greu de reparat.

Nu lăsa problema să se agraveze, pentru că poți interveni și poți să-l scoți din dependența de ecran, dacă iei această decizie.

Dacă vrei să îți fiu alături în acest proces, să te ghidez pas cu pas și să te susțin, rezervă-ți locul în Copii deconectați de ecrane, conectați la viață”.

 

Sursa: Kindel Media, Pexels

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,276FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole