Un produs pentru bebeluși folosit de toți părinții tocmai a fost desemnat posibil cancerigen

Sănătatea copiilor noștri este foarte importantă pentru noi. Tocmai de aceea este foarte important să știm ce conțin produsele destinate bebelușilor. Recent, o agenție de cercetări asupra cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a clasificat talcul ca un produs „probabil cancerigen”. În plus, această agenție a clasificat drept un produs „cancerigen” acrilonitrilul, un compus utilizat în producția de polimeri, transmite AFP, citată de Agerpres.

Rezultatele studiilor specialiștilor Agenției Internaționale de Cercetări asupra Cancerului (IARC) au fost publicate în revista „The Lancet Oncology”. Experții au clasificat talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, ca fiind „probabil cancerigen” pentru oameni, având în vedere în special o combinație de dovezi limitate de cancer observate la om (cancer ovarian) și suficiente dovezi ce au fost observate la animalele de laborator, scrie Agerpres.

Citește și:

Cum să-ți ajuți bebelușul să scape de colici. Cei „5S” care rezolvă problema

3 soluții pentru mame când bebe se trezește noaptea. Tu din ce categorie faci parte?

Producătorul de pudră de talc pentru bebeluși Johnson & Johnson a avut procese în SUA

Potrivit cercetătorilor, expunerea are loc în principal la locul de muncă în timpul extracţiei, măcinării și prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conțin.

La populația generală, expunerea are loc în special prin folosirea produselor cosmetice și a pudrelor pentru corp care conțin talc. Și știm că talcul este recomandat pentru îngrijirea pielii bebelușilor.

Totuși, experții nu exclud existența unor distorsiuni în studiile care au indicat creșterea incidenței cancerului. Deși evaluarea s-a concentrat asupra talcului care nu conține azbest, contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor efectuate pe oamenii expuși la talc.

Citește și: 

În iunie, compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a încheiat un acord definitiv cu justiția din 42 de state federale americane într-un proces care a vizat pudra sa de talc, în urma acuzației că a cauzat mai multe cazuri de cancer.

O sinteză a studiilor, publicată în ianuarie 2020 în urma participării a 250.000 de femei din SUA, nu a găsit nicio legătură statistică între utilizarea pudrei de talc pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

În anii 1970, au fost exprimate îngrijorări cu privire la contaminarea talcului cu azbest, care se găsește adeseori în apropierea mineralelor folosite pentru producerea talcului. În acea perioadă, studiile au arătat un risc mai mare de cancer ovarian la femeile care foloseau produse cu talc.

Citește și:

Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează

7 semne că infecția respiratorie a sugarului este extrem de gravă. Mihai Craiu: NU sunt febra și tusea!

Acrilonitrilul se găsește în haine, covoare și în fumul de țigară

Agenția din cadrul OMS a clasificat ca fiind cancerigen pentru oameni și acrilonitrilul, un compus organic volatil, folosit în special în producția de polimeri.

Această decizie se bazează pe „dovezi suficiente de cancer pulmonar” şi dovezi „limitate” de cancer de vezică la oameni, potrivit IARC.

Acei polimeri sunt utilizați în fibre pentru îmbrăcăminte, covoare, materiale plastice pentru produse de consum și piese pentru automobile. În plus, acrilonitrilul este prezent și în fumul de țigară. O altă sursă de expunere este poluarea aerului.

Citește și:

Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Bebe nu vrea să facă baie? 10 soluții de la părinții care au rezolvat problema

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Dragos Gontariu, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,208FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole