Șeful ANPC trage semnalul de alarmă: „Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de Salmonella”

Părinții fac eforturi pentru a le oferi copiilor lor alimente de cea mai bună calitate. Este cunoscut faptul că puiul hrănit sănătos și crescut la sol are pielea de o culoare mai galbenă decât cel crescut în condiții mai proaste.

Însă, acesta nu mai este un criteriu bun pentru a alege puiul de țară, crescut în condiții bune. Asta deoarece există firme care folosesc coloranți sintetici pentru a obține nu doar o culoare mai galbenă a puiului, ci și a gălbenușului de ou, a avertizat, ieri, Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată”, a scris șeful ANPC, într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit acestuia, „interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre”.

Citește și:

Sunt periculoase pentru copii! ANPC: „TREBUIE să aibă avertismente pe etichete ca în cazul pachetelor de țigări”

Copilul refuză să se spele pe mâini? 10 soluții care ne-au ajutat să rezolvăm această problemă

Pui îngălbeniți, infestați cu Salmonella

„Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți”, a precizat Horia Constantinescu.

El avertizează și asupra pericolului reprezentat de infestarea cu Salmonella a cărnii de pui la unele dintre fermele supuse controalelor ANPC:

„Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare „gustos”.

Președintele ANPC a precizat că urmează să trimită informare către toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul.

Citește și:

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

Adolescenții și energizantele: 12 adevăruri de la psihologul Mihai Copăceanu

Cum se colorează puiul pentru a căpăta culoarea galbenă

Colorantul utilizat pentru colorarea cărnii de pui este Avizant Yellow 20 HS, permis conform Regulamentului EC nr. 1831/2003. Acesta este un aditiv furajer, fiind destinat utilizării în amestec cu scopul pigmentării suplimentare a pielii păsărilor și colorării gălbenușului de ou.

Iată ce scrie în prospectul colorantului:

„Avizant Yellow 20 HS conține xantofili naturali obținuți din extract de flori de Marigold (Tagetes erecta). Prin aplicarea unui procedeu patentat de saponificare se obține o biodisponibilitate optimă a oxi-carotenoizilor.”

Aspectul acestui produs este sub formă de pudră cu o nuanță galben-portocaliu, care nu este solubilă în apă. Poate fi utilizat pentru păsări, câini și pisici.

Citește și:

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

Majoritatea medicamentelor pentru răceală și gripă conțin o substanță periculoasă! Dr. Sandra Alexiu: Risc de afectări cerebrale

ANSVSA: Utilizarea unor coloranți pentru hrana animalelor este legală

Drept răspuns la această alertă, Dănuț Păle, vicepreședintele Autorității Sanitar-Veterninare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a precizat că folosirea unor coloranți pentru hrana animalelor este legală, atâta vreme cât acești coloranți sunt controlați și autorizați.

„Puii se hrănesc, în mod natural, cu porumb și lucernă. Pentru că modul lor de viață s-a schimbat, a fost aprobată folosirea în hrana lor a coloranților”, a precizat acesta, pentru HotNews.ro.

Referitor la prezența bacteriei Salmonella, Dănuț Păle a afirmat că există peste 2.500 de tipuri de Salmonella, însă doar două sunt periculoase, acestea putând fi neutralizate prin tratarea termică a produselor.

Citește și:

Vânzarea țigărilor electronice, interzisă minorilor. Noi reguli în școli pentru elevii care vapează

Dr. Mihai Craiu: Medicamentul obișnuit cu cea mai gravă toxicitate asupra ficatului copiilor!

Se introduce bursa de reziliență. Modificările burselor pentru elevi din anul școlar 2024-2025, anunțate de ministrul Ligia Deca

„La noi nu a ajuns niciun document oficial care să arate dacă acei pui la care face referire președintele ANPC conțin sau nu substanțe neavizate sau periculoase pentru consum. În mod normal, ANPC ar fi trebui să aștepte buletinul de analiză de la laborator și apoi să emită o alertă în sistemul special conceput pentru acest lucru”, a mai declarat vicepreședintele ANSVSA.

Potrivit acestuia, folosirea acestor aditivi nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Mai mult, dacă se descoperă că un producător sau un agent comercial a pus pe piață produse periculoase pentru consum, se poate ajunge la întocmirea unui dosar penal.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Facebook Horia Constantinescu

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole