Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Se vorbește mult în ultimii ani despre inteligența emoțională și despre educația emoțională a copiilor.

Ce înseamnă, însă, o educație emoțională sănătoasă a copiilor? În acest articol, vom oferi un răspuns cât mai simplu la această întrebare.

Scopul educației emoționale este ca, în viitor, copiii noștri să știe să-și recunoască emoțiile și să și le gestioneze într-un mod sănătos pentru ei și pentru oamenii de lângă ei.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Ce face copilul care reușește să-și gestioneze emoțiile, spre deosebire de cel care nu reușește?

Cele două lucruri care ne ajută să le oferim copiilor o educație emoțională sănătoasă

În primul rând, e important să știm că o educație emoțională sănătoasă NU înseamnă să învățăm copilul să nu simtă emoții negative. E imposibil să nu apară emoții nedorite. Întrebarea este ce facem cu ele? Educația emoțională nu înseamnă negarea sau reprimarea emoțiilor care nu ne plac.

În al doilea rând, ca părinți și educatori, plecăm la acest drum asumându-ne faptul că este un proces care presupune situații de criză, de lacrimi, de tantrum, de furie, de frică, de tristețe și de multe alte manifestări greu de gestionat. Și este perfect normal și necesar ca un copil să aibă asemenea manifestări. Fiecare dintre ele este o oportunitate de a învăța și de a evolua pentru noi și pentru copil.

Citește și:

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Așadar, putem spune că o educație emoțională sănătoasă presupune să ghidăm copilul pentru a dobândi aceste 9 abilități de interacțiune cu emoțiile:

  1. Să învețe să-și recunoască emoțiile
  2. Să accepte respectivele emoții la propria persoană și la ceilalți
  3. Să-și asume responsabilitatea pentru propriile sale emoții și reacții
  4. Să-și exprime emoțiile într-un mod sănătos, care nu face rău
  5. Să învețe să-și conțină emoțiile
  6. Să învețe și să folosească tehnici de autoreglare emoțională
  7. Să aibă o relație de încredere, de susținere și de respect cu sine însuși, evitând autojudecata și vinovăția
  8. Să folosească provocările emoționale spre binele său și spre propria sa evoluție
  9. Să comunice într-un mod constructiv și empatic cu ceilalți despre propriile sale emoții, atunci când ele vizează alte persoane și când este necesar

Pentru a le putea oferi copiilor noștri o educație emoțională adecvată, este nevoie să ne asigurăm că am parcurs deja noi înșine, părinții și educatorii lor, procesul de acceptare a emoțiilor și am învățat să le gestionăm sănătos.

Doar un părinte și un educator matur emoțional are capacitatea de a conține emoțiile dificile ale unui copil în timpul unui tantrum. Reușim să acceptăm toate emoțiile copiilor noștri doar după ce le scoatem din umbră pe ale noastre și le acceptăm. Putem să ne învățăm copiii să fie empatici și să comunice frumos prin propriul nostru exemplu de empatie și comunicare cu copilul.

Dacă simțim că mai avem de lucru la acest capitol, putem evolua în fiecare moment, folosindu-ne de fiecare provocare emoțională care apare pe drumul vieții noastre.

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

La final, îți las și câteva idei de activități pentru copii cu rolul de a-i ajuta să recunoască și să gestioneze emoțiile:

 

„Emoții în povești. Cum să-i ajutăm pe copii să accepte și să gestioneze propria lor sferă emotivă” de Veronica Arlati

Să-i însoțim pe copii în descoperirea lumii emoțiilor, să-i învățăm să le recunoască, să le accepte și să le gestioneze sunt obiectivele principale ale acestei cărți.

Din acest punct de vedere, povestea reprezintă un aspect privilegiat pentru a avea acces la sfera emotivă a celor mici, deoarece limbajul pe care îl folosește, construit din simboluri și imagini, li se adresează în mod direct.

 

 

 

„Prima carte Montessori despre emoții”, Editura Litera

Bun-venit în universul emoțiilor!

Descoperirea emoțiilor de către cei mici este de neevitat… dar deloc simplă! Să le recunoști, să le numești, să le exprimi, să le canalizezi… toate acestea se învață.

În compania lui Luca și Orion, copilul tău va descoperi furia, frica, bucuria, tristețea, rușinea și iubirea și, alături de tine, va afla cum pot fi exprimate sau stăpânite.

La finalul aventurii celor doi eroi, copilul va reuși să numească fiecare emoție și, împreună, veți putea desfășura activități care să-i redea liniștea… ajutându-l să se dezvolte în armonie cu sine și cu ceilalți.

 

Cutia mea cu emoții, Stephanie Couturier, Editura DPH

O cutie distractivă pentru copiii de 0-5 ani, care conține o carte și două jocuri atractive pentru a descoperi emoțiile!

Cutia conține o carte cu 16 pagini cartonate, 12 jetoane de memorare pentru a identifica emoțiile și 6 puzzle-uri duble pentru a asocia emoția cu situația corespunzătoare.

 

 

Sursa foto: Michael Morse, Pexels

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,578FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole