Astăzi se încheie anul 2022. Finalul de an este un moment potrivit pentru a trage concluzii, pentru a ne evalua viața, proiectele și relația cu copiii noștri. Facem asta cu scopul de a învăța lecțiile anului care trece pentru a începe noul an cu scopuri constructive care să ne ducă înspre realizări frumoase.
Îți propun acum să ne concentrăm pe relația cu copilul/copiii pentru a o evalua. Astfel, vei obține o imagine realistă despre relația cu copilul. Având aceasta imagine, vei ști ce obiective este important să urmărești pentru ca relația cu copilul să fie mai frumoasă în anul care urmează și pentru a-ți ajuta copilul să crească frumos și echilibrat.
Iată câteva criterii pentru a evalua relația cu copilul sau cu fiecare dintre copiii tăi:
Pentru ca acest exercițiu să te ajute cât mai mult, după ce citești fiecare criteriu cu explicațiile aferente, poți pune o notă de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „foarte bine, foarte nemulțumit/ă” și 10 „foarte bine, foarte mulțumit/ă”.
1. Timp de calitate petrecut împreună
În mod firesc, părinții petrec zilnic timp cu copilul. Totuși, nu tot acest timp este de calitate. Mai mult, în numeroase familii, cea mai mare parte din timpul petrecut de părinți împreună cu copiii este dedicat rutinelor: activitățile de dimineață, drumul spre grădiniță sau școală, drumul spre casă, spălatul pe mâini, prânzul, cina, spălatul pe dinți, rutina de seară etc. Dacă dăm la o parte toate aceste momente de rutină, rămâne prea puțin timp de calitate, timp pentru joacă, timp în care are loc adevărata comunicare dintre părinte și copil.
Așadar, cât de mulțumit/ă te simți de timpul de calitate pe care l-ai petrecut cu copilul în acest an? Acordă o nota de la 1 la 10.
Citește și:
Pericole pentru ochi, de Sărbători. Oftalmolog: „Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”
Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”
2. Conectare
Atunci când un părinte este conectat cu copilul său, relația dintre ei este echilibrată și armonioasă și copilul depășește cu mult mai ușor provocările emoționale. Este acea stare în care îți simți copilul, îți este ușor să simți și să manifești empatie față de el, să înțelegi care sunt motivele pentru care acționează așa și nu altfel. Este starea în care copilul simte că ești de partea lui. Iar asta îl ajută să se simtă acceptat, ceea ce îl face mai deschis către mesajul pe care i-l comunici.
Cât de mulțumit/ă ești de modul în care te-ai conectat cu copilul în anul care a ajuns la final? Dă o notă de la 1 la 10.
3. Prezența în relația cu copilul
O mare provocare a părinților moderni este dificultatea de a fi 100% prezenți în relația cu copiii lor. Lipsa de prezență are ca urmare lipsa de conectare. Nu te poți conecta cu copilul atunci când gândurile tale sunt în trecut sau în viitor, la griji sau la frici. Pentru a fi prezent/ă atunci când ești împreună cu copilul, este necesar să te detașezi de propriile tale griji și să decizi să te dedici în totalitate activității pe care o faci cu copilul.
Cât de mulțumit/ă te simți de starea de prezență pe care ai avut-o în timpul activităților cu copilul pe parcursul anului 2022? Pune o notă de la 1 la 10.
4. Iubire și acceptare necondiționate
Nevoia cea mai importantă a unui copil de la părintele lui este să se simtă iubit și acceptat așa cum este. Astfel, copilul face tot ce-i stă în putință pentru a obține iubirea și acceptarea necondiționate, inclusiv prin moduri greu de acceptat pentru părinți. Pentru ca un copil să crească echilibrat, el are nevoie să simtă că ești de partea lui orice s-ar întâmpla. Atunci când părintele își acceptă copilul necondiționat și îl iubește orice ar face, copilul dobândește siguranța și încrederea de care are nevoie pentru a ieși în lume și pentru a-și realiza talentele și potențialul în lumea reală. Din păcate, foarte mulți părinți nu sunt mulțumiți de copiii lor, nu îi acceptă așa cum sunt, vor să îi schimbe și îi critică mult mai mult decât îi apreciază.
Cum evaluezi nivelul de iubire și acceptare necondiționate pe care i le-ai oferit copilului pe parcursul ultimelor 12 luni? Acordă o notă de la 1 la 10.
Citește și:
9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]
Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient
5. Comunicare cu răbdare și calm
Orice conflict poate fi rezolvat cu ajutorul comunicării. În relația cu copilul, lucrurile pot fi corectate oricând cu ajutorul unei comunicări eficiente. Am văzut cum se întâmplă asta pe parcursul celor 4 săptămâni ale programului online Maratonul „Un părinte bun, un copil fericit!”, în care părinții își transformă relațiile cu copiii lor pe măsură ce învață să comunice eficient și aplica noi metode de comunicare. Atunci când ai răbdare și când comunici cu calm, copiii sunt cooperanți și deschiși către mesajul pe care îl comunici.
Cât de mulțumită ești de modul în care ai comunicat pe parcursul anului acesta cu copilul tău? Alege o notă de la 1 la 10.
6. Pe ce te concentrezi mai mult: pe greșeli sau pe reușite?
Atenția părintelui are același efect ca apa care udă diferite plante care cresc. Atunci când te concentrezi pe greșelile pe care le face copilul criticându-l și certându-l frecvent, ce faci de fapt este să susții, întreții și dezvolți exact acele părți care nu îți plac la copilul tau. În schimb, atunci când alegi să vezi calitățile copilului, să-l încurajezi, să pui accentul pe realizările lui, ce faci este să încurajezi și să hrănești aspectele care îți plac la copil. Din nefericire, foarte multe persoane din generația noastră, a părinților de astăzi, au fost educate de părinți și de școală să se concentreze mai mult pe greșeli decât pe realizări. Mulți adulți continuă să faca același lucru și cu copiii lor.
În ce măsură te-ai concentrat pe calitățile copilului apreciindu-l și încurajându-l pe parcursul anului 2022? Acordă o notă de la 1 la 10.
7. Talentele si abilitățile copilului
Numeroase conflicte dintre părinți și copii apar din cauza neînțelegerilor în ceea ce privește școala și viitorul profesional al copilului. Din acest motiv, este important să-ți susții copilul să-și descopere talentele, înclinațiile și abilitățile. S-ar putea să nu fie atât de ușor să le descoperiți și să fie nevoie de un proces pentru asta. Atunci când copilul face ceea ce îi place, când îl pasionează acele activități, le face cu drag și nu este nevoie să-l forțezi.
Cât de mulțumit/ă ești de modul în care l-ai ajutat până acum pe copil să-și descopere și să-și dezvolte talentele? Pune o notă de la 1 la 10.
Citește și:
Cum afli ce face copilul la școală fără a-l întreba direct? 24 de idei bune de aplicat imediat
Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă
Acum, dupa ce ai aceste 7 calificative la fiecare dintre criteriile de mai sus, poți calcula media aritmetică, adunând notele și împărțindu-le la 7. Vei obține o medie care îți va indica măsura în care te simți mulțumit/ă de rezultatele tale în rolul tău de părinte.
Observă care sunt aspectele la care ai cele mai mici note și vezi cum anume le poți îmbunătăți. Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege un singur aspect pe care să te concentrezi în perioada următoare, poate chiar pe tot parcursul anului viitor.
Sursa foto: Elina Fairytale, Pexels