Săptămâna Mondială a Alăptării: România, printre cele mai mici rate de alăptare din Europa

România are una dintre cele mai mici rate de alăptare exclusivă din Europa și cifrele continuă să scadă.

Acest subiect important pentru mame și bebeluși este adus în atenția publică în fiecare an, în prima săptămână a lunii august, când este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării.

Despre nenumăratele beneficii ale alăptării pentru copii se discută destul de des. În același timp, medicii subliniază și avantajele pentru mamă. Studiile efectuate în ultimele decenii au demonstrat că lactația și alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 și afecțiuni vasculare.

„Studiile susțin ipoteza că alăptarea are rol de protecție pentru mamă. Astfel, alăptarea până la cel puțin 12 luni a fost asociată cu un risc redus de carcinom mamar și ovarian cu 26% și, respectiv, 37%. Totodată, hrănitul la sân al copilului a fost asociat cu un risc de diabet zaharat de tip 2 de 32% mai scăzut, cu o durată mai lungă de amenoree. De partea cealaltă, durata mai scurtă a alăptării a fost asociată cu un risc mai mare de depresie postpartum”, a explicat Dr. George Diaconu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Royal Hospital, într-un comunicat de presă.

Creșterea ratei de alăptare au putea reduce rata cancerului la sân

Mai mult, conform estimărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), o creștere a ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul de sân.

De altfel, în România, cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecțiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Cu toate acestea, potrivit celor mai recente statistici ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România, rata alăptării exclusive este de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Mai mult, datele indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani.

În același timp, în Europa, rata medie a alăptării exclusive este de 25%, iar la nivel mondial crește până la 41%.

Cea mai mare rată a alăptării din România, în regiunea Moldova – Dobrogea

Conform aceleiași surse, variațiile sunt importante în diferite zone ale țării. Astfel, cea mai mare prevalență a alăptării exclusive (16,1%), se întâlnește în macroregiunea 2 Moldova – Dobrogea. La polul opus, în jurul a 10%, se întâlnesc în macroregiunile 3 și 4 Muntenia – București, și Banat – Oltenia.

Totodată, analiza arată că prevalența alăptării exclusive în mediul urban este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural: 15,4 față de 9,8%.

„Din practica medicală, putem identifica unii factori drept responsabili pentru rata scăzută de alăptare, cum ar fi lipsa de informare asupra beneficiilor laptelui matern asupra copilului, dar și asupra mamei și numărul insuficient de consilieri zonali în alăptare. De cele mai multe ori, pacientele se tem de „furia laptelui”, care reprezintă o frecventă complicație asupra sânului matern în primele săptămâni din cauza înfundării canalelor de lactație sau a lipsei de golire suficientă a sânului post alăptare a copilului. Un consilier în alăptare cât mai aproape de domiciliul pacientei o poate ajuta și sprijini în această problemă crescând astfel rata de alăptare și sprijinind tânără mamă în procesul de îngrijire a sânului și prevenirea complicațiilor”, consideră Dr. George Diaconu.

Un alt motiv de reticență a fost observat în rândul femeilor care au implanturi mamare și se tem că sânii se pot lăsa din cauza alăptării.

„Este adevărat că acest fenomen poate apărea, mai ales în cazul în care alăptarea durează mai mult de doi ani. În același timp, însă, nu putem să nu remarcăm faptul că, de cele mai multe ori, sânul se lasă după sarcină chiar și în lipsa hrănirii la sân a bebelușului. Acest lucru este cauzat de modificările hormonale din sarcină sau de fluctuațiile de greutate, alăptarea este doar unul dintre posibilii factori, care, însă, aduce cu el beneficii majore!”, a încheiat medicul specialist obstetrică-ginecologie.

Sursa foto: Royal Hospital

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,283FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole