Mâine va fi grevă generală din învățământ. Ce au discutat astăzi sindicaliștii la Guvern

Liderii sindicatelor din învățământ s-au întâlnit astăzi, începând cu ora 14:00, la Palatul Victoria, cu ministrul Educației, Ligia Deca, cu actualul premier Nicolae Ciucă, și cu viitorul premier Marcel Ciolacu, pentru o nouă rundă de negocieri.

Oferta Guvernului nu i-a mulțumit pe liderii sindicali, care anunță că greva generală a profesorilor va începe luni, 22 mai. Astfel, de mâine, vor intra în grevă peste 150.000 de cadre didactice, la care se adaugă în jur de 60.000-70.000 persoane care fac parte din personalul auxiliar și nedidactic.

Cât va dura greva generală din învățământ

Întrebați de jurnaliști cât va dura greva generală din învățământ care va începe mâine, liderii sindicali au afirmat că greva va continua până când membrii de sindicat care au votat declanșarea acesteia vor decide încheierea protestului, după ce vor primi un răspuns acceptabil din partea Executivului.

„Profesorii vor trebui să primească din partea Executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le punem la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membrii noștri de sindicat se vor pronunța. Dar, cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală”, a declarat, la finalul negocierilor cu Guvernul, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

La întrebarea jurnaliștilor legată de încheierea anului școlar și de examene, liderul sindical Simion Hăncescu a declarat: „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi”.

Acesta a mai precizat referitor la ce urmează să se întâmple mâine în școli: „Sunt școli care sunt sută la sută în grevă, nu are cine să supravegheze, recomandarea este (părinții – n.r.) să îi țină pe copii acasă dar școlile nu sunt închise, să fie foarte clar, acolo unde sunt profesorii de serviciu vor avea grijă de copii dacă vin la școală”.

Sindicaliștii afirmă că sunt deschiși pentru continuarea discuțiilor cu Executivul. „Am cerut astăzi foarte clar să urgenteze discuțiile pe legea salarizării. Vina este a Guvernului, știți foarte bine că în prima fază această lege trebuia să fie gata la 30 iunie, era suficient timp. Au început discuțiile în septembrie 2022, nu știm din ce rațiuni au trenat. Poate nu se ajungea aici dacă aveam o grilă clară, fidelă aceea ce se intenționează cu salarizarea în învățământ. Deocamdată sunt doar promisiuni și necunoscute”, a declarat Simion Hăncescu.

Citește și:

Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional

Copilul vrea ceva ce nu se poate. Soluția care elimină conflictele

Ce spun reprezentanții Guvernului după întâlnirea cu sindicaliștii

Potrivit unui comunicat publicat de Guvern după discuțiile cu liderii sindicali din Educație, reprezentanții Guvernului a anunțat că „au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate”.

Totodată, „Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.”

Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării, se mai arată în comunicat.

În acest sens, „va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, mai anunță reprezentanții Guvernului.

Aceștia precizează că Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.

Citește și:

Oana Moraru: Secretul educației e să integrezi ambele extreme, „să îți asumi un model și să iei mereu temperatura urmărind copilul”

Conflictele cu copilul. 7 urmări negative care trec neobservate

„Greva este a oamenilor”

Înainte de începerea discuțiilor, Marius Nistor, liderul FSLI, a declarat că greva generală va avea loc luni, 22 mai, precizând că „greva este a oamenilor”.

„Așa cum am mai spus-o, greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor. Ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem ședințe cu liderii, comunicăm mâine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptăm, mergem mai departe”, a răspuns liderul sindical, înaintea consultărilor de la Guvern, la întrebarea jurnaliștilor dacă sindicaliștii vor renunța la greva generală în cazul în care se va ajunge la un consens, transmite Agerpres.

În acest context, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a spus că greva generală anunțată pentru luni este o grevă a salariaților din învățământ și aceștia vor decide dacă acceptă eventualele propuneri ale Guvernului.

„Nu este una pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanșat-o liderii lor de sindicat. Este o grevă declanșată pe baza unui referendum la care au participat salariații din învățământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunță la această formă de protest sau o vor continua”, a explicat Marius Nistor.

Citește și:

Psihologul Otilia Mantelers: 3 tactici prin care îi manipulăm pe copii, fără să ne dăm seama

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

„Totul depinde de guvernanți”

Întrebat de presă dacă mai este timp pentru renunțarea la greva generală, șeful de sindicat a răspuns că totul depinde de guvernanți, exprimându-și îndoiala că asta se va întâmpla până mâine.

„Depinde de guvernanți, dar mă îndoiesc că până mâine se poate întâmpla așa ceva. Gândiți-vă că discutăm de peste 350.000 de salariați și de peste 7.000 de unități școlare la nivel național. (…) Gândiți-vă în egală măsură că și profesorii, și cei din învățământ sunt părinți și ei au copii care ar trebui să participe la examenele naționale și poate ar fi bine să-i ascultați și pe elevii care sunt solidari cu noi, care știu ce înseamnă această grevă, dar știu următorul lucru: că trebuie să te bați pentru drepturile tale și dacă vor să aibă un viitor în viață, este clar că și profesorii care sunt la catedră în fața lor trebuie să fie suficient de motivați”, a declarat Marius Nistor.

El a precizat că alegerea acestui moment pentru declanșarea grevei generale în învățământ nu este un șantaj, așa cum au transmis unii politicieni, șantajul fiind din partea guvernanților.

„Știau despre această acțiune de protest din luna decembrie. Știau că suntem hotărâți să intrăm în acțiune. Ce au așteptat până acum? Au avut un marș de protest de peste 14.000 de oameni veniți din întreaga țară. Niciunul nu a catadicsit să discute ceva cu reprezentanții lor și acum au tupeul să arunce în spinarea salariaților din învățământ, faptul că se va declanșa această grevă? Nu. Responsabilitatea le revine în totalitate. Iar pe de alta parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinții și elevii împotriva cadrelor didactice este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici, de fapt a adus învățământul în situația în care se află în momentul de față. Şi nu e vorba numai de salarii, este vorba de statutul social al personalului din învățământ, este vorba de modul în care școala este respectată ca instituție și bineînțeles cum sunt respectați cei care lucrează în școli”, a mai spus președintele Federației sindicale „Spiru Haret”.

Potrivit sindicaliștilor, dacă se va ajunge la un consens după negocierile cu autoritățile, greva se va încheia doar atunci când oamenii vor decide acest lucru.

„Încă o dată: oferta ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu luăm noi decizia astăzi”, a insistat Hăncescu.

Citește și:

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Premierul Nicolae Ciucă: Soluția este în legea salarizării unitare

Cu o zi înainte, premierul Nicolae Ciucă a declarat că soluția pentru revendicările sindicatelor din Educație este în legea salarizării unitare.

Solicitările sindicatelor din Educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate (salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie)
  • Salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic
  • Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.)
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației

 

Sursa foto: Haseeb Modi, Unsplash

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,212FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole