40 de idei ieftine sau gratuite cum să-ți petreci vacanța de vară cu copilul

Majoritatea elevilor și preșcolarilor au intrat în vacanță! Este momentul să pregătești lista cu activități pentru a ține copiii ocupați, mai ales că tentația de a petrece timp în exces pe ecrane este foarte mare când copiii ies din ritmul obișnuit de școală sau grădiniță.

Vacanța nu este pentru plictiseală, nu este pentru a sta ore în șir în fața ecranelor, ci pentru amintiri minunate în familie! Iar acestea se pot realiza foarte ușor și cu bugete mici de tot!

Iată o lista cu activități de vară pentru copii, ieftine sau chiar gratuite. Așteptăm cu mare drag și alte propuneri din partea voastră pentru a crea împreună o listă și mai mare de idei  cu activități pentru vacanța de vară pentru toți părinții.

Top 40 de idei pentru o vacanță de vara reușită

1. Încercați parcuri noi în care nu obișnuiți să mergeți de obicei. De preferat, cu multă umbră! Luați cu voi o pătură, o carte și încurajează și copilul să își ia o carte nouă la el, un frisbee, palete de tenis sau badminton, o minge gonflabilă, lopățele, un zmeu, board games, jocuri de societate, puzzle, jocuri de logică, jocuri de cărți etc. (ideea este să fie jocuri și jucării adecvate vârstei). Pune în rucsac și câteva snacks-uri și sandvișuri sănătoase și sunteți gata!

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: 3 precauții majore pentru copiii mici și sugari pe vreme de caniculă

Școala de vară 2024. Lista școlilor de stat deschise pe timpul verii în București

2. Discută cu alți părinți, ai căror copii sunt colegi / prieteni cu copilul tău și organizați un picnic într-o zona ușor accesibilă. Copiii se joacă, părinții socializează – iată o altă zi despre care copiii își vor aminti cu drag!

3. Intră pe site-urile cu evenimente din orașul vostru și fă o listă cu filme, concerte și evenimente în aer liber (târguri, expoziții, piese de teatru) – care să fie potrivite vârstei copilului. Dacă faci un calendar, vei ști exact unde vă veți petrece serile sau după-amiezile și nu vei mai pierde timp încercând să găsești o activitate. Organizarea este de mare ajutor și în vacanța de vara.

4. Vizitați grădina botanică. 

5. Vizitați grădina zoologică. Luați la voi și câteva gustări (pentru a nu cumpăra de la magazin) și o sticlă mare de apă.

Citește și:

Grădinița de vară 2024. Lista grădinițelor de stat deschise în vacanță, în București

Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic

6. O zi a fotografiei: cu telefonul mobil sau cu un aparat foto pentru copii, alegeți un parc sau un alt punct de atracție și faceți fotografii. Acasă, le descărcați, pe cele mai reușite le imprimați (încă mai sunt centre de imprimat fotografii, iar prețurile sunt mici) și, alături de o floare pe care o uscați, puteți face împreună, în ziua următoare, un album. Iată, astfel, o idee care poate ocupa două zile din vacanța de vară.

7. Mergeți cu mașina la o fermă de animale din apropiere. Faceți poze, cumpărați produse direct de la sursă și petreceți o zi altfel, educativă și distractivă în același timp.

8. Fiecare oraș are o mulțime de locuri interesante de vizitat! Și ai fi surprins/ă să descoperi locuri noi și interesante, chiar dacă locuiești de mult timp acolo. Case memoriale, mici muzee, locuri care ascund secrete vechi. Copiilor le plac poveștile interesante și o vizită la muzeu va fi o șansă să descopere lucruri noi.

9. Ia copilul și arată-i locurile preferate din copilăria ta. Fie din același oraș, fie în orașul natal – în timpul vizitei la bunici.

Citește și:

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Cum creăm amintiri frumoase

5 lucruri de făcut în vacanța de vară pentru amintiri de neuitat

10. Sigur ai prieteni în listele de pe Facebook care pescuiesc des. Discută cu ei și, data viitoare, mergeți împreună. Chiar dacă tu nu ești nici măcar pescar amator, pentru copil va fi o nouă aventură. Și sigur se va găsi și o lansetă și pentru cel mic.

11. Legat de punctul anterior, vezi ce alte hobby-uri interesante au amicii tăi și încercați și voi, măcar o dată, ceea ce fac ei: excursii pe munte, dormitul în cort, vizitatul peșterilor (nu trebuie să aveți echipamente de profesioniști, ci le puteți împrumuta – tot de pe la prieteni).

12. Dormitul în aer liber se poate face și la curte. Iar în seara respectivă puteți să observați stelele și poți scoate la imprimantă câteva pagini cu „Știai că”… despre astronomie și astronauți.

13. Mergeți în librăriile mari, care au amenajate colțuri de citit și petreceți acolo 1-2 ore, în care citiți gratuit cărți, benzi desenate, răsfoiți albume etc.

14. Atenție la anunțurile de evenimente gratuite pentru copii: workshop-uri, concursuri, spectacole, concerte, ateliere de creație etc.

Citește și:

Ce își va aminti copilul tău? Iată cum construim amintiri frumoase

“Mamă, nu mă grăbi să devin adult.” 14 lucruri pe copiii ni le-ar cere dacă ar fi conștienți de nevoile lor

15. Mergeți la bazin / piscină sau, dacă marea este aproape, dați o fugă de o zi.

16. Faceți excursii de o zi: cu mașină personală, cu trenul sau cu autocarul. Dacă destinația este de 1-2 ore, este perfect: lacuri, bazine termale, stațiuni montane etc.

17. Luați bicicletele și faceți tururi prin oraș. Iar dacă ai copii mai mari, mergeți cu trenul sau cu mașină și faceți trasee (ușoare) pe munte.

18. Jucați mini golf.

19. Aveți un mic artist în familie? Mergeți în parc să picteze peisajul.

20. Îi place să facă mici proiecte? Mergeți în parc și alegeți frunze, conuri de brad, crenguțe și faceți împreună un tablou din materiale naturale pe care îl puteți înrăma.

Citește și:

Mirela Retegan: „Există viață și după examen! Nu cred că un examen este definitoriu pentru viitorul unui copil”

Copilul stă mult la ecrane în vacanță? 5 pași ca să limitezi timpul pe telefon și tabletă

21. Ia legătura cu prietenii mai vechi și buni, cu verișori sau unchi – care locuiesc în altă localitate – și mergeți un weekend în vizită la ei. Economisiți la cazare, vizitați o nouă localitate și petreceți clipe frumoase. Sunt minunate astfel de întâlniri!

22. Învață-ți copilul să joace șah.

23. Copilul se desparte greu de televizor sau de telefon? Alegeți trei cărți interesante pe care să le citești împreună cu copilul până la finalul verii.

24. Pictați cu degetele sau pensulele tricouri albe – este un proiect artistic distractiv și va rămâne o amintire frumoasă.

25. Schimbați împreună decorul camerei: autocolante de perete, o nouă aranjare a mobilei în cameră, sortarea jucăriilor.

26. Desenați cu creta un traseu și faceți mici competiții pe role.

Citește și:

Copilul nu vrea să doarmă la prânz în vacanță? 3 secrete care îți vor fi de ajutor

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Deconectarea de tehnologie și conectarea cu copilul

27. Să nu treacă o zi fără să dansați 10 minute.

28. Învățați și spuneți bancuri, ghicitori și glume.

29. Pregătește o mică vânătoare de comori – în casă poți lasă indicii care să-l conducă pe copil pas cu pas până la marea comoară. Puteți face și afară. De exemplu, dacă i-ai pregătit o seară la un film în aer liber, îi poți spune ghicitori care să-l conducă de la un loc în altul și, în final, în parcul respectiv.

30. Dacă ai o fetiță, faceți-va una alteia brățări. Este o activitate atât de făcut în casă, cât și pentru o zi la iarbă verde.

31. Mai cheamă 1-2 prieteni de-ai copilului și faceți o mică petrecere tematică: plastilină, lego, joc de cărți și orice alte jocuri.

32. Dacă locuiți la curte sau mergeți la bunici, faceți un concurs de cules fructe din copac.

Citește și:

6 lucruri pe care le fac părinții cu copii independenți

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

33. O bătaie cu pistoale cu apă. Este una dintre activitățile preferate ale multor copii. Obligatoriu să aveți la voi haine de schimb!

34. O idee simplă și rapidă: faceți vederi, felicitări, personalizați tricouri, șervețele de masă, sau pur și simplu mici picturi cu ștampile din cartof. 

35. Faceți un concurs cu avioane de hârtie.

36. O seară a jocului în familie, o seară a gătitului în familie, o seară pentru a comanda pizza – faceți o activitate care se potrivește cel mai bine familiei voastre.

37. Creați o înghețată de casă, după o rețeta personalizată de voi, cu un ingredient special.

38. Oferă-te voluntar pentru o cauză, iar copiii vor avea contact și cu această activitate. Alege o activitate educativă și care să nu încarce emoțional copilul. Poți opta pentru activități legate de protecția mediului: plantare de copaci, reciclare etc.

39. Creșteți o grădină mică, în curte sau la balcon.

40. La finalul verii, faceți o capsulă a timpului și puneți în acea cutie o poză, lucruri găsite sau făcute de-a lungul verii. Dacă nu vreți să o îngropați, puteți să o păstrați în casă.

Citește și:

Sănătatea copilului în vacanța la mare. 9 sfaturi pentru părinți

În vacanță cu un copil de 3-4 ani. De ce să ții cont ca să vă relaxați cu toții

O vacanță de vară plăcută și eficientă cu copiii. 7 secrete de organizare

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Ashton Bingham, Pexels

 

 

    Vrei să afli ce fel de părinte ești?

    Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

      Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

      Parenting 2.0
      Parenting 2.0
      Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

      Articole similare

      LĂSAȚI UN MESAJ

      Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
      Introduceți aici numele dvs.

      INTRĂ ÎN COMUNITATE

      122,761FaniÎmi place
      295CititoriConectați-vă
      0AbonațiAbonați-vă

      Ultimele articole