Pedagogia Waldorf te ajută să crești un copil liber și fericit. 33 de idei de activități pentru acasă

Pedagogia Waldorf își propune să educe niște persoane libere, creative, independente și fericite. Datorită acestui lucru, mulți părinți optează pentru acest sistem de educație sau cel puțin aplică unele principii promovate de pedagogia Waldorf în familie și în viața de zi cu zi.

Îți prezentăm în acest articol 33 de lucruri pe care le poți face acasă în acord cu pedagogia Waldorf. Acestea vă vor îmbogăți viața de familie și percepția asupra lumii înconjurătoare.

33 de idei de activități în acord cu pedagogia Waldorf:

1. Adepții pedagogiei Waldorf susțin libertatea, manifestarea liberă a copilului și refuzul constrângerilor. În opinia acestora, misiunea adultului nu este de a-l pedepsi pe copil, ci de a-i arăta că există multe alte modalități interesante și creative de a-și manifesta individualitatea și forța pe care o simt. Aplică acest principiu în practică. Stârnește curiozitatea copilului și implică-l în activități în loc să-l obligi să facă ceva.

2. Descoperirea lumii înconjurătoare. Metoda de bază a pedagogiei Waldorf este descoperirea lumii înconjurătoare de către copil împreună cu adultul și trăirea mirării, a bucuriei pe care o aduce această descoperire. Îți mai amintești cât de fericit este un bebeluș atunci când își descoperă piciorușele, cum râde, se bucură și încearcă să le „guste”? În timp, oamenii își pierd abilitatea de a se mira de lumea înconjurătoare, în ciuda faptului că avem atâtea motive să o facem! Pentru început, poate părea dificil să observi ceva deosebit la lucrurile obișnuite, însă merită să încerci acest lucru, pentru a-i arăta micuțului de lângă tine în ce lume frumoasă trăiește.

Citește și:

Toamna nu ne plictisim! Top 27 activități & jocuri pentru copii de 3-5 ani, în casă sau la grădiniță

Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic

3. Nu te grăbi și observă atent atunci când copilul îți arată ceva interesant din punctul lui de vedere, chiar dacă ție ți se pare ceva banal. O pietricică, o frunză, o furnică… privește-le cu alți ochi și bucură-te sincer de ele. Mulțumește-i micuțului că ți le-a arătat, altfel ai fi trecut pe lângă ele fără să le observi.

4. Atrage-i copilului atenția la lucrurile frumoase, prin observații de tipul: „La grădiniță miroase a frunze/ a iarbă proaspăt cosită, râul este astăzi albastru-albastru, iar pe cer sunt nori mari și pufoși”.

5. Subliniază frumosul în lucrurile obișnuite: „Ce crăpătură ciudată este pe acest zid de piatră” sau „Ce scoarță are acest stejar bătrân”. Observați împreună aceste lucruri, atingeți-le, uitați-va la furnicile care duc ceva în spate și la ploaia care udă asfaltul.

6. Ascundeți-va împreună sub masă că să vedeți cum arată lumea văzută de acolo.

7. Plantați împreună o floare, grâu, ceapă, plante aromatice etc. și observați apoi cum planta crește și înflorește. Micuțul poate uda singur planta, poate avea grijă de ea.

8. Timp de câteva minute, „ascultați liniștea”. La grădinițele Waldorf se face acest lucru în fiecare zi.

Citește și:

Ce înseamnă coreglarea în parenting. Cum să o aplici cu copilul pentru a-l ajuta să-și autoregleze emoțiile

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

9. Iarna, adu în casă zăpadă și observă împreună cu copilul cum se topește.

10. Observați cum înfrunzesc copacii primăvara, cum înfloresc florile, cum se coc fructele, apoi cum cad frunzele toamna.

11. Luați câteva obiecte (pietricele, frunze, castane, bețișoare etc.) și observați ce se întâmplă cu ele atunci când le aruncați în apă: se duc la fund sau înoată.

12. Viața practică. Educatoarea într-o grădiniță Waldorf este asemeni mamei acasă: are grijă de toate treburile casnice posibile și necesare, precum călcatul, repararea jucăriilor, activități artistice, pictura cu acuarele etc. Din timp în timp, ea își întrerupe lucrul pentru a sărbători ziua de naștere a unei păpuși sau pentru a călători cu un vapor sau pentru a ajuta un copil.

13. Alege dintre activitățile ce țin de viața practică pe cele simple și ușor de imitat de către copii: spălarea hainelor, scoaterea rufelor din mașina de spălat, pregătirea micului dejun, măturatul etc. Invită-l pe copil să ți se alăture când faci aceste activități.

Citește și:

40 de activități faine de toamnă pentru părinți și copii

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

14. Permite-i copilului să taie cu un cuțit care nu este foarte ascuțit legume fierte, să coase și să tricoteze împreună cu tine, să bată crema pentru tort, să cearnă făina etc.

15. Pentru desen, în comunitatea Waldorf copilului i se pun la dispoziție doar trei culori: roșu, albastru și galben, din care obține mai multe culori și nuanțe după ce le amestecă pe o hârtie umedă. Copiii nu desenează ceva anume, doar se joacă cu culorile.

16. Stimulează-l să deseneze nu pentru a obține un desen, ci pentru a-l ajuta pe copil să se exprime. Acest lucru este în mod special important pentru copiii mai mici de 3 ani. Permite-i să lase „urme”, să picteze cu mânuțele pe bucăți de material, pe hârtie, pe carton. Poți face ștampile din frunze, din burete, din mosoare de la ață etc.


Descoperă, pe pagina următoare a articolului, celelalte 17 activități inspirate din pedagogia Waldorf pe care se le faci cu copilul tău!

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole