Alocațiile copiilor mai mici de 2 ani vor depăși 700 lei, de la 1 ianuarie. Vezi ce alocație va primi copilul tău, după majorare

Alocațiile de stat pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2024, conform legii, în urma indexării cu rata inflației.

Începând cu luna ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Se ia în calcul rata medie anuală a inflației cunoscute în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, pentru că datele finale privind inflația din 2023 vor fi cunoscute abia anul viitor, la calculul majorării alocațiilor se ia în considerare rata anuală a inflației anunțată de INS pentru anul 2022, de 13,8%.

Așadar, alocațiile de stat pentru copii se majorează, începând cu 1 ianuarie 2024, cu 13,8%.

Conform legii, „alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.”

Citește și:

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Oana Moraru: Copilul trebuie să trăiască emoțiile negative

Valoarea alocațiilor de stat pentru copii în anul 2024

Odată cu majorarea alocațiilor de stat pentru copii, cuantumul acestora va crește după cum urmează:

  • Pentru copiii de 0-2 ani, alocația crește de la 631 lei, în prezent, până la 719 lei
  • Pentru copiii cu handicap de 0-18 ani, alocația crește de la 631 lei, în prezent, până la 719 lei
  • Pentru copiii de 2-18 ani și pentru cei care urmează cursuri liceale sau profesionale, alocația crește de la 256 lei, în prezent, până la 292 lei

Conform legii, „alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau a convenției autentificate de un notar public cu ocazia divorțului ori, în caz de neînțelegere, pe baza hotărârii judecătorești sau a ordinului de protecție emis de instanța judecătorească, părintelui/persoanei căruia/căreia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința copilului. Alocația este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecție pe durata valabilității ordinului de protecție și atât timp cât i-a fost încredințat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reședința la acesta/aceasta.”

Alocația de stat pentru copii se poate plăti începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul și începe efectiv din luna următoare depunerii cererii. Dacă cererea este înregistrată mai târziu, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni, prevede legea.

Citește și:

“Folosim rușinea ca pe o tehnică de parenting”. Gabor Maté, despre Time-out și rușinea care traumatizează copiii

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Vika Glitter, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,734FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole