E oficial: Greva profesorilor s-a încheiat. În ce condiții poate reîncepe

Greva profesorilor se suspendă, au anunțat, astăzi, liderii celor două mari confederații sindicale din Educație.

Redăm, mai jos, comunicatul de presă publicat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și semnat de liderii acestora, Simon Hăncescu și Marius Ovidiu Nistor:

„În urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.”

Atenție, greva a fost suspendată, urmând a fi reluată dacă Guvernul nu își respectă promisiunile.

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au avertizat liderii sindicali.

Ședință de Guvern pentru aprobarea modificărilor promise profesorilor

Guvernul s-a reuni, astăzi, începând cu ora 11:30, într-o nouă ședință în cadrul căreia ar urma să fie aprobate mai multe acte normative privind salarizarea personalului din Educație.

Duminică, au fost postate pentru transparență decizională proiectele unor ordonanțe de urgență ale Ministerului Muncii şi Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, transmite Agerpres.

Proiectul Ministerului Muncii prevede că, începând cu 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic și didactic auxiliar din unitățile de învățământ preuniversitar și universitar cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcție.

Cu aceeași sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din bibliotecile universitare, precum și ale celorlalte funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care au calitatea de personal didactic auxiliar și care lucrează în sistemul național de învățământ.

În același timp, salariile personalului nedidactic din școli și universități, acestea cresc cu 400 lei brut pe fiecare funcție.

Proiectul inițiat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene prevede acordarea unei prime de 1.500 lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, când este marcată Ziua Internațională a Educației.

Citește și:

Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

Cum vor crește salariile profesorilor. Explicațiile ministrului Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit, duminică, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, despre modul în care vor fi majorate salariile angajaților din învățământ.

Potrivit acesteia, Executivul va garanta faptul că, în noua grilă de salarizare din viitoarea lege a salarizării, se va pleca de la salariul mediu brut pentru debutant sau asistent universitar. O altă garanție oferită de Guvern este că prima tranșă care se va acorda din această majorare va consta în 50% din creștere, care va ajunge la cadrele didactice de la 1 ianuarie 2024.

Ligia Deca a mai spus, ieri, că profesorii care doresc să recupereze orele neefectuate mai pot face acest lucru, în timpul disponibil până în ultima zi de școală înaintea vacanței de vară, 16 iunie. Precizăm că angajații din Educație care au fost în grevă nu sunt plătiți pentru zilele de grevă în care nu s-au prezentat la serviciu și nu au susținut orele cu elevii.

Ministrul Educației a mai anunțat, ieri, că anul școlar nu va fi prelungit și că o parte dintre examenele din Bacalaureat 2023 vor fi echivalate.

Mai multe detalii despre aceste subiecte, în articolul de mai jos:

Calendarul școlar nu va fi prelungit. Elevii iau vacanță pe 16 iunie, indiferent de grevă

 

Sursa foto: Facebook FSLI România

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,267FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole