10 sfaturi cum să spui o poveste de noapte bună astfel încât copilul să citească de plăcere

Ai observat că, uneori, copilul tău nu este atent atunci când îi citești povestea de noapte bună? Dacă da, atunci înseamnă că e nevoie să faci o schimbare nu neapărat în ceea ce privește povestea aleasă, ci mai ales în felul în care o spui. 

Această schimbare ar putea rezolva și problema părinților care își doresc foarte mult să-i atragă pe copiii lor spre lectură și caută instrumente potrivite. De exemplu, iată ce spune Raluca, mama unui băiețel care respinge cărțile: „Am nevoie de mai multe idei să îl atrag spre citit cărți. Le refuză foarte categoric, deși ne vede pe noi că citim. Când deschid cartea, îmi strigă tare că nu vrea; eu îi spun că citesc pentru mine și atunci e ok. Citim poezii și povești, în general”.

Storytelling-ul poate fi o activitate plăcută și cheia pentru ca lectura să devină pasiune atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, dacă apelăm la o serie de sfaturi simple.

Deoarece Asociația Curtea Veche este un ONG care promovează lectura de plăcere și combaterea analfabetismului funcțional în România, i-am întrebat pe reprezentanții acesteia ce ar trebui să facă un părinte pentru a stimula dragostea de carte.

Citește și:

Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

Iată 10 sfaturi de storytelling pentru părinți oferite de reprezentanții Asociației Curtea Veche:

1. Fii expresiv

Niciodată o poveste citită sau spusă pe un ton normal nu va atrage atenția. Așadar, în prezentarea poveștii de dinainte de culcare va trebui să apelezi la propria expresivitate. Folosește tonuri și voci diferite pentru personaje, interjecții și sunete care să ilustreze fundalul pe care se construiește aventura. Astfel, îl vei aduce pe copil în acea lume și îi vei trezi entuziasmul.

 

2. Folosește fraze repetitive

Pe lângă voci și sunete, poți să introduci în punctele cheie ale poveștii fraze care se repetă. În acest fel, copilul va înțelege care este mecanismul, iar atunci când va veni momentul să spui replica, îl poți lăsa pe cel mic să o facă.

 

3. Folosește recuzita

Probabil că ți-ai dat seama până acum că storytelling-ul presupune multă implicare din partea adultului, în așa fel încât să îl poată atrage și pe cel mic. Prin urmare, iată incă un sfat: pentru ca povestea să fie cât mai reală, folosește recuzita. Nu îți trebuie multe: o eșarfă, o șapcă sau un creion dermatograf cu care puteți desena pe față trăsăturile simple ale personajelor pe care le interpretați.

 

4. Implică-l pe cel mic

Pune-i întrebări, fă pauze sau încurajează-l să mimeze el vocile personajelor. Mai mult, poți chiar să înlocuiești numele eroului principal cu cel al copilului, implicarea lui în poveste fiind totală.

 

5. Pornește de la pasiunile lui

Povestea de noapte bună poate fi despre orice, atât timp cât este potrivită pentru vârsta celui mic. În consecință, poți chiar să inventezi o poveste pornind de la pasiunile lui. Dacă fetița ta vrea să devină medic sau balerină, atunci spune-i o poveste despre o doctoriță de succes sau despre o balerină. Vei încuraja nu numai cititul, dar și implicarea celui mic în activitatea care îi place cel mai mult.

Citește și:

Cum pot cadrele didactice să-și ajute elevii să citească mai mult

4 rețete de baloane de săpun pe care le poți face acasă

6. Pornește de la copilăria ta

Copiilor le place să asculte povești legate de ce făceau părinții lor când aveau acceași vârstă cu ei. Așadar, faceți o călătorie printre amintiri și prezintă-i poznele tale, excursiile de neuitat sau experiențele care te-au schimbat de-a lungul vieții.

 

7. Implică-i pe frații mai mari

Storytelling-ul poate avea un efect benefic atunci când implicăm și fratele sau sora mai mare în poveste. În urma unei astfel de activități, îi ajuți pe ambii copii: cel mare își va dezvolta capacitatea de a spune povești, iar pentru cel mic aventura va fi una reală, credibilă. Mai mult, relația dintre copii se va consolida.

 

8. Pornește de la fotografii vechi de familie

Eroul poveștii poate fi chiar și o ruda îndepărtată. Găsiți o fotografie mai veche de familie și începeți să creați o poveste de la aceasta. Variantele sunt nenumărate și puteți apela la întâmplări reale sau vă puteți folosi imaginația.

 

9. Încurajează-l să devină povestitor

După ce ai optat pentru această activitate mai multe seri la rând, poți face într-o zi o schimbare și îl poți încuraja pe cel mic să spună povestea. Își va folosi imaginația și își va dezvolta vocabularul, capacitatea de a-și prezenta propriile idei unei audiențe.

 

10. Nu te limita la povestea de noapte bună

Poți apela la storytelling în orice moment al zilei și oriunde. În mașină, în drum spre casă sau la cină – întotdeauna este loc pentru o mică poveste ce va face lucrurile mai interesante pentru cel mic. Iar pentru cei mari avantajul este că fiecare zi va fi o provocare în ceea ce privește creativitatea. De asemenea, nu uita că eforturile părintelui vor consolida relația și vor pune bazele legăturii armonioase pe care copilul o va dezvolta mai târziu cu lectura.

Citește și:

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Gáspár György: Să-i dăm copilului, atunci când îi este greu, o jucărie în loc de o îmbrățișare este nesănătos

Abilitățile tale de a povesti frumos îl vor ajuta pe copil să îndrăgească poveștile, cărțile și lectura, ceea ce îl va ajuta mult pe termen lung.

Totuși, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru ca al tău copil să se apropie de cărți este să nu îl obligi să citiți sau să citească. Lectura unei cărți este o activitate plăcută. Dacă nu va fi făcută din plăcere, va fi percepută drept o obligație, o corvoadă și copilul va respinge această activitate.

Te invit să împărtășești într-un comentariu experiențele tale legate de cititul împreună cu copilul!

 

Sursa foto: Tima Miroshnichenko, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,292FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole