Într-un e-mail pe care l-am primit pe adresa redacției, o mamă spunea că un subiect care generează în mod constant tensiuni în relația cu unul dintre cei doi copii ai ei este refuzul constant și cu încăpățânare al celui mic de a se spăla pe mâini.
Ca părinte, știi foarte bine cât este de important spălatul pe mâini, mai ales după ieșirile afară, după mersul la toaletă și înainte de masă. Știi la câte riscuri se supune copilul dacă nu se spală pe mâini.
Și, totuși, copilul pare să vrea să-și facă rău lui însuși refuzând cu obstinație să se spele pe mâini. Cum rezolvăm această problemă?
Îți fac o mărturisire: și eu, personal, m-am confruntat cu această provocare cu fiul meu Emanuel, pe când avea 2-3 ani. Momentele în care trebuia să se spele pe mâini erau, de departe, cele mai tensionate din întreaga zi.
Citește și:
Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii
Sănătatea copilului în vacanța la mare. 9 sfaturi pentru părinți
Au fost situații în care, după ce veneam de afară, alegea să stea și câte 30 de minute scâncind în hol, doar doar nu va fi nevoie să se spele pe mâini.
Ce m-a ajutat atunci să nu mă înfurii și să am răbdare a fost certitudinea că există soluții la această problemă. Și am început să caut metodic și să aplic diferite soluții. Până la urmă, una, câteva sau toate împreună au funcționat! Cert este că, din acea perioadă, nu am mai avut supărări și lacrimi în legătură cu spălatul pe mâini.
Iată 10 lucruri pe care poți să le aplici atunci când copilul refuză să se spele pe mâini, pentru a elimina această problemă fără scandal:
1. Nu transforma spălatul pe mâini într-o corvoadă
Dacă insiști constant, dacă repeți de mai multe ori și dacă te mai și enervezi și țipi la copil, certându-l că refuză să se spele pe mâini, vei transforma spălatul pe mâini într-o activitate neplăcută, pe care cel mic va face tot posibilul să o evite.
Până la vârsta de 5-6 ani, cei mai mulți dintre copii nu reacționează la argumentele logice, ci doar la impulsurile emoționale. Din acest motiv, nevoia de curățenie și de a elimina microbii, un argument atât de logic pentru tine, nu va contrabalansa niciodată, în mintea unui copil de 3-4 ani, tensiunea, emoția de frustrare sau cea de furie pe care o simte atunci când este chemat la chiuvetă pentru a se spăla pe mâini.
Citește și:
Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți
Sfaturi de la Dr. Mihai Craiu despre căpușe și riscul de boală Lyme. VIDEO cum scoatem corect o căpușă
2. Ce să faci atunci când deja s-a instalat o anumită tensiune în legătură cu spălatul pe mâini?
În acest caz, îți recomand să reduci cât mai mult tensiunea pe această temă, făcând tot ce depinde de tine pentru ca atmosfera să fie cât mai calmă o perioadă.
Te-ai putea întreba ce să faci în acest timp, căci, totuși, spălatul pe mâini este necesar de câteva ori pe zi. După ce decizi să elimini tensiunile pe tema spălatului pe mâini, poți profita de moment ca să începi să aplici următoarele sugestii.
3. Alternativă la apă și săpun
Atunci când suntem plecați pe afară și e nevoie să avem mâinile curate, de exemplu, pentru o gustare în parc, folosim gel antibacterian și/sau șervețele umede antibacteriene. Această soluție „de avarie” poate fi folosită și acasă, ca alternativă atunci când copilul chiar refuză să se spele pe mâini cu apă și săpun și îți este teamă să nu se îmbolnăvească. Astfel, vei putea reduce rapid tensiunea în jurul subiectului, deoarece nici tu nu vei mai fi atât de stresată.
Citește și:
9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru
Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri
4. Infrastructura potrivită
În cazul nostru, cea mai mare schimbare a venit în urma unei investiții într-un scaun înălțător cu 2 trepte pe care copilul se putea urca pentru a ajunge cu ușurință singur la robinet și la săpun. L-am cumpărat atunci de la Ikea, însă, între timp, nu îl mai găsesc în oferta magazinului. Un produs asemănător pe site-ul Ikea este acesta.
Ce am luat de la Ikea prin 2015-2016 era o scăriță solidă din lemn, având în vedere că stătea pe gresia din bucătărie, unde stă și acum și o folosim pe post de taburet :). Un scaun înălțător foarte asemănător cu cel pe care îl avem noi am găsit la eMag (cel din poza alăturată).
Ce este important este să vezi dacă cel mic are la dispoziție tot de ce are nevoie pentru a se spăla pe mâini singur, comod, în ritmul său. În cazul nostru, această condiție nu era îndeplinită și, din această cauză, copilul se simțea forțat de fiecare dată să facă ceva cu care nu era de acord, totul cu viteza adultului. De aici, lacrimi și certuri.
5. Produse atractive pentru spălatul pe mâini
Am observat, în timp, că, atunci când lui Emanuel îi place cum arată un săpun (culoarea, forma) sau cum miroase sau când alternează săpunul solid cu săpunul lichid, dorința lui de a se spăla pe mâini este foarte mare.
La un moment dat, a redescoperit un săpun lichid cu castravete de la baie și se spăla pe mâini singur și cu mare plăcere de fiecare dată când era necesar, după care venea la mine să miros și eu cât de frumos îi miros mâinile după ce au fost spălate cu săpunul lichid de castravete! Iar când am avut un săpun transparent care avea în interior un dinozaur mic făcut dintr-un alt tip de săpun, copilul abia aștepta să se spele pe mâini, pentru a ajunge cât mai repede la dinozaur!
Poți găsi pe piață săpunuri în forme de animale, cu conținuturi diverse, având diferite culori și arome. Poți cumpăra un săpun cu forma animalului preferat sau cu o anumită aromă. Îl poți lua pe copil cu tine să aleagă săpunul. Testează și vei observa că acest aspect poate face o mare diferență.
Citește și:
“Folosim rușinea ca pe o tehnică de parenting”. Gabor Maté, despre Time-out și rușinea care traumatizează copiii
Sunt periculoase pentru copii! ANPC: „TREBUIE să aibă avertismente pe etichete ca în cazul pachetelor de țigări”
6. Pregătește-l pe copil pentru ce urmează să se întâmple
În cazul nostru, ajută de fiecare dată să îi spun lui Emanuel din timp ce urmează să se întâmple, fie că este vorba de o vizită a unei persoane, fie de programul pentru ziua în curs, fie de o plecare din oraș.
La fel de mult îl ajută pe copil să se adapteze discuția despre ce urmează să se întâmple. Astfel, în drumul dinspre grădiniță spre casă, îi spuneam: „Emanuel, în 5 minute vom ajunge acasă și, după ce urcăm cu liftul, intrăm în casă, ne descălțăm și ne spălăm pe mâini”. În acest fel, copilul este deja pregătit cu acest fragment de program și probabilitatea să refuze spălatul pe mâini este redusă considerabil.
7. Abordarea prin joc
Întotdeauna, vei face totul mai repede și mai ușor cu un copil dacă abordezi acea activitate prin joc. Poți inventa jocuri cu apa la robinet, mai ales că cei mici adoră să se joace cu apa!
Sau îl poți îndemna să spele pe mâini (pe lăbuțe, pe roți) jucăria preferată/anumite jucării după ce ați venit de afară și s-a jucat cu ele în parc. Și, în contextul jocului, copilul se va spăla și pe mâini.
Citește și:
Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri
„O iubesc, dar o și cert!” Când mama nu-și dă voie să-și iubească necondiționat copilul
8. Poezioare și cântecele
Copiilor le plac foarte mult rimele, poeziile și cântecelele, așa că lasă-ți imaginația să zburde! Pornind de la o poezioară de la grădiniță, am compus următoarea poezioară pe care i-o spuneam lui Emanuel:
„Regula de bază
Când intrăm în casă:
Ne spălăm pe mâini.
Și ne descălțăm.
De haine ne schimbăm.” 🙂
9. Povești despre importanța igienei
Copiii integrează informațiile și regulile cu mult mai ușor atunci când acestea le sunt prezentate sub formă de povești.
Cartea pe care i-o citeam constant lui Emanuel în acea perioadă era „Învață să fii curat împreună cu Martinel Ursulețul”.
Iată și alte cărți care să-i ajute pe micuți să conștientizeze importanța respectării regulilor de igienă: „Ariana cunoaște reguli de igienă” și „Claudiu cunoaște reguli de igienă”, ambele scrise de autoarea Pușa Iordan, cu versuri jucăușe și imagini drăguțe.
Citește și:
Copilul nu se liniștește din plâns? 7 fraze ale părinților care agravează crizele de plâns ale copiilor
Cod roșu de epuizare termică! 10 reguli de la Dr. Tudor Ciuhodaru cum protejăm copiii de soare
10. Ai încredere în copil
Copilul va acționa și va reacționa în modul în care te aștepți tu să o facă. Adică, dacă tu crezi despre copil că nu este deloc responsabil și că, dacă nu îl obligi să se spele pe mâini, nu o va face sub nicio formă, copilul se va adapta convingerii tale atât de puternice și îți va lăsa exclusiv ție această responsabilitate.
În schimb, dacă îți schimbi abordarea și alegi să crezi că această problemă are și soluții (vezi mai sus) și că, în timp și cu răbdare, veți găsi împreună cea mai bună modalitate pentru a-l ghida să înceapă să-și dorească să se spele pe mâini. Involuntar și inconștient, vei direcționa lucrurile către îndeplinirea acestui obiectiv.
De aceea, încă de pe acum poți avea încredere în copilul tău că are toate resursele necesare pentru a reuși și că, atunci când refuză să facă ceva, are anumite motive de care e cazul să te ocupi.
Citește și:
Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic
Cum înveți copilul mic să nu facă crize atunci când se înfurie?
Acum, după ce ai citit cele scrise mai sus, singurul lucru pe care îl mai ai de făcut este să te înarmezi cu răbdare și să începi să aplici metodic, pe rând sau concomitent, soluțiile de mai sus.
Și, cel mai important aspect, să faci asta cu încrederea că veți reuși să găsiți o soluție astfel încât spălatul pe mâini să se transforme dintr-un moment tensionat în unul de joacă și bucurie!
Sursa foto: Pixabay