Primul pas ca să ai mai multă răbdare cu copilul

„Mai multă răbdare” este ceea ce își doresc mulți părinți să aducă în relațiile cu copiii lor. Această intenție apare în mai multe dintre răspunsurile mamelor la întrebarea pe care am adresat-o, zilele trecute, într-o postare pe Facebook, despre ce schimbări își doresc să aducă în relația cu copiii lor în acest an.

Și este de înțeles. În ultimele decenii, nivelul de stres pe care îl resimțim cu toții a crescut foarte mult.

Iată câteva cifre care confirmă acest lucru:

  • O analiză comparativă a unor studii realizate în SUA, în anii 1983, 2006 și 2009, a relevat creșterea nivelului de stres cu procente cuprinse între 10% și 30%.
  • Un studiu Gallup la care au participat, în 2017, peste 154.000 de oameni din 147 de țări a arătat faptul că tristețea, grijile și stresul au crescut în ultimul deceniu, atingând un record în 2017.
  • 7 din 10 români sunt stresați la locul de muncă, după cum indică un studiu al Organizației Internaționale a Muncii, publicat în aprilie 2018.
  • Pandemia a agravat lucrurile. Un studiu realizat de cercetătorii de la universitatea privată Boston College a arătat faptul că, după primele 9 luni de pandemie, anxietatea în rândul populației din SUA a crescut cu 50%, iar depresia cu 44%.

Citește și:

Vrei să ai mai multă răbdare cu copilul? 5 întrebări ca să descoperi tiparul emoțional care menține furia

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

Nu e ușor să ai răbdare cu copilul în ziua de astăzi

Este suficient să-ți aduci aminte cum erau lucrurile atunci când erai copil și să le compari cu situația actuală ca să-ți dai seama că stresul este mult mai prezent acum decât atunci. Acest simplul fapt face misiunea noastră, a părinților de astăzi, cu mult mai dificilă decât a părinților noștri.

Pe fondul stresului, al grijilor și al temerilor legate de pericole, este cu mult mai greu să îți păstrezi echilibrul interior și calmul, astfel încât să poți avea în permanență răbdare în comunicarea cu copilul.

De aceea, mulți părinți ajung să se enerveze și să țipe la copiii lor atunci când aceștia se încăpățânează să nu îi asculte, chiar dacă știu că tonul ridicat nu ajută, însă nemaireușind să se stăpânească în momentele de tensiune.

Chiar dacă afli informații, citești cărți de parenting și înveți despre cele mai blânde metode de educație a copilului într-o nouă mentalitate de parenting, știi că, pentru a aplica orice soluție constructivă, ai nevoie de calm și răbdare. În caz contrar, ajungi să ridici tonul și apoi să te simți vinovată că nu ai reușit să te oprești la timp.

În schimb, când încetezi să mai tipi, când ai răbdare cu copilul și comunici cu calm, copilul este mai cooperant, ceea ce înseamnă mai puține conflicte. Totodată, te simți un părinte mai bun, deoarece comunici eficient și nu te lași pradă emoțiilor de moment. Răbdarea te ajută să găsești mai ușor soluții bune la provocările care apar, tu reușind să te detașezi de tensiunea de moment. De asemenea, devii un model de gestionare a emoțiilor pentru copil.

Citește și:

“Nu ai niciun pic de răbdare!” 7 moduri simple de a educa răbdarea la copii

20 de sfaturi de la Maria Montessori pentru educarea unui copil încrezător și independent

Primul pas ca să ai mai multă răbdare cu copilul

Aș fi vrut să îți propun o soluție miraculoasă, care să funcționeze rapid. Ea există, însă la ea se ajunge prin antrenament, deci oricum ai nevoie de ceva timp ca să funcționeze rapid.

Primul pas pentru a reuși să renunți la a mai ridică tonul la copil, astfel încât să ai mai multă răbdare, este observarea propriilor tale emoții.

Cei mai mulți oameni s-au obișnuit să trăiască duși de val, de la o activitate la alta, plecând de acasă către grădiniță/școală, apoi către job, după care din nou la grădiniță/școală, apoi acasă, să facă lucrurile de rutină pe pilot automat, pentru ca, în ziua următoare, să o ia de la capăt.

Câți părinți mai au răgazul, într-o lume stresată și grăbită, să se mai întrebe: „Eu ce simt de fapt acum?”

Totuși, acesta este primul și cel mai important pas către a avea mai multă răbdare cu copilul, căci de aici pornește autoreglarea emoțională.

Când ești conștientă de propriile tale emoții, încetezi să mai fii luată prin surprindere de țipătul care iese pe gură. Mai mult, începi să știi care este cauza stării tale și când urmează să depășești linia roșie după care se declanșează furia.

Odată ce observi emoția pe care o simți, numește-o („Acum simt furie/tristețe/nedreptate etc.”) și asumă-ți-o („Emoția pe care o simt este a mea și stă în puterea mea să mi-o reglez”).

Din această stare de conștiență, prezență și asumare, probabilitatea să mai țipi la copil este cu mult mai mică. În schimb, crește vertiginos șansa să manifești mai multă răbdare atât cu tine, cât și cu copilul tău!

Iată cum acest singur pas de a observa emoția pe care o simți face o atât de mare diferență în comunicarea cu copilul. De aceea, chiar îți poți lua că temă ca, timp de 24 de ore începând de acum, să îți observi cât poți tu de mult propriile emoții.

Citește și:

Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

Educația emoțională a copiilor: Principalele 3 blocaje ale părinților

Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute

 

Dacă vrei să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Fernanda Greppe, Unsplash

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,275FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole