Copiii preșcolari nu ar trebui să consume băuturi care conțin îndulcitori artificiali, ci să fie obișnuiți de la o vârstă fragedă cu apa ca sursă principală de hidratare – acesta este noul sfat al experților din Marea Britanie, formulat de Comitetul Consultativ Științific pentru Nutriție (SACN), scrie BBC.
Recomandările vizează băuturi precum sucurile „toothkind”, considerate prietenoase cu dantura, dar care conțin îndulcitori precum aspartam, stevia, zaharină sau sucraloză. Deși îndulcitorii pot ajuta copiii mai mari să reducă aportul de zahăr, în cazul celor mici, riscurile ar putea depăși beneficiile.
Ce sunt îndulcitorii artificiali
Consumul excesiv de zahăr este asociat cu un risc crescut de carii dentare și afecțiuni cronice precum diabetul de tip 2, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Îndulcitorii artificiali au fost creați ca alternativă, oferind gust dulce cu un aport caloric redus sau inexistent. Toți cei utilizați în Marea Britanie sunt aprobați și au trecut prin teste de siguranță riguroase.
Cu toate acestea, experții SACN sunt îngrijorați că acești îndulcitori pot amplifica preferința copiilor pentru gustul dulce, ceea ce devine apoi greu de corectat.
După revizuirea dovezilor existente, SACN afirmă că eficiența îndulcitorilor în prevenirea cariilor dentare este „slab susținută” științific. Totuși, reducerea consumului de zaharuri libere, alături de alte schimbări pozitive în alimentație, este considerată benefică pentru sănătate.
Comitetul recunoaște că, pe termen scurt și mediu, îndulcitorii pot ajuta la controlul greutății, dar subliniază că „nu sunt esențiali și nu reprezintă singura soluție”. Mai mult, există „lacune semnificative” în datele privind expunerea populației din Regatul Unit la acești îndulcitori, ceea ce împiedică realizarea unei evaluări complete a riscurilor. În acest sens, SACN solicită guvernului să colecteze mai multe informații.
Reacții oficiale
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială a declarat că guvernul este hotărât să combată obezitatea, luând măsuri ferme pentru a limita publicitatea la alimente nesănătoase destinate copiilor, în mediul online și la TV.
Profesorul Robin May, consilier științific-șef al Autorității pentru Siguranța Alimentară (FSA), susține apelul SACN către industrie de a face publice datele privind cantitățile exacte de îndulcitori din produse: „Acest lucru va oferi informații esențiale despre consumul real și va ajuta la evaluarea ingredientelor.”
La rândul său, profesorul Graham Finlayson, expert în psihobiologie la Universitatea din Leeds, consideră că prudența este justificată, mai ales în cazul copiilor, dar avertizează că dovezile actuale nu sunt suficient de solide pentru a exclude complet îndulcitorii ca instrument de reducere a consumului de zahăr:
„Având în vedere creșterea alarmantă a obezității și diabetului, schimbările pripite de politici ar putea face mai mult rău decât bine.”
Asociația Internațională a Îndulcitorilor (ISA) a reacționat, afirmând că: „în cadrul unei diete și a unui stil de viață sănătos, îndulcitorii cu conținut scăzut sau fără calorii pot contribui la atingerea obiectivelor de sănătate publică privind reducerea consumului de zahăr.”
Citește și:
Șeful ANPC trage semnalul de alarmă: „Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de Salmonella”
Sunt periculoase pentru copii! ANPC: „TREBUIE să aibă avertismente pe etichete ca în cazul pachetelor de țigări”
Copilul refuză să se spele pe mâini? 10 soluții care ne-au ajutat să rezolvăm această problemă
Sursa foto: Freepik.com