8 lucruri pe care trebuie să le știm despre țânțari și virusul West Nile. Sfaturi de la Dr. Mihai Craiu

Numărul mare de țânțari din această perioadă și riscul de infectare cu virusul West Nile nasc multe frici și îngrijorări în rândul părinților.

Numărul deceselor provocate de infecția cu virusul West Nile în statele europene era de 8, până la sfârșitul lunii iulie, conform datelor centralizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Dintre aceste decese, 5 au fost înregistrate în Grecia, 2 în Italia și unul în Spania, a anunțat instituția europeană, într-un comunicat de presă.

În total, până la 31 iulie 2024, 8 state din Uniunea Europeană au raportat 69 de cazuri de infectare cu acest virus, cele mai multe fiind în Grecia (31), Italia (25) și Spania (1).

„Având în vedere condițiile meteo favorabile pentru transmiterea virusului West Nile în Europa, noi cazuri de infectare a oamenilor sunt așteptate în următoarele săptămâni și luni”, au transmis reprezentanții ECDC.

Până ieri, în țara noastră au fost confirmate 7 cazuri de infectare cu virusul West Nile, conform unui raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Citește și:

De ce să nu bem apă din sticle de plastic pe caniculă. Ce pericole apar de la 30 grade Celsius în sus

Un produs pentru bebeluși folosit de toți părinții a fost desemnat posibil cancerigen

8 fapte despre țânțari și virusul West Nile

În acest context, medicul pediatru Mihai Craiu a prezentat, într-o postare pe contul de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, câteva informații importante pe care trebuie să le cunoaștem despre țânțari și virusul West Nile.

Mihai Craiu este Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale și medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu – Rusescu” din Capitală.

1. 80% din cei care sunt infectați cu virusul West Nile nu au niciun semn de boală!

2. Maladia produsă de virusul West Nile nu se ia de la om la om, prin atingere sau proximitate, cum se întâmplă în cazul gripei sau al altor boli cu transmitere aerogenă.

3. Mai puțin de 1% din persoanele infectate cu acest virus vor dezvolta forme severe de boală, cu afectarea sistemului nervos central (meningită sau encefalită).

4. „Nu trebuie să ne agităm imediat după o simplă înțepătură de țânțar!”, sugerează medicul Mihai Craiu. Potrivit acestuia, semnele de boală nu apar imediat, ci după o incubație de mai multe zile. De obicei, perioada de incubație este de 6-14 zile pentru persoanele cu imunitate normală sau chiar de 21 zile pentru cele cu deficite imune.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: 3 precauții majore pentru copiii mici și sugari pe vreme de caniculă

10 greșeli pe care să le eviți când pleci în vacanță cu copilul

5. Riscul de a face forme complicate de infecție cu virusul West Nile este mai mare la persoanele vârstnice, cu hipertensiune, diabet, cancer sau boli de rinichi.

6. Cum recunoaștem boala gravă cu afectarea sistemului nervos central? Persoanele bolnave au febră, stare generală de rău, grețuri și vărsături, dureri de cap, stare de confuzie, somnolență sau chiar comă și convulsii.

7. Semnele tipice de boală sunt:

  • Fotofobia și fonofobia – bolnavul este deranjat de lumină sau de zgomote de intensitate normală
  • Vărsăturile în jet
  • Rigiditatea mușchilor cefei – bolnavul nu poate mișca ușor capul, astfel încât să atingă pieptul cu bărbia

8. Soluția este protecția prin repelante adecvate sau prin haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, în mod special seara târziu, conchide Dr. Mihai Craiu.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Care sunt semnele deshidratării la copii? Câte lichide trebuie să bea copilul în zilele caniculare

Sunt periculoase pentru copii! ANPC: „TREBUIE să aibă avertismente pe etichete ca în cazul pachetelor de țigări”

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Pragyan Bezbaruah, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,365FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole