Crește valoarea tichetelor de creșă, de la 1 aprilie

Valoarea tichetelor de creșă va crește, începând cu 1 aprilie 2024, după cum stabilește un ordin ministerial publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, începând cu luna aprilie 2024, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă este de 640 de lei. Până în luna martie, valoarea tichetelor de creșă a fost de 620 lei, creșterea anunțată fiind de 20 de lei.

Cine primește tichete de creșă

Pot primi tichete de creșă angajații atât din sistemul de stat, cât și de la companiile private care nu beneficiază de concediul de creștere copil și de indemnizația pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, sau până la 3 ani, dacă este cazul unui copil cu handicap.

Tichetele de creșă se acordă lunar, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui, pentru a fi utilizate exclusiv pentru plata taxelor la creșa la care este înscris copilul.

Suma provenită din această sursă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă atunci când este reluată activitatea profesională.

Nu beneficiază de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență.

Citește și:

Indemnizația de creștere copil, majorată de la 1 martie

Cu cât au crescut alocațiile de la 1 ianuarie 2024. 3,6 milioane de copii beneficiază de majorări

Acte necesare pentru a beneficia de tichete de creșă

Tichetele de creșă se distribuie angajaților pentru fiecare copil natural sau adoptat, precum și pentru copiii cărora li s-a instituit tutela.

Iată actele necesare pentru a beneficia de tichete de creșă:

 • Cerere pentru acordarea tichetului de creșă
 • Actul doveditor eliberat de creșa la care e înscris copilul
 • Documente care atestă calitatea de părinte: certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat
 • Documente care atestă calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau dispoziția autorității tutelare
 • Declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului
 • Alte documente solicitate de angajator, potrivit regulamentului intern

Citește și:

Lista scurtă de 5 cărți de parenting pe care merită să le citești

Dezvoltarea vorbirii la copii. Îndrumar pe vârste

Cele 3 mari provocări cu acomodarea copilului meu la grădiniță. Cum le-am depășit

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Tatiana Syrikova, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,282FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole