Ajută-ți copilul să înceapă să vorbească. 9 sfaturi de la logopedul Andreea Năstase

Limbajul copiilor se dezvoltă treptat, începând de la modularea vocii pentru a produce sunete intenționate și până când reușesc să pronunțe cuvinte și propoziții.

De regulă, copiii încep să pronunțe cuvinte în jurul vârstei de 1 an și jumătate. Pe la 2 ani, un copil ar trebui să cunoască, în medie, 300 de cuvinte și să formeze propoziții simple din subiect și predicat.

Desigur, fiecare copil este diferit, astfel încât unii vorbesc deja în propoziții imediat după vârsta de un an, în timp ce alții nici la 2 ani și jumătate încă nu reușesc să facă acest lucru.

Ce este foarte important în acest context este să urmărim evoluția limbajului copilului, pentru a ne asigura că nu are anumite întârzieri în această privință. Din nefericire, numărul copiilor cu întârzieri de limbaj a crescut simțitor odată cu venirea pandemiei, din cauza supraexpunerii copiilor mici la ecrane. Dacă ai îndoieli și există suspiciunea unei întârzieri de limbaj la copilul tău, cea mai indicată acțiune este evaluarea micuțului de către un logoped.

Citește și:

Explozie de copii cu probleme de vorbire și învățare. Logopezii sunt asaltați

Oana Moraru: Inteligența verbală e din ce în ce mai mică la copiii de astăzi. Cresc înconjurați de tablete și telefoane

Dacă, în urma evaluării, specialistul logoped a exclus probabilitatea unei întârzieri de limbaj și, cu toate acestea, cel mic încă nu vorbește, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta să învețe această abilitate.

Logopedul Andreea Năstase, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv comportamental și președintele Institutului de Logopedie București, îți vine în ajutor cu câteva sfaturi practice, pe care le-a publicat într-o postare pe contul său de Facebook.

9 lucruri pe care le pot face părinții pentru a-și ajuta copiii să înceapă să vorbească, de la logopedul Andreea Năstase:

1. Vorbește foarte mult cu copilul tău prin cuvinte simple și ușor de înțeles. Acest lucru îi poate dezvolta vocabularul copilului tău.

2. Citește-i în fiecare seară la culcare!

3. Denumește cât mai multe obiecte din jur (la magazin, în parc, la doctor etc.)

4. Vorbește cu el în limba pe care tu o cunoști cel mai bine!

5. Ascultă-l cu atenție și răspunde-i de fiecare dată când vorbește!

6. Încurajează-l să pună întrebări!

7. Lasă-i timp să răspundă la întrebări!

8. Setează limite clare pentru folosirea televizorului, a tabletei sau a telefonului!

9. Folosiți timpul liber pentru conectare, lectură și comunicare!

Făcând aceste lucruri zi de zi cu copilașul tău, îl vei ajuta să învețe să-și exprime gândurile în cuvinte și să-și dezvolte vocabularul.

Citește și:

Dezvoltarea vorbirii la copii. Îndrumar pe vârste

Dezvoltarea vorbirii. 34 de exerciții pentru bebeluși și copiii mici

„E mic, încă nu vorbește, nu înțelege”. Mitul toxic care împiedică dezvoltarea copilului mic

 

La final, te invit să vizionezi înregistrarea unui webinar cu psiholog logoped Andreea Năstase despre întârzierile de limbaj cauzate de ecrane:

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Facebook Andreea Nastase

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,208FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole