Chiar dacă nu ne este ușor, e important să facem aceste 3 lucruri ca părinți

Provocarea de a fi părinte nu este deloc ușoară. Nimeni nu ne învață să fim părinți buni pentru copiii noștri. Nici experiența din copilăria noastră nu este întotdeauna cel mai bun exemplu, mai ales dacă știm că educația primită de la părinții sau bunicii noștri ne-a afectat încrederea în sine și imaginea de sine.

Sigur, înaintașii noștri au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a ne crește frumos și a ne oferi o viață cât mai bună. Însă, având și ei provocările lor și neavând acces la atâtea informații care nouă astăzi ne sunt disponibile, poate că au avut comportamente și atitudini care ne-au rănit.

Ce ne dorim noi, părinții de astăzi, este să le oferim copiilor noștri o educație sănătoasă și echilibrată, chiar dacă asta presupune să admitem că nu le știm pe toate și să facem unele eforturi în plus.

Citește și:

Despre iertare. Calea către liniștea sufletească și către puterea de a te conecta cu copilul

Gáspár György: În lipsa unui parentaj conștient, copilul primește moștenirea psihologică a traumelor părintelui

În acest articol, doresc să-ți împărtășesc 3 lucruri pe care cred că e nevoie să le facem în calitate de părinți, chiar dacă nu ne este ușor:

1. Chiar dacă nu e ușor, avem nevoie să ne uităm în profunzime, dincolo de aparențe

Știu că ceea ce se vede ne fură privirea – aici mă refer la comportamente și la rezultate, și anume la comportamentele și la rezultatele copiilor noștri. Însă, oricât de evidente sunt ele, oricât de neplăcute sau enervante, în spatele comportamentelor copiilor noștri se ascund gânduri, emoții, trăiri, nevoi neîmplinite, convingeri sau imagini de sine deja formate care, odată ce au prins rădăcini în copii, le determină comportamentele.

Și așa ajung mulți părinți să fie dezamăgiți de copiii lor, să-și piardă încrederea în ei, să-i certe și să-i pedepsească frecvent, luptându-se cu ei pentru a le schimba comportamentele în loc să se uite la cauzele profunde ale comportamentelor.

Apropo, dacă nu reușești să decodezi care pot fi cauzele comportamentelor neplăcute sau poate agresive ale copilului tău, te pot ajuta să le descoperi într-o sesiune de audit al relației cu copilul. Auditul este gratuit și poți beneficia de el completând această aplicație.

Citește și:

Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”

„Te accept pe tine, nu și comportamentul tău”. De ce nu funcționează această abordare [VIDEO]

2. Chiar dacă nu e ușor, avem nevoie să lucrăm constant cu emoțiile noastre

De ce este important să facem asta? Deoarece emoțiile reprezintă poarta către sufletul nostru, către mintea noastră și către corpul nostru. Doar fiind atenți la emoțiile noastre și conștienți de ele, descoperim multe lucruri despre noi și punem mâna pe volanul vieții noastre.

Știm că fericirea nu constă în a avea, fie că este vorba de mulți bani, de averi, de case, mașini, mâncare, vacanțe sau haine. Experiența multor oameni bogați, dar care sunt nefericiți, depresivi și dependenți de alcool sau substanțe este o dovadă. Ce ne dorim este să avem liniște interioară, relaxare și bucurie în multe momente din viața noastră – și asta nu are nicio legătură cu banii pe care îi avem. În schimb, are legătură cu emoțiile pe care le simțim.

Și, ca părinți, știm cât de important este rolul nostru în educația emoțională a copiilor noștri. Felul în care noi interacționăm cu emoțiile noastre este felul în care și copiii noștri învață să interacționeze cu emoțiile lor. Dacă ne plângem de milă frecvent, și copiii se vor simți victime ale circumstanțelor. Dacă ridicăm tonul atunci când ne înfuriem și îi acuzăm pe alții, și copiii noștri țipă și se ceartă cu ceilalți atunci când se enervează. Iar dacă, atunci când ne enervăm, reușim să ne calmăm și să comunicăm deschis, și copiii învață să facă la fel.

Citește și:

Când copilul vorbește urât. Cum să-l ajuți să-și gestioneze emoțiile

Tehnica din 3 pași care te ajută să schimbi emoțiile copilului

3. Chiar dacă nu e ușor, ne ajută mult să trăim o viață conștientă 

Asta înseamnă să ne propunem să avem o stare de conștiență cât mai mult timp, să înlăturăm barierele care apar în calea conștienței și să ne felicităm atunci când reușim.

De ce am face acest efort? Deoarece doar atunci când suntem conștienți de gândurile noastre, de stările noastre, de emoțiile noastre, de comportamentele noastre, de rolurile din care gândim, simțim și acționăm, doar atunci avem o viziune mai clară și doar atunci avem puterea de a schimba ceva cu adevărat. Spre binele nostru și al copiilor noștri.

Citește și:

Cum să fii o mamă calmă. 2 tehnici care îi ajută pe copiii mici să-și regleze emoțiile

Dr. Shefali Tsabary: “Să fii un părinte bun înseamnă să-l înveți pe copil să gândească singur”

Copilul face lucrurile importante doar când e forțat? 8 idei care te vor ajuta să educi un copil responsabil și motivat

Te las cu aceste gânduri și cu urări de pace sufletească, bucurie în casă, belșug pe masă și fie ca Lumina Învierii să aducă în familia ta Iubirea profundă!

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Cottonbro Studio, Pexels

 

Dorești să îți ajuți într-un mod eficient și empatic copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,421FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole