Cercetătorii de la Centrul de Cercetare pentru Copii din Philadelphia au făcut studii pentru a stabili care sunt cele mai bune jucării de dezvoltare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei și cinci ani.
Concluziile la care au ajuns savanții americani nu au nimic de a face cu tableta, cu mașinile scumpe cu telecomandă și nici cu elicopterele zburătoare în miniatură. S-a dovedit că această jucărie miraculoasă este… binecunoscuta plastilină!
Experimentul a durat cinci ani. Din 2005 până în 2010, un grup format din oameni de știință, psihologi și artiști care modelează din plastilină desfășurau activități cu copii cu mici întârzieri în dezvoltare față de alți copii de vârsta lor. Activitățile cu plastilină durau o ora pe zi cu fiecare copil. Datele statistice au arătat că acest joc, folosit că metodă de învățare și cunoaștere, s-a dovedit a fi foarte eficient.
Aproximativ 70% din grupul format din 215 copii au învățat nu doar să recunoască literele, dar și să compună fraze întregi. În plus, aproape o treime dintre copii și-au îmbunătățit vorbirea, începând să vorbească mai mult și mai corect. Iar la patru dintre participanții la experiment sculptorii au descoperit un talent artistic.
Citește și:
Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic
10 rețete de vopsea comestibilă pentru pictura cu degetele (finger painting)
După cum explică experții Centrului de Cercetare pentru Copii din Philadelphia, modelarea din plastilină le permite copiilor să-și întruchipeze fanteziile și gândurile sub formă de joc.
Totodată, jocul cu plastilina stimulează activitatea diverselor mecanisme ale sistemului nervos central și dezvoltă motricitatea fină. Astfel, jocul cu plastilină îi oferă copilului bucurie și distracție, ajutându-l să învețe și să se dezvolte prin joc.
Ce trebuie să știe părinții și pedagogii despre plastilină
Modelarea din plastilină este o activitate foarte importantă pentru copil care îi dezvoltă creativitatea, motricitatea fină a mâinilor, orientarea în spațiu, conceptul de culoare și formă a obiectelor. În plus, modelarea (nu neapărat din plastilină) are efecte benefice asupra sistemului nervos al copiilor, în general.
Cum alegem cea mai bună plastilină
Plastilina pentru copii trebuie să fie de cea mai bună calitate. Materialul nu trebuie să fie nici prea tare, nici prea moale și elastic. Este dificil să te joci cu o plastilină care se lipește de mâini. Iar dacă această este prea tare, copiilor le este greu s-o întindă, iar detaliile se pot desprinde.
Nu-i da unui copil mic să se joace cu plastilină cu miros de fructe! Dacă plastilina galbenă are aromă de vanilie, cea portocalie de portocale, iar cea roșie de căpșuni, atunci copilul nu va sculpta, ci va avea tendința să o guste.
O varietate mare de produse, de unde să alegi plastilină pentru copilul tău poți găsi pe eMag.ro.
Citește și:
Cum să fii o mamă calmă. 2 tehnici care îi ajută pe copiii mici să-și regleze emoțiile
Copilul nu vrea să împartă jucăriile? De ce să nu îi ceri să împartă cu alții
Cum să începi activitățile cu plastilină
În timpul activității de modelare, fii alături de copil nu doar în calitate de supraveghetor (ca să nu mănânce din plastilină), ci și în calitate de creator (să sculptezi împreună cu copilul).
Nu exagera cu complexitatea sarcinilor pe care le pui în fața copilului, nu cere prea mult de la el. La vârsta de 1,5-2 ani, copiii abia se familiarizează cu proprietățile plastilinei, o explorează și experimentează tehnicile de modelare. În acest stadiu, el va putea face unele obiecte în formă de inele sau șerpi.
Copiilor voștri le place să modeleze obiecte din plastilină?
Citește și:
Copilul are comportamente opoziționiste și sfidătoare? Checklist-ul lui Janet Lansbury pentru părinți
Copilul NU este un adult în miniatură. Când sunt pregătiți copiii să ofere necondiționat
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Pixabay