17 sugestii de la Oana Moraru cum să-i citești copilului de 1-3 ani

Pentru a crește copii cărora le place să citească, specialiștii ne recomandă să le citim copiilor din primii ani de viață. Totuși, cum citim cărticele și povești copiilor mici, de 1-3 ani? Consultantul educațional Oana Moraru răspunde la această întrebare, venind în ajutorul părinților de copii mici.

Oana Moraru este unul dintre cei mai apreciați pedagogi din România cu o experiență de predare de peste 30 de ani și autoare de carte. Totodată, ea este fondatoarea sistemului privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.

„Copilul sub 3 ani nu urmărește poveștile citite decât dacă este învățat s-o facă. Ascultarea activă este unul dintre indicatorii dezvoltării cognitive și piatră de hotar pentru succesul participării școlare de mai târziu. Aceasta își are fereastra de oportunitate în intervalul 0-3 ani”, scrie Oana Moraru, într-o postare pe contul său de Facebook.

Cu toate acestea, specialista spune că mulți părinți îi scriu că nu îi pot citi copilului mic, fiindcă nu pare că are stare sau interes anume pentru ascultarea atentă a unei povești.

„Dacă ai o carte pentru copiii sub trei ani și simți că îi citești degeaba, că fuge de lângă tine sau că ți-o închide repede după ce ți-o frunzărește distrat, nu ceda. Există o cale, în câțiva pași, de a-ți atrage copilul să asculte, să urmărească din ce în ce mai atent firul poveștii”, spune consultantul educațional.

Citește și:

Oana Moraru: Inteligența verbală e din ce în ce mai mică la copiii de astăzi. Cresc înconjurați de tablete și telefoane

Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte

17 sfaturi de la Oana Moraru pentru a atrage copilul mic să urmărească poveștile

1. Întâi, trebuie să știi că el nu are habar că o carte începe și se termină, că există un sens al filelor întoarse. Copilul sub 3 ani o vede ca pe o jucărie oarecare.

2. Paginile ei sunt expresie abstractă a realității. Ca să urmărească versiunea 2D a rățuștei sau a mărului desenat pe copertă, copilul are nevoie întâi să pipăie obiectul corespunzător în realitatea imediată.

3. Înainte de a încerca să îi citești, strânge alături de el cât mai multe obiecte regăsite în paginile cărțuliei. Numește-le pe rând, atingând copilul și apoi mărul, de exemplu, spunând numele lui și al obiectului de mai multe ori.

4. Înșiruie aceste obiecte lângă copil, în ordinea în care vor apărea în carte. Folosiți cele cinci simțuri pentru explorarea lor. Acoperiți-le cu o pânză și pipăiți-le, invitându-l pe cel mic să le ghicească.

Citește și:

10 sfaturi cum să spui o poveste de noapte bună astfel încât copilul să citească de plăcere

Ajută-ți copilul să înceapă să vorbească. 9 sfaturi de la logopedul Andreea Năstase

5. Dacă nu este verbal încă, este suficient să repetați voi numele obiectelor, de mai multe ori.

6. Deschideți cartea și stăruiți pe fiecare pagină, revenind de la desen, la obiectul real. Atingeți pieptul copilului, obiectul concret și apoi imaginea corespunzătoare lui, în acest du-te-vino al degetului arătător.

7. Ca să își mențină atenția, citiți de 2-3 ori textul scurt de pe fiecare pagină, întâi cu voce normală, apoi cu voce șoptită, mai tare, mai alert sau mai lent – ca să îl surprindeți cu tonalitatea vocii, indicând mereu desenul.

8. Dacă pleacă de lângă voi, continuați să citiți cu entuziasm și interes, folosind expresivitate, siguranță de sine și mirare de câte ori întoarceți pagina.

9. Repetați de mai multe ori pasajele rimate sau ritmate – chiar și în timpul zilei, dacă identificați o legătură oarecare cu o situație de joc sau de comunicare.

10. Desenați-i obiectele principale din text sau din imaginile cărții – doar conturul și folosiți, apoi, dactilopictura pentru a le colora.

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

11. Reveniți asupra poveștii în fiecare zi, pentru una-două săptămâni la rând.

12. Când cărțile se uzează sau se rup, decupați cu grijă principalele imagini și lipiți-le pe peretele camerei, în dreptul ochilor copilului, atunci când se joacă pe covor. Din când în când, reveniți asupra lor, amintind textul poveștii sau firul ei narativ.

13. Chiar dacă nu pare deloc atent, mențineți voce calmă și respirație egală. Nu ridicați tonul, nu îl strigați, nu vă grăbiți, nu vă alertați – așteptați să vină spre voi, chiar dacă durează câteva zile acest lucru.

15. Nu țineți o grămadă de cărți la îndemâna copilului. Păstrați-o doar pe aceea pe care aveți intenția să o cunoașteți împreună în următoarele două săptămâni.

16. Evitați tabletele, telefoanele în jurul copilului mic. Nu va sta la citit dacă ochiul i-a fost deja obișnuit cu mișcarea alertă a animațiilor.

17. Evitați supraaglomerarea camerei cu jucării sau ocuparea întregului spațiu cu stimuli. Desenele mari pe pereți, etajerele colorate și atractive, munții de păpuși, mașini și cuburi îl programează să își fixeze atenția doar în direcțiile țipătoare, superstimulatoare.

Citește și:

“Ai avut un comportament urât!” Pentru a reuși, copilul tău are nevoie de încrederea ta, nu de pedeapsa ta

Dezvoltarea vorbirii la copii. Îndrumar pe vârste

Atenția și ascultarea activă încep de acum sau se deformează de acum. Ritmul vorbirii mamei, răbdarea ei, respirația ei, mișcările ei, pauzele ei, tehnicile ei de dozare a stimulilor fac diferența în dezvoltarea atenției celui mic.

Recomandări de lectură pentru copiii mici

Oana Moraru recomandă povești pentru copiii mici scrise de Olina Ortiz, cu obiecte care pot fi găsite ușor și în casă, pentru exemplificare, cu emoție, cu limbaj repetitiv, ritmic și rimat.

„Autoarea are, în total, până acum, 6 povești scrise pentru cei foarte mici. La capătul lor găsiți câte două pagini de liste de astfel de activități pentru atenție și ascultare conștientă la copiii mici și foarte mici – altele decât cele de mai sus”, conchide Oana Moraru.

 

„Omulețul Toc-Toc te îmbrățișează pe loc” de Olina Ortiz

O carte bună de strâns în brațe de cei mai mici cititori. Iar pentru părinți sau educatori, multe idei de jocuri și activități pe care le pot organiza pe baza textului, de la Oana Moraru.

Vrea să știe ce e în jur, vrea să înțeleagă cine îi este aproape, vrea să cuprindă în brațe tot Universul… Deocamdată, în jur e un prosopel, o pisică, un pom. Aproape sunt mamă, bunică. Ce e ud și foarte moale? Cine face sfrrrr și te iubește? Și cine e ca nimeni altcineva și se recunoaște dintr-o îmbrățișare? Omulețul Toc-Toc descoperă lumea!

 

„Somn ușor! Somn ușor!” de Olina Ortiz

Este o poveste de somn ușor, nu doar de noapte bună, cu rime simpatice și ilustrații minunate, pentru cei mai mici dintre cititori. Și cine însoțește întotdeauna somnul ușor? Visele frumoase, desigur.

Pentru părinți sau educatori, povestea e însoțită de multe idei de jocuri pentru dezvoltarea limbajului pe care le pot organiza pe baza textului, de la Oana Moraru.

 

 

„Mărul norocos” de Olina Ortiz

Ce-aș mai mânca un măr roșu și copt! Își spunea un ciobănaș flămând. Și atunci, ca să vezi, tocmai un măr roșu și copt a zărit în cale. Da, dar de unde a apărut mărul norocos? Hei, hei, dacă ați ști voi, copii, prin câte a trecut el pe drum până să ajungă la băiețel…

O poveste simpatică pentru cei mai mici dintre cititori, numai bună să le facă poftă de fructe proaspete și sănătoase. Iar pentru părinți sau educatori, multe idei de jocuri și activități pe care le pot organiza pe baza textului, de la Oana Moraru.

 

„Puiul care nu voia să iasă din ou” de Olina Ortiz

Puiul care nu voia să iasă din ou e o poveste despre cum vrei să fii mereu mic-mic și ocrotit. Un pui de găină nu vrea să iasă din ou: se teme de ploaie, îi e frică de un șerpișor inexistent sau nu cumva să-l calce vreun căluț. Iar mama lui îl convinge liniștindu-l cu promisiuni că va fi bine, și în cele din urmă, puiul iese din ou: „Pâr-pâr-pâr! Dar ce se-aude?/Coaja oului. Se sparge./Puiul, iată, și-a-nvins teama/ și-acum strigă: Ma-ma! Ma-ma!”

Puiul care nu voia să iasă din ou e o poveste despre cum vrei să fii mereu mic-mic și ocrotit. O carte minunată în versuri rimate pentru copiii de până la trei ani, cu excelente sugestii de jocuri și activități de la Oana Moraru.

 

„Omulețul Hap-Hap și trenulețul legumelor” de Olina Ortiz

Aceasta este o carte amuzantă, în versuri rimate și cu ilustrații minunate, care-i poate convinge pe copiii mici să mănânce chiar și legume! Omulețul Hap-Hap are burta cât un balon și înfulecă orice legumă prinde, cu o poftă și un entuziasm nemărginite.

O carte minunată în versuri cu rime pentru copiii de până la trei ani, cu excelente sugestii de jocuri și activități de la Oana Moraru, care pot transforma textul poveștii într-o jucărie distractivă!

 

„Zece păsări trilulilu” de Olina Ortiz

Această carte îi poate deprinde pe copiii mici să numere până la zece și chiar să învețe scăderea, prin rime ușor de memorat.

– Uite altă cântăreață! Cine e? Este măiastra? / Ga-ga-ga-ga-ga-ga-ga! făcea cântareața noastră.

– Asta-i gașca! Nu prea-mi place! E-o gașcă sălbatică! / Zise una dintre păsări și îndată – zbrrr! – plecă.

O carte minunată în versuri rimate pentru copiii de până la trei ani, cu excelente sugestii de jocuri și activități de la Oana Moraru, din care aflăm de ce trebuie să le citim copiilor care încă nu vorbesc.

Citește și:

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

„Chiar nu poți sta liniștit?” De ce să nu-i mai spui niciodată copilului să stea pe loc

Plastilina, cea mai eficientă jucărie de dezvoltare pentru copii. Cum o alegi pe cea potrivită

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură video YouTube ZUnivers Podcasts

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,735FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole