Gáspár György: Să-i dăm copilului, atunci când îi este greu, o jucărie în loc de o îmbrățișare este nesănătos

A-i oferi copilului o jucărie atunci când se confruntă cu stări emoționale dificile, în loc să fim din punct de vedere afectiv alături de copil este nesănătos, crescând riscul apariției adicțiilor mai târziu, în viața copilului, avertizează cunoscutul psiholog Gáspár György.

Gáspár György este psihoterapeut relațional, autor de bestseller-uri, președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

El afirmă, într-o postare publicată pe contul său de Facebook, că „sărăcia relațională este o formă de neglijare psihologică”.

În ce fel se manifestă acest lucru?

„Să-i dăm copilului, atunci când îi este greu sau este copleșit de emoții, o jucărie – în loc de o îmbrățișare – care să-l calmeze, este nesănătos din punct de vedere relațional”, explică psihoterapeutul, autor al cărții foarte utile pentru părinți „Copilul invizibil”.

Mai mult, continuă Gáspár György, „lipsa relațiilor sigure poate afecta dezvoltarea sănătoasă a copilului și poate creiona bazele manifestărilor adictive de mai târziu”.

În aceste condiții, „prezența conștientă a părintelui și disponibilitatea afectivă sunt strategii de alinare a suferinței copilului și diminuează riscul comportamentelor care creează dependențe”, precizează psihologul.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

„Mulți copii își trăiesc toată copilăria fără să fie văzuți.” Gáspár György explică de ce copiii poartă măști psihologice în fața părinților

Harville Hendrix, fondatorul Terapiei Imago: „Se aplică și cuplurilor”

Aceeași perspectivă despre sărăcia emoțională se aplică și în cuplu, în cazul în care unul dintre parteneri oferă un cadou atunci când celălalt are nevoie de o îmbrățișare, punctează Harville Hendrix, psiholog american specializat în terapia de cuplu, într-un comentariu la postarea lui Gáspár György.

După decenii de lucru cu cuplurile, Harville Hendrix a dezvoltat, împreună cu soția sa, Helen LaKelly Hunt, Terapia Imago drept metodă eficientă pentru vindecarea rănilor emoționale ale partenerilor și pentru îmbunătățirea comunicării și a relației.

„Sunt în totalitate de acord și mă bucur, Gáspár, că ai adus acest exemplu dramatic de sărăcie relațională, de a oferi o jucărie mai degrabă decât o îmbrățișare. Este o imagine foarte bună. Se aplică și cuplurilor – a oferi un cadou mai degrabă decât o îmbrățișare și căldură este sărăcie relațională”, a precizat Harville Hendrix.

Citește și:

Tehnica din 3 pași care te ajută să schimbi emoțiile copilului

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

 

Dacă observi că rezonezi cu abordarea psihologilor Gáspár György și Harville Hendrix, poți afla mai multe despre cărțile publicate de acești autori:

 

„Copilul invizibil”, de Gáspár György (Ediția 2)

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Pentru a ne încheia copilăria dureroasă, avem nevoie să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„În remarcabila sa carte, Gaspar Gyorgy ne dezvăluie o perspectivă inedită asupra conceptului de parenting, arătând că nu doar copilul e important, ci și părintele. El explică în detaliu dinamica interacțiunii părinte-copil și progresul ce rezultă din această legătura specială.

Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți”, scrie Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat in Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

 

 

„Terapia imago. Știința relațiilor”, de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt

Terapia relațională imago a fost gândită și dezvoltată de dr. Harville Hendrix și completată de soția lui, dr. Helen LaKelly Hunt, la sfârșitul anilor 1970. Ambii trecuseră printr-un divorț anterior și doreau să înțeleagă eșecul relațiilor lor.

Terapia imago a fost dezvoltată special pentru înțelegerea și vindecarea relațiilor. Unele dintre problemele cu care Terapia Imago poate ajuta includ: provocări de comunicare, conflicte recurente, sentimente de deconectare, lipsa intimității, infidelitate. O mare parte din procesul imago este dedicat identificării traumelor din copilăria timpurie, care își pun amprenta pe modul în care comunicăm, ne comportăm și reacționăm în relațiile adulte.

Scopul terapiei imago este acela de a transforma conflictul în oportunitatea de a avea o relație mai solidă și mai fericită. Cei doi parteneri de cuplu învață să se vindece personal, cât și unul pe celălalt. În urma acestui proces, ei devin mai sănătoși psihic, mai vitali, iar relația lor se intensifică și devine mai pozitivă

 

„Dăruiește iubirea care vindecă”, de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt

„Dăruiește iubirea care vindecă – Cum să reconstruiești conexiunea cu copilul tău devenind un părinte conștient – Terapia IMAGO”

Adevărul profund transformator pe care îl dezvăluie Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt este că, urmărindu-și conștient reacțiile față de manifestările copilului, părinții pot învăța de la el, descoperind propriile puncte de vindecare. Tratându-i pe cei mici cu respect și înțelegere, părinții îi încurajează să fie ei înșiși și să se cunoască în profunzime.

Părintele conștient își cunoaște lipsurile (de regulă, provocate de o relație defectuoasă cu propriii părinți) și este atent ca acestea să nu îi știrbească legătura cu copilul. Folosind tehnica Dialogului Imago – oglindire-validare-empatizare -, părintele nu întâmpină problemele copilului prin critici sau acuzații, ci prin disponibilitatea de a asculta și de a-i recunoaște emoțiile așa cum sunt, nu așa cum consideră părintele că ar trebui să fie.

 

„Primește iubirea pe care o dorești” de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt

„Primește iubirea pe care o dorești” este cel mai vândut ghid de transformare a unei relații intime într-o sursă de iubire și armonie. În această carte, Harville Hendrix prezintă abilitățile de relaționare care au ajutat deja sute de mii de cupluri să înlocuiască eficient confruntarea și criticile cu un proces de vindecare ce are la bază dezvoltarea și susținerea reciproce. Acest ghid practic descrie tehnica revoluționară a Terapiei Imago, ce combină mai multe discipline – printre care se numără științele comportamentale, psihologia abisală, terapia cognitivă și terapia Gestalt – pentru a crea un program ce urmărește rezolvarea conflictelor și înnoirea comunicării și pasiunii.

Cartea descrie cele 3 etape ale relațiilor intime, oferă studii de caz, precum și recomandări pentru a depăși obstacolele care stau în calea celor 3 etape, în vederea creării unei legături mult mai puternice în interiorul cuplului. Cartea se adresează cuplurilor aflate în orice etapă a relației, oferindu-le soluții pentru rezolvarea conflictelor și pentru obținerea unei satisfacții emoționale reciproce.

 

Sursa foto: YouTube Pagina de Psihologie

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,205FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole