Mulți dintre părinții noștri și-au bazat educația pe pedepse și, uneori, pe recompense. Însă, atât pedepsele, cât și recompensele nu fac decât să motiveze copilul din exterior. Pentru a dezvolta motivația interioară a copilului, avem nevoie de alternative la pedepse. Avem nevoie de moduri constructive de a reacționa atunci când copilul face greșeli, când nu respectă regulile sau când face lucruri care generează furia părinților.
Atunci când părinții se simt depășiți de unele comportamente ale copiilor, poate că le vine greu să admită că intenția celor mici nu este să-i enerveze și să le facă probleme. Intenția lor este să exploreze mediul înconjurător și să-și contureze individualitatea, în procesul de a-și găsi propriul loc în lume.
Cu toate acestea, părinții care au fost pedepsiți în copilărie au tendința, la rândul lor, să-și pedepsească odraslele. Și asta în ciuda faptului că mulți părinți știu cât de dăunătoare pot fi pedepsele în educația copiilor.
Iată câteva efecte negative ale pedepselor asupra copiilor: copilul pedepsit simte una sau mai multe emoții precum frustrare, rușine, vinovăție, abandon, respingere, nedreptate, neputință, anxietate, confuzie, se poate simți neacceptat, nerespectat, neiubit, neînțeles.
Și, dacă nu va repeta greșeala care a generat pedeapsa va fi nu atât din convingere, ci din frica de o nouă pedeapsă. Asta înseamnă că, atunci când părintele nu este de față, există în continuare probabilitatea ca cel mic să manifeste comportamentul care a atras după sine pedeapsa.
Cei de la site-ul pentru părinți Vospitaj.com propun câteva moduri eficiente prin care părinții îi pot ajuta pe copiii lor să se adapteze mai ușor la lumea din jurul lor fără amenințări și fără pedepse.
Iată 10 alternative la pedepse pe care le poți pune în practică începând de astăzi:
1. Încearcă, pe cât posibil, să satisfaci nevoile copilului
Dacă observi că cel mic a devenit agitat, verifică dacă nu cumva i s-a făcut foame sau se simte obosit. De multe ori, e suficient să satisfaci nevoile fizice ale copilașului pentru a restabili armonia în familie.
2. Asigură un mediu înconjurător prietenos pentru copil
Observi că îi faci frecvent copilului observații ca să nu atingă vaza de ceramică, un bibelou sau să nu ia cuțitul sau chibriturile? Problema nu este la copil. În asemenea cazuri, soluția este să pui toate obiectele la care nu dorești să ajungă copilul tău în locuri ferite, pe care el nu le poate accesa.
3. Formează și menține o rutină
Copiilor mici le place foarte mult rutina. Atunci când ziua este previzibilă, cei mici știu la ce să se aștepte și asta îi ajută să urmeze programul zilei cu ușurință. În plus, rutina îi ajută pe copii să simtă că dețin un oarecare control asupra vieții lor și asupra lumii lor. În același timp, adăugarea unor elemente de flexibilitate poate fi utilă. De exemplu, dacă de obicei copilul este mai întâi îmbrăcat și apoi spălat pe dinți, și într-o zi refuză să se îmbrace, atunci îi poți propune să înceapă prin a se spăla pe dinți, urmând apoi să se îmbrace.
4. Îmbrățișările pline de iubire
În multe contexte, copilul se poate calma și își poate muta atenția de la anumite lucruri atunci când îl mângâi sau când îl îmbrățișezi. Acest tip de atenție îi transmite celui mic că îl observi, că ai grijă de el și că îți pasă de el.
5. Schimbarea decorului
Uneori, copilașii să pot simți deranjați sau plictisiți de decorul din camera lor sau din locuință. Ai putea încerca să muți mobila, să (re)decorezi pereții cu imagini frumoase sau cu compoziții din flori, frunze sau alte materiale atractive. Copilul este suficient de mare pentru a se implica și a-ți oferi o mână de ajutor? Cu atât mai bine, vă veți bucura împreună de acest proces creativ!
6. Citește cu copilul povestiri care generează sentimente pozitive
Dezvoltarea emoțională echilibrată a unui copil poate fi susținută de poveștile educative și de cărțile despre relații frumoase. Astfel, micuțul are posibilitatea să învețe valori sănătoase și comportamente benefice și responsabile.
7. Păstrează-ți calmul
Nu ridica tonul la copil nici măcar în situații limită, cum ar fi dacă observi că băiețelul sau fetița ta se pregătește să atace un alt copil sau să dărâme toate cărțile de pe raft. Ce poți face într-o asemenea situație? Privește copilul fix în ochi, conectează-te cu el, astfel încât să simtă că primește toată atenția ta. Apoi, propune-i o activitate interesantă care știi că îi place și conflictul se va stinge înainte de a începe.
8. Petrece timp de calitate cu copilul
Pentru un copil mic, iubirea părinților se traduce prin timpul petrecut cu el. Așadar, fă tot ce îți stă în putință pentru a petrece cel puțin 15-30 de minute pe zi jucându-te cu copilul tău/ cu fiecare dintre copiii tăi. Aceasta este cea mai eficientă măsură de a preveni comportamentele nepotrivite. De asemenea, este o modalitate excelentă de a menține o puternică legătură emoțională cu copilul.
9. Arată-i copilului cum să facă anumite lucruri atunci când nu știe
Dacă, de exemplu, cel mic a aruncat o bucată de plastilină pe covor, nu e cazul să țipi la el, chiar dacă poate că exact asta îți vine să faci. Mai potrivit și mai de ajutor ar fi să-i explici calm că sunt alte moduri de a-și manifesta frustrarea că nu a reușit să realizeze ce și-a propus, și că e important să păstrăm ordinea și curățenia în casă. Apoi, îl poți implica și pe cel mic la curățenie. Iar pentru activitățile cu plastilină îi poți oferi un loc special și poți modela ceva împreună cu el.
10. Satisfă-i curiozitatea
De multe ori, copiii desfac obiecte și echipamente casnice doar pentru că sunt curioși să vadă cum funcționează. Din nefericire, acest proces duce la deteriorarea obiectelor și la cheltuieli neprevăzute. Pentru a nu-l priva pe copil de o asemenea distracție, atunci când observi că este interesat de ceva anume, îi poți pune la dispoziție lucruri vechi, de care nu mai aveți nevoie, cum ar fi, de exemplu, un telefon stricat. Astfel, curiozitatea copilului va fi satisfăcută pe deplin și bugetul va rămâne neatins.
Aceste alternative la pedepse urmăresc în mod special prevenirea comportamentelor neplăcute pentru părinți pe care le manifestă copiii mici și/sau curioși care sunt absorbiți de nevoia de a cunoaște și explora lumea din jur.
Care dintre acțiunile enumerate în acest articol îți este de ajutor?
Citește și:
9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]
Sursa foto: Pexels