Nu există comportament rău al copilului, ci reacții dezadaptative la mecanismele de coping pe care le-a creat pentru a se proteja de noi, afirmă Shefali Tsabary, doctor în psihologie clinică la Universitatea Columbia din New York, autoare, speaker și expert internațional în parenting care a aplicat tehnica mindfulness în relația părinte-copil.
„Noi, părinții, de multe ori nu înțelegem! Confundăm comportamentul copiilor noștri ca fiind bun sau rău, când, de fapt, nu are nimic de-a face cu asta!!!”, scrie Dr. Shefali Tsabary în textul postării pe Facebook care însoțește videoul în care oferă explicațiile necesare.
Aceasta arată cum comportamentul copiilor nu are legătură atât cu intenția lor, cât cu mesajele pe care le primesc din exterior, fiind, de fapt, un răspuns, o reacție la ele.
„Copiii noștri întotdeauna reacționează. Ține minte asta. În special copiii mai mici de 10 ani”, afirmă, în video, experta în parenting.
Citește și:
Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”
Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka
Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf
La ce anume se referă aceasta?
„Copii sunt atât de absorbanți, precum buretele, încât, oricând încep să apară comportamente neplăcute, de regulă, este o reacție la ceea ce au absorbit de la noi și din mediul lor”, continuă Dr. Shefali Tsabary.
Potrivit acesteia, atunci când părintelui nu îi place comportamentul copilului, e nevoie să-l recadreze și să conștientizeze următorul lucru:
„Nu este un comportament rău. Copilul meu reacționează la ceva ce a absorbit de la mine sau din mediu.”
Această recadrare, adică această schimbare de semnificație pe care părintele o oferă comportamentului copilului face ca adultul să-și schimbe reacția și atitudinea față de copil.
Astfel, conform psihologului clinician de talie mondială, „atunci când faci recadrarea din comportament rău într-un stres interior care cauzează o reacție, imediat treci de la rezistență și judecată la empatie puternică și compasiune.”
„Nu există comportament rău”
Conform lui Shefali Tsabary, fiecare copil tânjește să fie înțeles și văzut, doar că nu are cuvintele potrivite pentru a exprima aceste nevoi.
În continuare, ea subliniază responsabilitatea părinților de a descoperi ce se ascunde, de fapt, în spatele comportamentelor neplăcute ale copiilor.
„De aceea, depinde de noi să înțelegem ce se află în spatele comportamentului. Și ce se află în spatele comportamentului se află pur și simplu un mecanism de coping pentru a-l apăra, pentru a-l proteja de ceva ce noi i-am pus în farfurie sau în atmosfera lor sau în ambientul lor. Copiii doar încearcă să facă tot posibilul pentru a supraviețui în condițiile noastre, acele condiții pe care noi le-am stabilit”, explică autoarea.
Așadar, continuă aceasta, „nu există comportament rău. Sunt doar reacții dezadaptative la mecanismele de coping pe care au trebuit să le creeze pentru a se apăra de noi.”
Dr. Shefali utilizează termeni din psihologie pe care îi vom explica:
- Mecanismele de coping reprezintă strategiile de gândire și de comportament prin care o persoană învață să gestioneze stresul pe care îl resimte.
- Reacțiile dezadaptative sunt răspunsuri la situațiile de stres care, deși se vor un ajutor în adaptare, în realitate, împiedică sau inhibă adaptarea reală și gestionarea situației în favoarea persoanei
Dr. Shefali Tsabary își încheie videoul cu un îndemn:
„Adu-ți aminte de acest lucru data viitoare când vrei să țipi la copilul tău.”
Citește și:
Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune
Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei
7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane
Iată videoul lui Shefali Tsabary pe această temă:
Dacă rezonezi cu abordarea psihologului de renume mondial Shefali Tsabary, poți afla mai multe despre cărțile sale pentru părinți disponibile în limba română:
„Părintele conștient”
Copiii nu te ascultă? Ai ajuns să recurgi la șantaj și la pedepse pentru a-i face să lase ecranele și să se apuce de teme? Intri astfel într-un cerc vicios, trecând de la resemnare la o luptă cu morile de vânt.
În urma unei vaste experiențe în lucrul cu familiile, Dr. Shefali Tsabary propune în cartea sa o soluție ce s-a dovedit utilă pentru crearea și menținerea unor relații armonioase părinte–copil: transformarea stilului de parenting din unul inconștient, transmis ca atare de la o generație la alta, într-unul conștient, centrat pe nevoile reale ale copilului. Astfel, ea ne arată că menirea părintelui nu este de a modela caracterul copilului și de a-i indica drumul, ci este de a-l însoți pe calea sa, cu acceptare și iubire, cu o continuă uimire în fața sufletului ce înflorește sub ochii săi. Atunci când părintele acționează conștient, nu automat, comportamentul copilului se va îmbunătăți de la sine.
„Dincolo de pedepse și răsfăț”
Gata cu pedepsele, privațiunile și interdicțiile ineficiente! Precum și cu abordarea dictatorială, care merge de la violența lui „Eu te-am făcut, eu te omor!” până la impunerea dorințelor arbitrare ale părintelui care „știe mai bine” ce are nevoie copilul.
Demonstrând prin exemple că educația bazată pe control și forță conduce la generații întregi de adulți disfuncționali, Shefali Tsabary oferă o perspectivă nouă care favorizează apropierea, încrederea și susținerea din partea părinților.
Specialista americană în mindfulness și psihologia copilului îi ghidează pe părinți să creeze o relație profundă și durabilă cu copiii lor, să le înțeleagă motivațiile din spatele comportamentelor și să îi ajute să-și dezvăluie cele mai bune părti din personalitatea lor.
Fără să fie adepta unei abordări de tipul laissez-faire, autoarea indică o serie de căi (bazate pe empatie, observare calmă și limitări adecvate contextului) menite să responsabilizeze copilul – doar astfel el va putea prelua controlul asupra propriei vieți, dobândind, ca viitor adult, un caracter ferm și în același timp flexibil.
Dr. Shefali Tsabary este doctor în psihologie clinică la Universitatea Columbia din New York. A devenit celebră în urma aplicării tehnicii mindfulness în parenting.
„Cartea familiei care merită mai mult”
Această carte este o adevărată școală a transformării de sine. Este o carte care te invită să renunți la iluzia că există „părinte perfect”, „copil perfect” și „familie perfectă”. Tot ce avem cu adevărat, spune Dr. Shefali, este o călătorie de evoluție împreună din care noi și copiii noștri putem învăța să fim din ce în ce mai autentici.
Punctul cheie este să ne asumăm această viziune evolutivă spre o stare de prezență conștientă, să îmbrățișăm faptul că a evolua împreună presupune lucrul cu sine, a asculta și îngriji inimile care adesea ni se frâng în relație cu ceilalți, copii sau părinți, pentru a sădi mai multă Conștiință și Conștiență în locul Inconștienței și al Ignoranței.
„Harta parentingului modern”
Sursa foto: Facebook Dr. Shefali