Este bine să-i spunem copilului „Am încredere în tine”?
Am primit această întrebare în cadrul unui webinar de la una dintre mamele participante. Deoarece sunt și alți părinți care doresc să știe răspunsul la această întrebare, am decis să împărtășesc abordarea mea în acest articol. Intenția mea este de a aduce mai multă claritate și de a te ajuta să găsești cel mai bun mod de comunicare cu copilul tău, oferindu-i o educație frumoasă și echilibrată.
Așadar, este bine sau nu să-i spunem copilului „Am încredere în tine”?
Răspunsul meu este și da, și nu. Depinde.
Când să NU îi spui copilului că ai încredere în el
Nu este cazul să-i spui copilului că ai încredere în el atunci când nu simți cu adevărat, în sufletul tău, că ai încredere în el.
Numeroși părinți consideră important să educe încrederea în sine la copiii lor. Și știu că semințele încrederii în sine se plantează în copilărie. Din aceste motive, mulți părinți au învățat să le spună copiilor lor că au încredere în ei, poate chiar fără să se mai întrebe dacă simt cu adevărat această încredere. Practic, aplică o tehnică pe care o consideră eficientă în educarea încrederii în sine a copilului.
Atunci când un părinte nu simte că are încredere în copilul său, însă, cu în ciuda acestui lucru, îi spune copilului că are încredere, îi face mai mult rău decât bine.
Citește și:
Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf
Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham
Iată două efecte negative vizibile imediat:
- Copilul devine confuz. Cel mic simte că părintele spune ceva, în timp ce simte altceva. Te întrebi cum ar putea ști copilul ce simte părintele? Păi, un copil nu poate fi păcălit în plan emoțional. El simte că, în realitate, părintele lui nu are încredere în el. În acest context, mesajul care se vrea constructiv, transmis de părinte, nu îl ajută deloc pe copil, dimpotrivă, îi aduce confuzie.
- Îl învață pe copil să nu fie sincer și să spună ceea ce dorește celălalt să audă. Pentru că, în concret, acesta este exemplul oferit de părinte. Și, cel mai probabil nu vrei ca, la un moment dat, copilul tău să te mintă spunându-ți ceea ce vrei să auzi în timp ce simte și crede, de fapt, altceva.
Așadar, dacă nu ai încredere în copilul tău, cel mai potrivit este să nu îi spui că ai încredere în el.
Ce poți face în schimb este să analizezi motivele pentru care nu ai încredere în copilul tău. Apoi, odată descoperite, să lucrezi la creșterea nivelului tău de încredere în copil.
Când e benefic să-i spui copilului că ai încredere în el
Poți să-i spui copilului cu toată deschiderea că ai încredere în el atunci când simți cu adevărat această încredere. Sunt acele momente și contexte în care ai toată încrederea în copilul tău, în care știi că are toate resursele de care are nevoie pentru a reuși și în care nu te îndoiești nicio clipă că va găsi soluția potrivită.
În acest caz, spunându-i copilului tău că ai încredere în el, îl încurajezi și îi transmiți puterea și susținerea ta.
Încrederea sinceră și necondiționată este cel mai puternic mod prin care îi poți sufla în aripi copilului tău, ajutându-l să zboare mai sus și mai rapid decât ar putea s-o facă singur, neavând susținerea ta.
Astfel, copilul va învăța să aibă încredere în sine însuși și va învăța să aibă și el, la rândul său, încredere în alte persoane și să le susțină când vor avea nevoie.
Citește și:
9 diferențe dintre laude și încurajări. Ce îi spunem copilului pentru a-i crește încrederea în sine
Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii
Te invit să vizionezi acest video pe acest subiect:
Sursa foto: Pixabay