Elev bătut de învățător pentru că nu știa tabla înmulțirii. Primarul susține gestul: „Bătaia e ruptă din rai”

O anchetă se desfășoară într-o școală din județul Vaslui, după ce un copil de 7 ani a fost bătut de învățător pentru că nu știa tabla înmulțirii. Deși mama băiatului a denunțat în mediul online comportamentul cadrului didactic, primarul localității i-a arătat susținerea.

Drept răspuns, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a condamnat atât acțiunile dascălului, cât și declarația primarului.

Incidentul a avut loc la Școala Protopopești din comuna Tăcuta, județul Vaslui.

Iată ce spune mama băiatului de 7 ani care a venit acasă de la școală cu vânătăi: „Să vă arăt cum arată bietul copil de 7 ani care a fost bătut cu bățul la mânuțe de domnul învățător de la școala Protopopești, comuna Tăcuta pentru că nu știa tabla înmulțirii. Acești învățători, profesori, care după atâția ani de la revoluție nu au învățat nimic despre educarea copiilor într-un mod normal.”

„Vrem în școala noastră profesori și învățători care au răbdare cu copiii. Acest copil este traumatizat, nu vrea să meargă la școală de frică. Și mai este și o doamnă profesoară de matematică, care jignește copiii. Cazul unei fetițe care a venit din Germania la școală în Protopopești și pe care doamna de matematică a jignit-o foarte tare, i-a vorbit foarte urât și copila a mers acasă plângând. Acești profesori ar trebui sa se retragă singuri din școală”, a mai afirmat mama copilului bătut, transmite stiriest.ro.

Citește și:

Se înființează Observatorul Național al Copilului. Gabriela Firea: „Prima bază de date care cuprinde toți copiii”

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

Reacția primarului: „Nu-l cunosc pe acest cadru didactic, dar dacă l-aș vedea, i-aș strânge mâna”

Primarul comunei Șuletea din județul Vaslui, Ciprian Tamaș, a reacționat în apărarea dascălului care și-a bătut elevul, spunând că e de acord cu pedeapsa fizică în școli, atunci când comportamentul elevilor iese din cadrul normal.

„Mie mi se pare normal. O metodă de care niciunul dintre noi, mai ales generațiile noastre, nu cred că am fost văduviți”, a validat primarul gestul învățătorului, citat de Antena3.ro.

Edilul a spus că este de acord ca și fiului său să-i fie aplicate pedepse fizice, în cazul unui comportament neadecvat: „Personal, eu am fost la școală la băiețelul meu, e în clasa a 6-a, la ședința cu părinții și am spus că sunt total de acord atunci când iese din cadrul normal al activităților școlare, să fie pedepsit cum am fost și eu, cu o palmă, la fund, să-l tragă de perciuni.”

De altfel, primarul comunei Șuletea are numai cuvinte de laudă pentru gestul cadrului didactic: „Nu cred că e o tragedie. Personal nici nu-l cunosc pe acest cadru didactic, dar dacă l-aș vedea, i-aș strânge mâna.”

„Bătaia e ruptă din rai. Poporul român așa a fost învățat, istoria ne-o spune”, a mai declarat Ciprian Tamaș.

Citește și:

Primul proces pentru bullying în școli din România s-a încheiat după 2 ani. Ce verdict a dat instanța

Elevi de clasa a II-a, cu arsuri după expunerea la lampa cu ultraviolete la școală. Poliția a deschis dosar penal

Gabriela Firea: „Bătaia NU este rupta din Rai!” și „educația nu se face cu palma”

În replică, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a condamnat „ferm orice fel de acțiuni sau declarații care aduc atingere integrității și demnității unei persoane, mai ales copil sau/și femeie!”

„Cu atât mai mult, condamn cu tărie afirmațiile primarului din județul Vaslui care este de acord și încurajează cadrele didactice să aplice corecții fizice elevilor. Îl consider chiar vinovatul moral pentru gesturile făcute de un profesor dintr-o localitate vasluiană, care l-a bătut pe un elev cu bățul la palmă pentru că nu știa tabla înmulțirii. Consider ca exista alte metode eficiente de educare, nu unele barbare, care nu rezolva nimic, ci doar nasc traume”, a scris ministrul, într-o postare pe Facebook,

Potrivit acesteia, cuvintele primarului nu îl onorează.

„Nu, domnule primar, bătaia nu este ruptă din Rai! Vorba bună și bunătatea, da. Nu, domnule primar, educația nu se face cu palma, iar școala și cadrele didactice au cu totul alt rol.

Și nu, domnule primar, nu acesta trebuie să fie poporul român! Vremurile au trecut, trebuie să dispară, să se șteargă din conștiința tuturor greșelile de comportament ale unora dintre concetățenii noștri, nicidecum să le folosim ca exemple de bune practici pentru educația copiilor”, afirmă Gabriela Firea.

Citește și:

Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional

Pedepsiți prin note și dați afară din clasă. 10 moduri în care sunt încălcate Drepturile Copilului în comunitățile dezavantajate

Primarul a îndemnat profesorii să încalce legea

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse avertizează că a bate un copil înseamnă a încălca legea:

„Vreau să-i atrag atenția acestui politician, care pretinde că se gândește la binele propriului copil, că a îndemnat profesorii să încalce legea și asta îl face complice. Dacă ar fi citit Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovare drepturilor copilului ar fi știu de prevederea care spune “Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatări (…) indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție (…) etc. În plus, regulamentul unităților de învățământ stabilește că “Personalului din învățământul preuniversitar îi este interzis să aplice pedepse corporale, precum și să agreseze verbal, fizic sau emoțional copiii/elevii și/sau colegii”.

În aceste condiții, Firea a făcut apel la instituțiile abilitate să se autosesizeze și să sancționeze „acest derapaj”.

„Condamn, fără excepție, perpetuarea unor astfel de modele de disciplinare. Școala este poate cea mai importantă instituție care contribuie la formarea caracterului și personalității copiilor noștri, iar procesul educațional trebuie să reprezinte un mediu propice dezvoltării personalității fiecăruia”, susține ea.

Gabriela Firea, mamă a trei băieți, spune că i-a învățat „mereu să fie buni, răbdători și înțelegători. Am făcut și fac în continuare teme cu băieții care încă sunt la școală. Îi ajut și le explic când nu înțeleg ceva, pentru că așa face un părinte responsabil. E greu, normal, dar să crești un copil nu e pentru nimeni ușor.”

Citește și:

Studiu Salvați Copiii România: Jumătate dintre elevi sunt victime ale bullying-ului

8 motive pentru care școala NU pregătește copiii pentru viața reală

 

Sursa foto: Katerina Holmes, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,365FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole