Bursa monoparentală este o categorie a burselor sociale de care beneficiază familiile monoparentale. Însă, dacă anul trecut bursa era acordată indiferent de venitul părintelui care își crește singur copilul, regulile pentru anul școlar 2024-2025 s-au schimbat.
Astfel, metodologia cadru de acordare a burselor școlare în anul școlar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial, condiționează acordarea burselor monoparentale de venitul părintelui. Astfel, conform noilor reguli ale Ministerului Educației, pentru elevii care fac parte din familii monoparentale se va lua în calcul venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni, care trebuie să fie mai mic de un salariu minim net pe economie.
Începând din 1 iulie, salariul minim net pe economie este de 2.363 lei. Astfel, vor lua bursă monoparentală în anul școlar 2024-2025 doar acei elevi în familiile cărora, în ultimul an, venitul mediu net lunar pe membru de familie a fost mai mic de 2.363 lei.
Citește și:
Ești părinte singur? Ce trebuie să conțină dosarul pentru bursa monoparentală de 300 lei
14 schimbări în anul școlar 2024-2025. Vezi lista noilor reguli
Avocatul Poporului a cerut Ministerului Educației să acorde bursa monoparentală indiferent de venit
Totuși, părinții singuri încă mai au o speranță că Ministerul Educației va reveni asupra deciziei și va permite acordarea bursei sociale monoparentale fără discriminări în funcție de venit.
Săptămâna trecută, Avocatul Poporului a cerut Ministerului Educației ca elevii din familii monoparentale să primească bursa socială indiferent de venitul pe membru de familie, a anunțat Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FePAL), într-un comunicat.
Acțiunea Avocatului Poporului vine după ce FePAL a solicitat implicarea instituției, pe motiv că Ministerul Educației face o discriminare la acordarea burselor sociale în acest an școlar.
Astfel, Avocatul Poporului solicită Ministerului Educației să revină la vechile reguli, conform cărora bursa socială se acordă elevilor care provin din familii monoparentale, „fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.
„Am revenit la Ministerul Educației și am solicitat formularea unui punct de vedere pe marginea celor de mai sus, dar și din perspectiva analizării oportunității modificării și completării Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, în sensul revenirii la vechea reglementare din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, care acorda vocație la obținerea bursei sociale elevilor din familiile monoparentale, indiferent de venitul pe membru de familie. În funcție de informațiile/documentele obținute, vom propune și efectua, după caz, și alte demersuri necesare soluționării dosarului constituit ca urmare a sesizării din oficiu”, scrie în solicitarea oficială a Avocatului Poporului, semnată de Szolt Molnar, adjunct al instituției.
„Este crucial ca toți elevii să beneficieze de oportunități egale, fără discriminări bazate pe structura familială. Reglementările actuale sunt inechitabile și nu reflectă realitățile sociale cu care se confruntă elevii din familii monoparentale”, a declarat Daniela Tarnovski, director de Program – Familii Monoparentale din cadrul FePAL.
Citește și:
Psiholog: „Educația nu se face cu teama de consecințe, cu amenințări, cu pedepse”
Urmează divorțul? 7 mesaje pe care să i le spui copilului ca să-l protejezi de traumă
Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: prostooleh, Freepik