Atunci când vine vorba despre somnul bebelușului, ideal ar fi ca micuțul să doarmă 10 ore pe noapte fără întreruperi, în pătuțul lui, chiar din prima zi după ce veniți acasă de la maternitate. Nu-i așa? Problema este că acest bebeluș ideal este ca mama ideală: nu există!
Este 4 dimineața și abia dacă ai reușit să prinzi o oră de somn. Iată-l pe bebe. Are două luni și jumătate și cere insistent să mănânce. Te întrebi, probabil, când și dacă vei mai dormi 6-7 ore legate.
Iată ce alternative ai atunci când bebe se trezește noaptea:
VARIANTA 1. Dormi orice ar fi
Alăptarea la cerere necesită cel puțin o masă pe noapte în primele luni. Tocmai de aceea, pentru multe mame este mult mai ușor să doarmă cu bebelușul. Astfel, și tu poți alege să iei bebelușul în pat cu ține. Iar atunci când se trezește, îl alăptezi stând culcată. De fapt, nici nu trebuie să te trezești de tot. Nu mai trebuie să aprinzi lumina, să te mai deplasezi până la pătuțul micuțului, să-l ridici, să-l alăptezi, iar apoi, după ce adoarme, să-l așezi cât mai ușor, fără să se trezească. Atunci când alegi varianta de a-l alăpta din poziția culcat, totul este mai ușor pentru ține. Pentru soțul tău, însă, somnul pe marginea saltelei, înghesuit, privat de intimitatea ta, s-ar putea să nu fie tocmai plăcut.
Citește și:
Cum să-ți ajuți bebelușul să scape de colici. Cei „5S” care rezolvă problema
7 semne că infecția respiratorie a sugarului este extrem de gravă. Mihai Craiu: NU sunt febra și tusea!
VARIANTA 2. Mama și tata fac echipă
Din fericire, proaspătul tătic a învățat care este treaba cu biberonul și se descurcă să-i dea micuțului să mănânce în timpul nopții. Poate fi o bună repartizare a sarcinilor legate de îngrijirea copilului. Iar dacă îl schimbă de scutec și îl mai și adoarme, atunci poți prinde liniștită 5-6 ore de somn pe noapte. Nu este chiar un răsfăț, dacă ținem cont de faptul că, în timpul zilei, mama se ocupă de tot: bebe și casă, iar seara este complet epuizată. Biberonul din timpul nopții este o soluție pentru mamele care au nevoie de o pauză de somn bine-meritată. Biberonul nu înseamnă în mod obligatoriu că bebelușul este hrănit cu formula. Asta deoarece mama îi poate lăsa pregătit laptele ei.
Cum să păstrează laptele matern în biberon? La temperatura camerei (24-26 de grade Celsius) poate sta între 4 și 6 ore. Iar la frigider poate sta 3-4 zile (la o temperatură de 4 grade).
De cele mai multe ori, însă, această varianta este puțin probabilă. Pentru că tăticul muncește și are nevoie de odihnă pe timpul nopții. Astfel că majoritatea mămicilor nu pot delega masa de peste noapte și ajung să se trezească la fiecare mișcare a bebelușului.
Citește și:
Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș
Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi
VARIANTA 3. „Nu mai pot!”
Fiecare noapte este la fel. Uneori, nici nu mai știi dacă este zi sau noapte. Bebe nu a aflat că noaptea se doarme, iar tu ai același program la fiecare 2,5 – 3 ore. Bebe se trezește, îl schimbi, apoi îi dai să mănânce. După care bebe doarme. Regula este ca mama să doarmă atunci când doarme bebelușul. Însă, de multe ori, nu poți adormi la comandă, oricât de obosită ai fi. Iar dacă mai pui o vizită la toaletă și una până la bucătărie să mai bei un pahar cu apă, nu-ți mai rămân decât vreo două ore de „odihnă”. Poate că „odihnă” este un cuvânt prea generos pentru primele luni cu bebe. Pentru că, în acele două ore pe care le ai la dispoziție te vei mai trezi de vreo câteva, la fiecare oftat, scâncet sau geamăt în somn al micuțului.
În scurt timp, vei trece cu succes de „antrenamentul cosmonautului” și vei adormi în câteva secunde, fără să mai ții cont dacă este zi sau noapte, dacă ești în dormitor sau pe canapea în sufragerie. De oboseală, imediat ce bebe va adormi, la fel vei face și tu. Și numai să îndrăznească cineva să facă zgomot…
Tu din ce categorie de mamei faci/ai făcut parte? 🙂
Citește și:
Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun
Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular
Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: RDNE Stock project, Pexels