Cum să fii o mamă calmă. 2 tehnici care îi ajută pe copiii mici să-și regleze emoțiile

Poate că, în copilărie, după ce te-ai împiedicat sau ai căzut, ți s-a spus „Nu plânge” exact în momentul în care lacrimile tale erau pe cale să curgă. Iar acum, adulți fiind, mulți dintre noi repetăm acest îndemn partenerilor, copiilor sau altor oameni dragi.

Modul în care micuțul tău își exprimă emoțiile se formează cu salturi și cu limite, scrie Dr. Azine Graff, psiholog clinician din Los Angeles, SUA, fondatoare a centrului de psihologie Harmony in Parenting (Armonie în parenting – n.trad.). Ea propune, într-un articol publicat pe Mother.lydouă moduri prin care îți poți ajuta copilul mic să-și regleze emoțiile.

Potrivit specialistei citate, copilul mic își poate exprima diferite trăiri precum anxietatea de separare, frica de aspirator sau fascinația în timp ce își privește propria imagine în oglindă.

Copilul mic poate să-și exprime multe dintre emoțiile pe care le descoperă plângând tare, iar ca răspuns, tu s-ar putea să te retragi.

Citește și:

Copilul tău se comportă urât? De ce e nevoie să-l iei atunci în brațe

„Nu plânge! Nu mai urla!” Cum să-ți ajuți cu adevărat copilul să-și regleze emoțiile

Ce îi transmitem copilului când îi spunem să nu plângă?

Dar, care este problema cu plânsul? Ce percepții despre plâns ți-ai format? Plânsul înseamnă că ești „slab” sau că ți-e teamă că îi va face pe alții să se simtă inconfortabil dacă plângi? Spui „Nu plânge” pentru că te simți inconfortabil când vezi pe cineva manifestându-și tristețea sau pentru că nu știi ce să faci când cineva plânge?

După cum putem observa, există multe sentimente care pot apărea în acest context. Totuși, ce mesaj le transmitem copiilor noștri când le spunem să nu plângă, să-și înghită lacrimile?

Atunci când îi spunem cuiva să nu facă ceva, de obicei, o facem deoarece acea acțiune este percepută drept inacceptabilă, dintr-un anumit motiv. Astfel, “le spunem copiilor noștri că plânsul nu este acceptabil, când, de fapt, este un răspuns normal și util la exprimarea tristeții. Pe lângă mesajul pe care îl transmitem copiilor noștri, îi încurajăm și să-și rețină sau chiar să-și înăbușe emoțiile. Acesta este un model care ar putea continua și când vor fi adulți, reprezentând o piedică în relațiile lor și în dezvoltarea personală”, scrie Dr. Azine Graff.

Potrivit acesteia, poate fi dificil să ne eliberăm de percepțiile pe care le dezvoltăm despre emoții, fie că este vorba despre tristețe, furie, frustrare sau nesiguranță.

Citește și:

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

Primul pas că să ai mai multă răbdare cu copilul

Sunt două schimbări pe care le propune psihologul Azine Graff pentru a-ți încuraja copilul să-și exprime emoțiile în mod eficient:

1. Reflectă emoțiile copilului tău. Recunoaște-i și validează-i emoțiile

De exemplu, dacă observi că cel mic are o dispoziție proastă atunci când îl iei de la grădiniță, observă acest lucru și spune-i: „Se pare că te simți supărat. Sunt aici, dacă vrei să vorbim despre asta.” Copilul se va simți încurajat să-și numească emoțiile și va aprecia că le consideri importante și că îi arăți susținere.

2. Observă-ți propriile emoții și ocupă-te de ele

Atunci când observi că începi să te superi sau să te enervezi, poți spune: „Încep să simt frustrare. O să fac o pauză de 10 minute în camera mea.”

În felul acesta, reușești să faci două lucruri importante: îi arăți copilului tău cum ți-ai dori ca el să-și gestioneze furia și ai grijă de sentimentele tale, astfel încât să poți fi mai eficientă în rezolvarea problemelor care apar.

La fel ca orice tehnică de parenting, încurajarea exprimării emoțiilor copilului necesită foarte multă practică! Și este în regulă să mai faci unele greșeli pe parcurs. Până la urmă, și tu ești om.

Citește și:

Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

Tehnica din 3 pași care te ajută să schimbi emoțiile copilului

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Magdalena Smolnicka, Unsplash

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,271FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole