Ilie Bolojan, dezvăluire despre bursele din România: „Știu că nu este o chestiune populară”

Premierul Ilie Bolojan a declarat că în ultimii ani a existat o creștere a burselor care nu poate fi suportată și a precizat că bursele de merit vor fi acordate într-un număr limitat, iar cele sociale pe criterii.

„Știu că nu este o chestiune populară, dar trebuie să fim din nou corecți. În ultimii ani, așa cum am spus, a fost o creștere care nu poate fi suportată a burselor, mai ales pentru elevi. Gândiți-vă că acum trei ani de zile aveam o sumă totală pentru burse pe România de 188 de milioane de lei și anul trecut, evident și anul acesta, am ajuns la o sumă care înseamnă 4,7 miliarde de lei. Deci, este o creștere de zeci de ori și, în afară de faptul că este o sumă foarte mare pe care nu ne-o putem permite, gândiți-vă, deci, aproape un miliard de euro doar pe bursele elevilor, am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi care au burse de merit, adică peste 9,50, dar care la Examenul de Bacalaureat iau note de 5 sau 7 sau, mai rău, nu-și iau Bacalaureatul”, a spus premierul.

El a continuat: „Sigur, se pune întrebarea când a fost notarea corectă – la Bacalaureat sau la o clasă în care toată lumea sau foarte mulți aveau burse de merit. Nu mai știm ce înseamnă meritul. La fel stau lucrurile și la celelalte burse, burse de reziliență, și vom rămâne, deci, cu cele două burse care se cuvine să rămână, bursele de merit, dar acordate pe merit într-un număr limitat. Gândiți-vă la premiile pe care le luam, cei care am prins alte vremuri. Iar cele sociale vor fi, într-adevăr, alocate pe criterii care țin de sprijinirea copiilor, care provin din familii defavorizate”.

Scopul: controlarea creşterii cheltuielilor statului

Premierul Ilie Bolojan declarase, vineri, că pregătește un pachet de burse pentru elevi, menționând că în prezent pentru burse se plătește un miliard de euro și „acest lucru trebuie reconfigurat”.

„Am dezvoltat un pachet de burse pentru elevi, care a plecat acum trei ani de zile de la 188 de milioane de lei pe toată țara și am ajuns la 4,7 miliarde de lei, în trei ani de zile, deci o creștere imensă. Sunt bune orice fel de burse, dar gândiți-vă că plătim un miliard euro aproape doar pe bursele elevilor şi cei care fac o analiză a notelor vor constata o dinamică crescătoare peste pragul stabilit imediat după ce au apărut bursele, sigur nu datorită efortului elevului combinat cu cel didactic, ci datorită reperului de bursă și acest lucru trebuie reconfigurat”, a precizat Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.

El a spus că se încearcă controlarea creșterii cheltuielilor statului, în general, pentru că nu mai pot fi susținute la acest nivel.

Studenții au protestat și joi în Piața Victoriei din Capitală, dar și în mai multe centre universitare din țară, față de intenția Executivului de a reduce fondurile alocate pentru burse și, implicit, numărul beneficiarilor. Ei le-au solicitat guvernanților să renunțe la intenția de a schimba modalitatea de calcul a fondului de burse astfel încât acesta să fie raportat în continuare la valoarea brută a salariului minim pe economie, așa cum prevede legislația actuală, și nu la valoarea netă. „Nu din burse faceți averi!”, „Nu suntem cheltuieli, suntem investiții” și „Mă mai întrebi de ce vreau să plec din țară?” erau mesajele de pe câteva dintre pancartele studenților din fața Guvernului.

Ministrul Educației: „Nu facem ce ne place, facem ce trebuie să facem”

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat joi, despre protestele studenților privind modificarea sistemului de burse, că le transmite faptul că, dacă ar fi în locul lor, și el ar protesta, după cum este convins că un student rațional și decent, dacă ar fi în locul lui, ar face ce face el.

„Și studenților și elevilor le transmit următorul mesaj: Dacă aș fi în locul lor, și eu aș protesta. După cum sunt convins că un student rațional și decent, dacă ar fi locul meu, ar face ce fac eu. Altfel spus, și mie mi-ar plăcea să nu schimb nimic în sistemul de cursuri, numai că un ministru nu face ce îi place, face ce trebuie să facă. Iar colegilor profesori și sindicatelor le transmit exact același lucru. Și eu aș fi nemulțumit să trebuiască să mi se schimbe numărul de ore din normă. După ce m-am obișnuit cu o anumită practică, cu o anumită cutumă la școală, în viață, nu-i confortabil să vii și să faci o schimbare de genul acesta. Dar sunt convins că orice lider de sindicat, dacă ar fi locul meu, și responsabil pentru sistem, trebuie să facă la fel. Asta este situația. Nu facem ce ne place, facem ce trebuie să facem”, a completat el.

De asemenea, ministrul a afirmat că sistemul nostru de bursă nu trebuie să fie o finanțare paralelă a învățământului gratuit, iar copiii trebuie să meargă la școală într-o logică a învățământului obligatoriu și gratuit. El a precizat că peste câteva săptămâni, dacă nu facem nimic și nu înțelegem prin ce trecem, se teme că nu va mai putea fi dată nicio bursă.

Daniel David a precizat că bursele sunt situații de excepție pentru a încuraja procesul educațional.

„Țin la cele sociale, fiindcă avem abandonul școlar atât de mare, iar cele de merit, hai să le ducem la merit. Eu cred că 15% dintr-o clasă, cu nota 9, nota cea mai mică, eu cred că pentru merit este un lucru decent”, a menționat ministrul.

El a mai arătat că au început în 2023, 2024, 2025 să dea burse, de merit, reziliență.

„Spuneți-mi, prezența la Bacalaureat, prin raportare la câți au terminat liceul, vi se pare o modificare spectaculoasă, importantă? Rezultatul la Bacalaureat? Procentul de succes vi se pare o modificare importantă? Deci, sigur că sunt criterii și criterii. Ai prins doi ani cu bursă, în care, efectiv, repet, fondul de bursă a explodat. Doi ani în care ai fost bine susținut și ai avut vreme să te pregătești și pentru Bacalaureat”, a subliniat Daniel David.

El a menționat că este vorba de o situație de criză.

Președintele Nicușor Dan a declarat că decizia de a tăia unele burse și de a reduce nivelul altora aparține ministerului de resort și Guvernului. Șeful statului precizează că i s-a explicat că sistemul de burse existent în învățământul preuniversitar românesc este unic în Europa. „E anormal să numești „de merit” ceea ce iau 30% dintre elevii din sistem”, a adăugat el.

Citește și:

Sunt deschise înscrierile la Programul “Conectarea cu copilul. Ghid practic”

„NU mai avem bani!” Ministrul Educației a spus ce se întâmplă, de fapt, cu bursele

40 de idei ieftine sau gratuite cum să-ți petreci vacanța de vară cu copilul

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,403FaniÎmi place
375CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole