Încep examenele școlare. 7 moduri în care îți poți ajuta copilul să le treacă mai ușor

Perioada care urmează, cu examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat, este cea mai stresantă din an pentru elevii absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a/XIII-a. Aceștia încheie o etapă importantă a studiilor lor și se pregătesc să intre în următoarea etapă a vieții lor.

Este o schimbare cu mult mai importantă pentru acești elevi decât pare la prima vedere, deoarece implică o schimbare a statului, o maturizare și schimbarea colectivului de colegi.

În acest context, noi, părinții acestor elevi, avem nevoie să știm cum să-i ajutăm și să-i încurajăm în această perioadă astfel încât să treacă mai ușor prin examene.

 

Te invit să descoperi câteva idei pe care le poți strecura în discuțiile cu copilul tău, pentru a-l ajuta să-și ridice moralul și să-și păstreze o stare de spirit pozitivă și optimistă: 

 

1. Concentrează-te pe lucrurile bune care ți se întâmplă

Întreabă-ți copilul care sunt lucrurile pentru care se simte recunoscător și așteaptă să le enumere. Apoi, când abordezi subiectul examenelor, roagă-l să enumere succesele pe care le-a avut la școală în ultimul an, cele de care se simte mândru. Acestea îi vor conferi un sentiment de curaj și încredere. În raport cu aceste lucruri bune, nici examenele nu vor mai părea atât de dificile.

 

2. Păstrează relațiile

Prieteniile și relațiile bune pe care le-a construit copilul în ultimii ani la gimnaziu sau la liceu nu trebuie să dispară, chiar dacă, din toamnă, va face parte dintr-un colectiv nou. Dimpotrivă, discuțiile și întâlnirile cu prietenii sau chiar cu profesorii actuali i-ar putea conferi un plus de încredere și echilibru de care are nevoie în această lume în rapidă schimbare.

Citește și:

Mesaj pentru elevi înainte de Evaluarea Națională: „Nu știm ce loc veți prinde la liceu, dar locul de acasă e garantat”

Oana Moraru: „Toți copiii încrezători au simțit de mai multe ori refuzuri și respingeri”

3. Caută oportunitățile

Copilul are nevoie să știe ce intenționează să facă mai departe până se vede cu examenele luate. În principiu, o asemenea decizie de viitor este bine să fie luată din timp, fără grabă și studiind cu atenție ce presupune fiecare domeniu de activitate care îl interesează. În plus, între timp, pot apărea diferite oportunități fie pentru un stagiu de practică, fie o specializare nouă la un liceu din apropiere, oportunitate pe care nu o va observa dacă nu este bine orientat.

 

4. O atmosferă calmă și liniștită în familie

Mai mult ca oricând, evită în această perioadă tensiunile, certurile și supărările. Chiar dacă și tu te confrunți cu o perioadă mai dificilă la serviciu, sau dacă ai o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar, nu lăsa ca aceste lucruri să afecteze liniștea din familie. Elevul tău are nevoie de timp și de concentrare pentru a învăța și orice se întâmplă în jur ar putea să-l distragă și să-l scoată din ritm. Și, cu siguranță, nu îți dorești asta.

 

5. Autoreglarea emoțională

Aceste examene pot fi privite și ca niște examene ale vieții. Copilul este pus în situația de a da dovadă de răbdare, inteligență, erudiție, calm, concentrare etc. Pentru aceasta, are nevoie de autoreglare emoțională. Practic, acum el pune bazele modului în care își va gesitona reacțiile emoționale în momentele de maximă tensiune de mai târziu. Ce poți face este să-l asiguri că ai încredere în el și ca, orice s-ar întâmpla, îi ești alături. De asemenea, ajută-l să înțeleagă că are tot de ce are nevoie pentru a reuși la examene. Și că, dacă va fi calm și relaxat, va avea acces cu ușurință la informația pe care a înmagazinat-o în creier.

Citește și:

Creștere dramatică! Mihaela Dinu, psiholog Salvați Copiii: Semnele depresiei și anxietății la copii și adolescenți

„Renunț la ASE după 2 ani, ca să dau la Psihologie”. 8 sfaturi ca să susții adolescentul în alegerea carierei

6. Acționează!

Desigur, starea de spirit este importantă, însă la fel de important este și procesul învățării propriu-zise. Un copil organizat care și-a împărțit materia astfel încât să reușească să o parcurgă în timp util nu va avea timp să se plângă și să se streseze, poate nici chiar să-i fie frică de examene. Frica și gândurile negative apar în special atunci când persoana se lasă copleșită de gânduri și nu acționează.

 

7. Metoda de învățare

În cazul în care nu știi deja, descoperă care este stilul de învățare predominant al copilului tău: vizual, auditiv sau kinestezic (tactil) și ajută-l să-și prezinte și să-și structureze materia ținând cont de stilul lui preferat. Dacă stilul lui predominant de învățare este vizual, apelează la fișe și prezentări video, iar dacă este auditiv, înseamnă că reține mai ușor, de exemplu, când citește materia cu voce tare sau când discută despre ea.

Citește și:

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Și nu uita: copilul tău are nevoie de susținerea ta în această perioadă provocatoare pentru el, chiar dacă poate manifesta semne de nervozitate și tensiune. Este normal, mai ales dacă este o persoană mai sensibilă sau mai perfecționistă. Oferă-i susținere și ai încredere că va reuși să se concentreze și să aibă inspirația de a lua notele dorite la examene, astfel încât să urmeze studiile pe care și le dorește!

La final, te invit să descoperi o strategie de a-ți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, descărcând un scurt ghid pdf de o pagină și abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Sursa foto: Ben Mullins, Unsplash 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,274FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole