Ne lăudăm sau nu copiii? 8 reguli pentru o laudă constructivă

De regulă, atunci când vine vorba despre lăudarea copiilor, părinții, bunicii și educatorii se poziționează ferm fie pro laude fie total împotriva lor.

Generația părinților de astăzi este formată din numeroase persoane care au suferit mai degrabă din cauza educației bazate pe critică și pedepse. Din acest motiv, numeroși părinți aleg să-și laude copiii și, uneori, exagerează în acest sens.

Pe de altă parte, sunt și părinți care, dorind să aplice un parenting necondiționat, resping total ideea de laude și chiar aprecieri.

Se pare că adevarul este undeva la mijloc. Specialiștii spun că micuții trebuie încurajați, iar laudele dăunează educației copilului atunci când sunt formulate greșit. Dimpotrivă, dacă sunt spuse corect, ținând cont de anumite reguli, laudele sunt benefice, devenind niște laude constructive.

Citește și:

Copilul NU este un adult în miniatură. Când sunt pregătiți copiii să ofere necondiționat

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

Specialistul în parenting, trainerul și coach-ul Angela Nuțu a vorbit despre acest subiect pe 4 martie 2015, în cadrul evenimentului Smart Parents.

Iată 8 reguli pe care le-a prezentat Angela Nuțu și de care poți alege să ții cont atunci când îți lauzi copilul astfel încât lauda să fie constructivă:

1. Acordă o apreciere specifică

Pentru aceasta, menționează la ce moment te referi, când a avut loc, în ce context, ce persoane au mai fost implicate, evitând exprimările generale.

 

2. Laudă descriptivă

Așadar, este nevoie să spunem ce apreciem la comportamentul copilului, nu la persoana lui. De exemplu: „Mi-a plăcut astăzi când ai facut X lucru”.

 

3. Exprimarea pe moment

Este important ca aprecierea să fie acordată la momentul când se întâmplă acțiunea, astfel încât copilul să facă legătura între situația respectivă și reacția părintelui.

Citește și:

„O iubesc, dar o și cert!” Când mama nu-și dă voie să-și iubească necondiționat copilul

Copilul e agresiv cu tine? O soluție simplă să-l calmezi prin joc

4. Aprecieri sincere

Fii sincer/ă atunci când acorzi laude. Aprecierile trebuie să fie sincere, în caz contrar, copiii vor simți că ceea ce faci nu este decât să aplici o strategie, a precizat Angela Nuțu.

 

5. Apreciază procesul

Apreciază, pe cât posibil, procesul, nu rezultatul. În acest fel, îl vom stimula pe copil să dorească mai mult, să vrea să obțină mai mult.

 

6. Concentrează-te pe proces, nu pe persoană

Dacă este nevoie să intervenim pentru a corecta ceva, este important să corectăm procesul, nu persoana.

 

7. Fără comparații

Niciodată nu lăuda sau nu certa un copil prin comparație cu un alt copil. Singura comparație permisă este cea cu propriile performanțe.

 

8. Nu exagera cu laudele

„Dacă acordăm laude pentru lucruri foarte simple, acestea își pierd valoarea”, a precizat specialista în parenting Angela Nuțu. Și, întotdeauna, lauda trebuie ajustată contextului.

Citește și:

Petronela Rotar: „Un copil parentificat e un copil orfan de părinți, din punct de vedere emoțional”

9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru

Palma pe care părintele o dă copilului echivalează cu “Nu ai nicio valoare pentru mine. Poți să dispari”

Tu ce părere ai despre laudele acordate copilului?

 

Sursa foto: Tatiana Syrikova, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,735FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole