„Reveniți cu picioarele pe pământ, părinții muncesc 10 ore pe zi, nu au timp de programare neurolingvistică! Vorbiți de copii de bani gata, de părinți cu mult timp liber, cultură, imaginație, creativitate! Asta a fost o modalitate să vă mai faceți un pic de reclamă!”

Acesta este un comentariu pe care l-am primit recent la postarea unui articol pe pagina de Facebook și care m-a inspirat să fac câteva clarificări. Astfel, îi mulțumesc persoanei care a comentat pentru că m-a provocat să gândesc într-o direcție nouă și pentru că m-a inspirat.

Părinții sunt diferiți. Ce fel de părinte sunt eu?

În mod sigur, printre părinții români sunt destui părinți care muncesc 10 ore pe zi și care nu au timp să se ocupe decât de aspectele esențiale care țin de copiii lor: grija să fie îmbrăcați, hrăniți, educați și ajutați unde au nevoie.

În același timp, sunt din ce în ce mai mulți părinți care au un program de lucru flexibil, iar pandemia și tehnologia ne-au arătat că o mare parte dintre activitățile profesionale poate fi făcută de acasă.

Mai mult, sunt din ce în ce mai mulți părinți liber profesioniști, profesii independente și antreprenori care își organizează programul ținând cont de programul copiilor.

Sunt din ce în ce mai mulți părinți care lucrează cu ei și, pe măsură ce fac asta, găsesc încrederea că își pot schimba viața în bine. Apoi, găsesc curajul să crească din punct de vedere profesional, creându-și cariera la care au visat.

De asemenea, sunt din ce în ce mai mulți părinți conștienți de faptul că modul în care au fost educați de către părinții lor le-a adus suferință și blocaje, drept pentru care își doresc să le ofere copiilor lor o educație mai bună, mai echilibrată, mai multă iubire, mai multă acceptare, mai mult suport. Acești părinți caută informații, citesc articole și cărți de parenting, urmăresc specialiști în educația copiilor și urmează cursuri care îi ajută să devină părinți mai buni.

Așadar, observăm că părinții sunt diferiți. Întrebarea este: Ce fel de părinte sunt eu?

  • Câte ore pe zi lucrez?
  • Cât timp îi/le pot oferi copilului meu/copiilor mei?
  • Ce valori doresc să le transmit copiilor mei?
  • Ce fac pentru a le transmite aceste valori?
  • Ce învață copiii mei văzând exemplul meu (cum mă comport, cum vorbesc, ce emoții simt, ce decizii iau etc.)?

Pe măsură ce ai răspunsul la întrebarea Ce fel de părinte sunt eu?, te poți întreba Ce fel de părinte doresc să fiu?

În fiecare clipă, un părinte, un adult poate face alegeri pentru el însuși în ceea ce privește cariera, scopurile, dorințele legate de viitor, precum și rolul său de părinte.

Tu alegi ceea ce construiești în viața ta.

Și, fiind părinte, misiunea ta poartă o responsabilitate mai mare, deoarece tot ceea ce faci are un impact asupra copilului tău/copiilor tăi.

Tu nu alegi doar pentru tine, ci și pentru copilul tău.

Să nu uităm de această responsabilitate sacră care ne revine nouă, tuturor părinților.

Așa că, indiferent unde te regăsești acum, te poți gândi ce ți-ar plăcea să îmbunătățești în relația cu copilul tău/copiii tăi, gândește-te unde anume vrei să ajungi:

  • Cât timp ți-ar plăcea să petreci cu copilul tău/copiii tăi?
  • Ce ți-ar plăcea să faci cu el/ei în timpul liber?
  • Ce experiențe ți-ai dori să încercați împreună?
  • Ce educație ai vrea să-i/le oferi?
  • Ce stil de viață ți-ar plăcea să-i/le oferi?
  • Ce îmbunătățiri ar fi potrivite în programul copilului/copiilor?
  • Cum ai putea avea în familie o alimentație mai sănătoasă?
  • Cum ai vrea să arate viața ta profesională?

Nu te grăbi să spui că sunt doar niște întrebări, în timp ce viața e grea și așa va rămâne. Va rămâne așa doar dacă tu îți interzici să crezi că poate fi mai ușoară, mai frumoasă, cu mai mult timp pentru tine, pentru copilul tău/copiii tăi, pentru partenerul de cuplu, pentru prietenii tăi.

Primul pas către o schimbare în bine este să te gândești la cum ți-ar plăcea să arate viața ta. Uite o întrebare care să te ajute:

Dacă ar fi să te trezești, mâine dimineață, ca prin minune, în viața ideală pentru tine, cum ar arăta această viață?

Ia această întrebare cu tine și reflectează la ea pe parcursul zilei de astăzi și în zilele următoare. Poate chiar îți faci un pic de timp să scrii ideile care îți vin în agendă, într-un jurnal sau pe o foaie. E important să faci asta dacă îți dorești cu adevărat să schimbi ceva. Deoarece, pentru a ajunge undeva, e necesar să știi unde anume vrei să ajungi.

Și, pe măsură ce îți definești scopurile și privești către viitorul dorit, vei începe să-ți duci atenția către găsirea de soluții și către îmbunătățirea vieții tale.

Sursa foto: Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.