Dr. Shefali: 5 minciuni care ți s-au spus despre ce înseamnă să fii un părinte bun

Ca părinți, cu toții avem în minte o imagine a „părintelui bun”, către care tindem. Însă, în ce măsură acest model, această imagine a părintelui bun este și una reală?

Dr. Shefali Tsabary pune la îndoială imaginea care este prezentată de multe ori în spațiul public. „Ni s-au spus 5 minciuni mari despre ce înseamnă să fii „un părinte bun”. Și suntem ținuți blocați în vinovăție, epuizare și rușine”, scrie specialista, într-o postare pe contul său de Facebook.

Dr. Shefali Tsabary este doctor în psihologie clinică la Universitatea Columbia din New York. De asemenea, este autoare, speaker, trainer și expert internațional în parenting, devenită cunoscută în special după aplicarea tehnicii mindfulness în relația părinte-copil.

„Dar parentingul nu este despre perfecțiune, este despre prezență. Este timpul să te dezveți de minciuni și să te întorci la adevărul tău”, ne îndeamnă experta americană.

Dr. Shefali Tsabary prezintă 5 minciuni care ți s-au spus despre ce înseamnă să fii un părinte bun:

Minciuna nr. 1: Un părinte bun nu țipă niciodată

Adevărul este următorul: „chiar și celui mai conștient părinte i se apasă butoane. Nu este despre a fi perfect, este despre a fi într-o prezență conștientă (în engl. aware)”, scrie Dr. Shefali.

 

Minciuna nr. 2: Un părinte bun știe întotdeauna ce să facă

Adevărul, însă, este cu totul altul. Iată ce spune specialista din SUA: „Parentingul este plin de incertitudine. Înțelepciunea crește din curiozitate, nu din control.”

Minciuna nr. 3: Un părinte bun își pune întotdeauna copilul pe primul loc

Iată și adevărul pe care îl subliniază Dr. Shefali: „Atunci când te abandonezi pe tine, copilul tău moștenește neglijarea ta de sine. Grija de sine este sacră.”

Minciuna nr. 4: Un părinte bun este consecvent și calm în fiecare zi

Adevărul este că „ești un om, nu un robot. Scopul nu este controlul, ci conectarea”, explică specialista în parenting.

 

Minciuna nr. 5: Un părinte bun sacrifică totul pentru copilul său

Totuși, adevărul este că „sacrificiul îți învață copilul că iubirea este echivalentă cu ștergerea sinelui. Asta nu este iubire, este condiționare”, precizează Dr. Shefali.

 

Potrivit psihologului, „aceste minciuni te țin în epuizare, rușine și blocaj. Nu era menit să-ți crești copilul sub o asemenea presiune. Era menit să crești, să evoluezi, să fii ținut/ă și tu în brațe. Iată la ce ne invită parentingul conștient”.

 

Citește și:

Dr. Shefali: 10 lecții pentru băieții noștri din serialul “Adolescence”

Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György

Ascultarea de bunăvoie. 9 principii de parenting și 7 condiții care îl fac pe copil să te asculte

 

Sursa foto: Captură video YouTube Dr. Shefali

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole