Stimulent financiar pentru angajatorii care angajează elevi și studenți în vacanță

Companiile și instituțiile care angajează elevi și studenți pe perioada vacanței beneficiază de stimulente financiare de la stat.

Stimulentul financiar se calculează lunar și este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, au precizat reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), într-un comunicat de presă.

Valoarea actualizată a ISR în 2022 este de 525,5 lei. Astfel, valoarea stimulentului financiar acordat angajatorilor ar fi de 262,75 lei.

Condițiile de acordare a stimulentului financiar

Elevii și studenții pot fi angajați pe perioada vacanțelor. Stimulentul financiar poate fi acordat pentru o perioadă de cel mult 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev și student cu contract de muncă.

Diferența dintre stimulentul lunar acordat de stat și salariu este acoperită din fondurile angajatorului.

Beneficiază de acest stimulent financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți în baza:

a). unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței. Contractul de muncă trebuie să fie cu normă întreagă sau cu timp parțial.

b). unui contract de muncă temporară. Se aplică doar dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.

În cazul tinerilor care nu au împlinit încă 18 ani, contractul individual de muncă pentru 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână se consideră cu normă întreagă.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o
convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau din București, în termen de 30 de zile de la angajarea elevilor și studenților.

Atenție, nu beneficiază de stimulentul financiar:

  • angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenți înainte de începerea vacanței stabilite potrivit legii pentru elevii și studenții respectivi
  • angajatorii care au beneficiat deja, pentru elevii și studenții respectivi, de stimulentul
    financiar timp de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Angajatorii pot obține informații suplimentare de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv agenția municipiului București.

 

Sursa foto: Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,283FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole