Greva generală a profesorilor continuă și marți. Ce spune Ministerul despre înghețarea anului școlar

Greva generală din învățământ va continua și marți, în condițiile în care Guvernul nu a mai chemat sindicatele pentru continuarea discuțiilor. Greva generală a fost declanșată astăzi, cu participarea a peste 150.000 de cadre didactice și a peste 70.000 de angajați personal auxiliar și nedidactic.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat, pentru Edupedu.ro, că sindicatele din Educație nu au primit astăzi nicio invitație pentru a continua discuțiile cu reprezentanții Executivului.

George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat astăzi, la Radio România Actualități, că Simion Hăncescu, liderul FSLI, a solicitat duminică, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului, dar nu a primit un răspuns în acest sens.

Oficial din Ministerul Educației: Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul

Înghețarea anului școlar nu este o variantă luată în calcul în niciun scenariu de lucru, a declarat, astăzi, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, la Radio România Actualități, citat de Edupedu.ro.

„Dacă mă întrebați pe mine, nu știu să existe vreun precedent și nici o definiție foarte clară a înghețării anului școlar. Nu, nu, nu ne gândim la asta în niciun scenariu de lucru”, a precizat Sorin Ion.

Potrivit acestuia, între 60-70% dintre angajații din școli au intrat în grevă generală, iar Ministerul Educației nu va publica listele cu procentele de participare, pe școli, deoarece ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ.

Secretarul de stat a spus că toate scenariile Ministerului Educației iau în calcul o grevă de câteva zile, nu una de câteva săptămâni.

„Pe noi ne-a interesat ca cel puțin începând de astăzi, activitatea în școli să se desfășoare fără riscuri pentru copii, pentru că să știți, sunt situații total diferite, în sensul că avem unități de învățământ în care se desfășoară activitatea absolut normal, nu există nicio persoană în grevă, dar avem și la polul opus unități de învățământ în care tot personal este în grevă. Ei bine, lucrurile se tratează diferit. De fapt, cele mai multe școli sunt cele în care o parte din personal protestează prin grevă, iar altă parte este la activitate”, a afirmat Sorin Ion.

El a afirmat că încheierea situației școlare nu ar trebui să fie o problemă, în condițiile în care mediile se încheie o singură dată pe an.

„Să nu uităm că începând de anul acesta mediile se încheie o singură dată pe an. Prin urmare, în luna mai, când vorbim, avem acumulate note calificative pe întreg anul școlar. Deci, tehnic, încheierea situației școlare n-ar trebui să fie o problemă. Evident, așa cu două-trei săptămâni, chiar patru în minus, nu ne gândim încă la un astfel de scenariu. Niciodată n-am luat în considerare o acțiune de protest care să dureze atât”, a declarat reprezentantul Ministerului Educației.

Sindicatele amenință că vor ieși în stradă, dacă nu primesc propuneri acceptabile de la Guvern

Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au declarat astăzi într-un comunicat comun liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.

Ei precizează că, de aproape doi ani, au tras semnale de alarmă și au organizat acțiuni de protest.

Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, au avut loc următoarele acțiuni de protest ale sindicaliștilor din Educație:

  • 6 decembrie 2021 – au depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor
  • 20 – 22 decembrie 2021 – au pichetat sediul Guvernului României
  • 13 ianuarie 2022 – au pichetat sediul Guvernului României
  • 19 ianuarie 2022 – au organizat o grevă de avertisment de două ore
  • 25 mai 2022 – au organizat un miting de protest în Piața Victoriei
  • 1 februarie 2023 – au pichetat sediul Guvernului României;
  • 21 februarie 2023 – au anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că urmează să declanșeze greva generală
  • 29 martie 2023 – au pichetat sediul Guvernului României
  • 25 – 26 aprilie 2023 – au pichetat sediul Guvernului României
  • 10 mai 2023 – au organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ
  • 17 mai 2023 – au organizat o grevă de avertisment de două ore

 

Sursa foto: Pixabay via Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,276FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole