Cum cultivăm inteligența emoțională a copilului. 3 pași de la psihologul Lenke Iuhoș

Inteligența emoțională presupune, în general, capacitatea unei persoane de a empatiza cu cei din jurul său și de a le influența emoțiile în sens pozitiv. Copiii care au o inteligență emoțională ridicată înțeleg instinctiv nevoile și reacțiile persoanelor din jurul lor, fie că sunt copii sau adulți, și reușesc să obțină maximum de beneficii din relațiile sociale, adaptându-și comportamentul în funcție de context.

Din punctul de vedere al psihologului Lenke Iuhoș, educația copiilor din generația actuală trebuie adaptată la noile rigori și standarde internaționale, iar mijloacele clasice de predare-învățare nu mai satisfac nevoile lor, așa cum se întâmpla în cazul generațiilor anterioare.

„Copiii care se simt valorizați, respectați în familie au rezultate mai bune la școală au mai mulți prieteni ș trăiesc vieți mai sănătoase, mai fericite. Părinții au rolul de a oferi protecție, susținere, apreciere, acceptare, înțelegere și iubire necondiționată, iar inteligența emoțională se cultivă prin aceste valori, nu prin critică în exces, amenințări, șantaj emoțional sau chiar bătaie”, afirmă psihologul specializat în psihologia copilului, într-un comunicat de presă.

Conform acesteia, atunci când „un copil este educat în spiritul criticii în exces sau cu bătaie, trauma lui se va sedimenta și se va acutiza la maturitate: dacă la început se teme de părinte, mai târziu învață să devină agresiv, să îl înfrunte, iar apoi va deveni agresiv în orice conjunctură”.

Lenke Iuhoș spune că a observat din practica de specialitate lucrând cu cei mici că aceștia sunt destul de ușor de modelat, învață rapid bunele maniere și le aplică în viața de zi cu zi, au o încredere sporită și devin sociabili.

Dacă se lucrează doar cu copilul, în timp ce acasă părinții nu își schimbă comportamentul parental toxic, există un risc mare ca cel mic să revină la obiceiurile vechi, care îl vor afecta mai târziu, la maturitate.

Psihologul Lenke Iuhoș sugerează 3 pași pentru cultivarea inteligenței emoționale la copii:

În opinia specialistului citat, nu există o rețetă de succes pentru cultivarea inteligenței emoționale la copii, deoarece copiii sunt diferiți, au nevoi diferite și se raportează diferit la societate

Cu toate acestea, propune 3 pași utili prin care putem descoperi ce îl ajută pe copilul nostru atunci când nu știe cum să-și gestioneze eficient și constructiv, emoțiile:

 

1. Fii atent/ă nu doar la emoțiile copilului, ci și la ale tale

„Trăim în secolul vitezei, în care, într-un timp foarte scurt, trebuie să rezolvăm foarte multe probleme cotidiene. Foarte mulți părinți neglijează involuntar nevoile copilului. Întrucât copiii au o abilitate extraordinară de a imita gesturile și comportamentele adulților, ne vom trezi, la un moment dat, că, la o problematică anume, aceștia vor reacționa emoțional asemenea nouă. Este destul de complicat să-l ajuți pe copil să-și cunoască emoțiile și să și le gestioneze în avantajul său, dacă noi nu știm să ne gestionăm propriile emoții”, explică psihologul.

Așadar, spune ea, „primul pas este să învățăm să ne evaluăm emoțiile, reacțiile, uitându-ne câte 5 minute pe zi în oglindă, deoarece orice mic gest, poate neimportant pentru noi, poate fi replicat de către copil și îl poate transforma într-un automatism”.

 

2. Ajută copilul să-și folosească emoțiile ca pe o oportunitate de conectare și învățare

„Uneori, emoțiile negative nu sunt întotdeauna total negative, ci pot fi transformate în oportunități pentru dezvoltarea copilului. De exemplu, starea de nervozitate poate fi convertită în ambiție și canalizată pentru dezvoltarea abilităților sportive, artistice, creative etc. Fii acolo pentru copilul tău când simte emoții puternice, nu pentru a i le corecta și pentru a-i spune cum trebuie să se simtă, ci ca oportunități de apropiere și de explorare în siguranță a lumii interioare, cu tot cu provocările ei”, spune Lenke Iuhoș.

 

3. Ajută copilul să identifice, să analizeze și să numească în mod corect emoția

„Pentru noi, părinții, este foarte important să învățăm să coordonăm limbajul verbal, nonverbal și cu cel paraverbal. Dacă un copil va vedea că vorbim foarte frumos, însă tonul și limbajul corpului sunt în contradicție cu acele cuvinte, el va deveni foarte confuz la început, iar în timp va crede că așa este normalitatea”, avertizează specialistul citat.

Potrivit acesteia, „identificarea și denumirea emoțiilor au un efect de calmare, iar prin această metodă îi putem ajuta să își revină mai rapid după diverse situații supărătoare. Totodată, puteți să-i ajutați pe copii să capete un vocabular al emoțiilor prin diverse jocuri de rol, jocuri de mimă, jocuri cu cartonașe și, mai ales, să folosiți voi înșivă cât mai multe denumiri de emoții”.

 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Trinity Kubassek, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,274FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole