Laura Markham: 5 scopuri pentru noul an care te vor face un părinte mai bun

Multe persoane nu își mai stabilesc obiective pentru noul an, din cauză că descoperă că vor să-și îndeplinească aceleași scopuri în fiecare an. Acest lucru nu înseamnă, însă, un eșec, ci doar că te îndrepți în direcția bună și că încă nu ești o persoană perfectă.

Vestea proastă este că nici în anul care a început nu vei fi o persoană perfectă.

Vestea bună este că nici măcar nu trebuie să fii o persoană perfectă, afirmă Dr. Laura Markham, psiholog clinician, autoare, speaker și expert internațional în parenting, într-un articol publicat pe site-ul său.

Potrivit specialistului, care are 2 copii adulți deja, copiii nu au nevoie să vadă părinți perfecți. Ceea ce au nevoie, însă, este de părinți care îi acceptă cu toate imperfecțiunile lor, care manifestă compasiune și respect, care își cer scuze și se reconectează atunci când lucrurile merg prost, așa cum se întâmplă în mod inevitabil.

Aceasta este o muncă grea, deoarece presupune autoreglarea propriilor noastre emoții. Din acest motiv, soluția de a avea mai multă răbdare funcționează rareori. În timp ce strângem din dinți pentru a ne păstra calmul, deja alunecăm în răspunsul generat de stres: luptă sau fugi.

Cu toate acestea, vreii să devii un părinte cu mai multă răbdare și o persoană mai fericită? Laura Markham susține cu tărie că acest lucru este posibil.

Autoarea de bestseller-uri internaționale pentru părinți propune 5 obiective simple care te pot ajuta să ai în familie o atmosferă cu mai puțină dramă și mai multă iubire. Practicarea acestor acțiuni este o muncă de o viață. De aceea, nu te aștepta să devii perfectă într-un an. Însă, vei deveni un părinte mai liniștit, cu un copil mai fericit și mai cooperant.

Citește și:

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

Ce este și ce nu este parentingul permisiv. 11 lucruri pe care le fac părinții permisivi

5 obiective care te vor ajuta să devii un părinte mai bun în acest an

 

1. Lucrează la autoreglarea propriilor emoții

Doar așa vei reuși să fii părintele generos din punct de vedere emoțional, așa cum îți dorești să fii. Începe prin a integra în viața ta de zi cu zi soluții simple care te ajută: culcă-te mai devreme pentru a te odihni mai bine, consumă alimente sănătoase pentru a-ți menține energia, transformă comentariile negative interioare în unele încurajatoare, încetinește ritmul pentru a reduce stresul.

Și, cel mai important, ia-ți angajamentul de a-ți gestiona reacțiile. Atunci când te afli în starea de luptă sau fugi, copilul tău pare să fie dușmanul tău și, din această poziție, nu îi poți fi un ghid bun. Doar spune „NU” fiecărei acțiuni când te înfurii.

Pare greu? Chiar este. Poate că este chiar cel mai greu lucru pe care îl facem în viață. Însă, urgența de a acționa este un semnal că te afli în starea de „luptă sau fugi”. Calmează-ți supărarea înainte să comunici cu copilul tău.

De fiecare dată când îți calmezi propriul „tantrum”, îți reeduci mintea. De fiecare dată când alegi iubirea, îți ușurezi alegerea următoare. Nu este un alt moment mai potrivit pentru a începe decât acum. Te vei mira de modurile în care se va schimba copilul tău, pe măsură ce îți îmbunătățești capacitatea de autoreglare a propriilor tale emoții.

Citește și:

Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”

Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György

2. Iubește-i pe oamenii de lângă tine

Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine despre dezvoltarea copiilor este că acei copii care se simt iubiți și apreciați se dezvoltă frumos și reușesc în viață. Este important ca cei mici să se simtă iubiți și apreciați pentru ceea ce sunt.

Fiecare copil este unic. Așadar, este nevoie de o abordare diferită pentru ca fiecare copil să se simtă văzut și apreciat, afirmă Laura Markham. Munca grea a părinților este să-și accepte copiii drept ceea ce sunt, să-i prețuiască pentru că sunt așa, chiar și în timp ce le ghidează comportamentul. Cum poți face asta? Uitându-te la lucruri din perspectiva copilului, empatizând cu el și celebrând fiecare pas în direcția bunăa. Și, poate cel mai important, bucură-te de copilul tău!

 

3. Rămâi conectată

Copiii cooperează și ne urmează ghidarea atunci când se simt conectați cu noi. Însă, apare și separarea, astfel încât este nevoie să ne reconectăm de fiecare dată.

Amintește-ți că timpul de calitate este despre conectare, nu despre predare, deci este în mare parte nestructurat. Îmbrățișează-ți copilul în fiecare dimineață când îți iei rămas bun de la el. Apoi, când vă revedeți mai târziu, petrece 15 minute concentrându-te exclusiv pe copilul tău. (Ce să faci în cele 15 minute? Ascultă-l, faceți diferite lucruri, îmbrățișează-l, râdeți, jucați-vă, empatizează, ascultă mai mult. Nu ai suficient timp pentru asta? Totuși, ce ar putea fi mai important?..)

Nu mai lucra, închide-ți telefonul și calculatorul înainte de cină, pentru a te putea concentra asupra familiei. Luați cina împreună, fără ecrane și ascultați-vă unii pe alții. Vorbește cu fiecare copil în fiecare seară înainte de culcare.

Citește și:

Copilul te sfidează și vorbește urât? Laura Markham prezintă 3 pași pentru o comunicare cu respect

Când NU este bine să-i spunem copilului „Am încredere în tine”

4. Fii un model de respect

Îți dorești să educi copii care să fie atenți și respectuoși chiar și în adolescență? Atunci, respiră adânc și vorbește-le cu respect. În definitiv, copiii învață din comportamentul nostru. Dacă nu ne putem gestiona propriile emoții, nu ne putem aștepta ca ai noștri copii să învețe să și le gestioneze pe ale lor. Nu este ușor să faci asta atunci când simți supărare. De aceea, tine minte aceste mantre:

 • „Nu este o urgență.”
 • „Eu sunt modelul.”
 • „Se comportă ca un copil deoarece este un copil.”
 • „Nu o lua personal.”
 • „Și asta va trece!”

 

5. Răspunde nevoilor și sentimentelor care generează comportamentul copilului

Cel mai important moment în care este necesar să rămâi conectată cu copilul este atunci când manifestă un comportament nepotrivit. Orice comportament „nepotrivit” este un semn că fiul sau fiica ta are nevoie de ajutorul tău pentru a-și gestiona emoțiile puternice sau pentru a-și îndeplini anumite nevoi nesatisfăcute. De îndată ce te ocup de emoțiile sau de nevoile copilului, comportamentul se schimbă. Dacă poți să ghidezi prin iubire, să redirecționezi pentru a preveni, mai degrabă decât să pedepsești și să stabilești limite cu empatie, vei avea copii autodisciplinați care doresc să te urmeze.

Desigur, copilul tău va mai face greșeli. Și tu vei mai face. Nu există părinți perfecți, nici copii perfecți și nici familii perfecte.

Însă, există familii care trăiesc în iubire și în care toți membrii evoluează. Singura modalitate de a crea o asemenea familie este să faci zilnic alegeri care să te ducă în această direcție, este de părere Laura Markham.

Potrivit acesteia, nu este nicio magie, ci doar muncă în mod constant. Doar alege mai puțină dramă și mai multă iubire. Și vei descoperi cu uimire cât de multe vei obține cu această schimbare de perspectivă.

Citește și:

7 criterii pentru a evalua relația cu copilul la final de an

Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional

Rezonezi cu abordarea Laurei Markham și îți dorești să descoperi mai multe soluții de la ea? Iată cărțile scrise de Laura Markham pentru părinți și traduse în limba română:

 

„Părinți liniștiți, copii fericiți”

Un ghid revoluționar despre creșterea unor copii responsabili, capabili și fericiți. Pornind de la cercetările recente pe tema dezvoltării creierului uman și de la experiența sa clinică cu părinții, Dr. Laura Markham are o abordare simplă, dar eficientă. Iată mesajul ei: cultivarea unei conectări emoționale cu copilul produce o schimbare reală și de durată. Când această legătură vitală este stabilită, nu mai e nevoie ca părinții să apeleze la amenințări, cicăleli, insistențe, recompense sau pedepse.

Acest ghid îi ajută pe părinți să-și înțeleagă mai bine propriile emoții și să și le gestioneze astfel încât să poată acționa cu empatie și comunicând clar, pentru a crește copii care își controlează singuri comportamentul. Exemplele folosite le oferă părinților cu copii mici sau preșcolari soluții și fraze gata testate.

 

„Părinți liniștiți, frați fericiți”

În această carte, Dr. Laura Markham oferă soluții concrete despre ce putem face pentru ca fiecare copil să se simtă iubit, apreciat și unic în familia sa.

Cartea îi ajută pe părinți să creeze conexiuni profunde cu fiecare dintre copii, astfel încât fiecare să creadă cu adevărat că părintele lui nu poate iubi pe nimeni altcineva mai mult decât pe el.

Laura Markham promovează o cultură de familie plină de iubire și încurajează râsul, comunicarea, iubirea și minimizează luptele de putere dintre copii și părinți.
Părinții vor descoperi modalități prin care pot construi o relație bazată pe iubire, înțelegere și respect cu copiii lor. Sursa foto: Elina Fairytale, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  120,220FaniÎmi place
  216CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole