7 sfaturi pentru părinții care vor un copil fericit la școală și acasă

Cu toții am trecut prin școală și prin sistemul educațional. Unii au ieșit mai șifonați decât alții, unii au reușit să se descurce mai bine decât alții cu orarul, cu materiile plictisitoare, cu temele pentru acasă, cu lipsa timpului liber și a distracțiilor.

În opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, dincolo de notele pe care le ia un copil la școală, cel mai important aspect din viața unui școlar este gradul de fericire.

„Dacă apăsăm prea mult pedala de accelerație și ne sufocăm copiii cu prea multe teme sau activități extrașcolare, riscăm să cădem de cealaltă parte a baricadei și să creștem copii nefericiți, fără poftă de viață, fără dorința de a se dezvolta. Indicatorul cel mai important, care măsoară cât de bine ne creștem copiii, rămâne până la urmă gradul de fericire”, a afirmat specialistul, într-un comunicat de presă.

Citește și:

5 lucruri esențiale în relația părinte-copil

Tu și copilul tău puteți fi fericiți în 3 minute. Magia recunoștinței

În opinia lui Eugen Popa, există 7 reguli de bază pe care ar putea să le aplice părinții astfel încât copiii lor să fie fericiți atât la școală, cât și acasă:

 

2. Joaca

„Copiii învață cel mai rapid și mai ușor prin joacă. Joaca este cel mai simplu mod de a învăța și unul prin care copilul tău devine de neoprit. Dacă vrei să ai un copil fericit și sănătos, petrece timp cu el jucându-vă. Fă din învățare un joc și atunci i-ai ușurat 16 ani din viață”, ne sugerează Eugen Popa.

 

2. Fii un exemplu pentru copilul tău

„Copilul face ceea ce vede la alții din jurul sau. Desigur, cel mai adesea îi vede pe părinți, modul lor de acțiune și manifestare. Dacă TU, părintele, tot amâni și lași pe poimâine ce poți face mâine, ghici ce va face copilul tău când va veni vorba de sculat dimineața sau de făcut temele?!”, se întreabă retoric specialistul citat.

 

3. Greșește des și cu patos

„Cu cât încerci mai mult să fii „perfect”, cu atât mai multe garduri și lacăte pui în jurul dezvoltării libere a copilului tău. În caz că nu știai acest lucru, cei mai mulți copii care doresc să aibă note bune la școală fac asta pentru a-i mulțumi pe părinți și a-i face mândri de ei și nu pentru că ei, copiii, au o năzuință incontrolabilă în această direcție. Cu cât îl împingi pe copil să fie perfect, să aibă „note bune” și să fie „cuminte”, cu atât mai mult cresc șansele să devină obsesiv-compulsiv, ceea ce este o reală problemă”, este de părere hipnoterapeutul Eugen Popa.

Citește și:

Gáspár György: „Cel mai mare dar pe care-l pot face părinții copilului este să aibă o relație trainică și fericită”

Dr. Shefali Tsabary: “Să fii un părinte bun înseamnă să-l înveți pe copil să gândească singur”

4. Asigură-ți copilul că ești mereu cu el

„Poți face asta foarte simplu: dă-i o poză cu tine sau un obiect de-al tău pe care să îl poarte câtă vreme e la școală. Acest lucru îl ajută enorm de mult și îl protejează împotriva unor posibile dificultăți și chiar stări emoționale intense”, explică specialistul.

 

5. Ajută-ți copilul să gândească liber

„Copiii nu cunosc prea multe reguli în momentul în care încep școala (slavă Domnului!). De fapt, este foarte important să înțelegem că lumea este compusă din două categorii de oameni: cei care se conformează și fac posibilă existența societății, și cei care rup granițele, nonconformiștii, cei care împing societatea mai departe. Aceștia din urmă sunt cei care produc cele mai mari realizări. Este foarte important să ajutăm copiii atât să fie un spirit cât mai liber, dar, în același timp și să discearnă între ce te ajută să crești și ce este doar o modă de moment”, susține Eugen Popa.

 

6. Oferă suport emoțional

„Copilul are nevoie de asta mai ales în perioada de început a școlii! Deși, la prima vedere, toată chestia asta cu școala poate părea numai lapte și miere, ea poate afecta profund întregul sistem imunitar emoțional al copilului. Pentru a preveni acest lucru, dar și pentru a-i asigura copilului o viață sănătoasă și fericită, comunică cu el pe toate planurile, atât conștient cât și inconștient”, recomandă hipnoterapeutul.

 

7. Repararea rănilor

„Pentru mulți copii școala este un fel de pădure întunecată, plină de monștri și balauri, de la colegii de clasă, până la profesori și personalul școlar. De multe ori, copiii sunt răniți emoțional fără ca măcar să realizeze acest lucru. Aceste răni rămân în adâncul sufletului și de multe ori îi afectează tot restul vieții. Pentru a evita acest deznodământ nefericit, poți să îți ajuți copilul, dar și copilul interior, să comunici cu el, să îi oferi tot ce are nevoie, tot ce îi trebuie. Vorba aceea: „Vorba dulce mult aduce”, conchide președintele Asociației Române de Hipnoză.

Citește și:

Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor

Cea mai sigură metodă pentru a-ți proteja copilul de traumele emoționale

Eugen Popa este trainer și președintele Asociației Române de Hipnoză. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală occidentale (hipnoză, NLP, Mindset, Habits, psihologie pozitivă) cât și orientale (meditație, Yoga, spiritualitate), fiind în prezent un trainer holistic. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia și Statele Unite, iar până în prezent a susținut conferințe, traininguri și workshopuri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Parenting 2.0
  Parenting 2.0
  Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,266FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole