Orice părinte își dorește tot ce este mai bun și mai frumos pe lume pentru copilul său. De aceea, face eforturi, uneori supraeforturi, pentru a-i asigura toate cele necesare, o educație bună și o atmosfera plăcută. De aceea are grijă de cel mic: să nu pățească ceva, să nu i se întâmple ceva rău sau să prevină situațiile neplăcute, dacă stă în puterea lui.
Din motivele enumerate mai sus, numeroși părinți preocupați de siguranță fizică a copilului lor, îi spun un cuvânt despre care nici nu bănuiesc ce efecte are pe termen lung.
În parc, un băiețel de doi ani și ceva încearcă să urce pe niște scări care duc la un tobogan mai înalt. Mama îi spune de jos: „Nu e voie! O să cazi și o să te lovești și apoi o să plângi!” Aparent, nimic neobișnuit.
Citește și:
Crizele de plâns la copii. Cele mai bune tehnici pentru părinții cu copii încăpățânați
Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la părinții lui
Efectele lui „cazi” pe termen scurt și pe termen lung
Să încercăm, însă, să numărăm de câte ori pe zi aude un băiețel curios de doi-trei ani cuvântul „cazi” în toate variațiile: „O să cazi”, „Cazi!”, „Atenție să nu cazi” etc. Psihologii avertizează că acest „cazi”, repetat de atâtea ori, are efecte nebănuite pe termen lung asupra psihicului copilului.
Pe termen scurt, copilul căruia i se spune de mic că va cădea, insistându-se pe acest lucru, va avea tendința să cadă mai des. Asta deoarece ideea de a cădea i se imprimă în subconștient pe măsură ce o aude mai des. Copilul aude și face ceea ce aude.
Însă, acest model distructiv al fenomenului de cădere va fi transmis și în viitor. Și, peste ani de zile, când va ajunge la adolescență, nimeni nu va bănui că faptul că tânărul nu luptă pentru visele lui, că se lasă doborât de eșecuri, că nu găsește motivația de a merge înainte, – toate acestea nu reprezintă decât rezultatele seminței plantate în fragedă copilărie, când încă abia învăța să urce niște scări sau niște borduri…
Și, ajunsă la maturitate, această persoană va continuă să cadă sau să nu se ridice de jos, odată ce a căzut: nu va avea curajul să-și ceară drepturile, să-și îndeplinească visele, să vrea să obțină mai mult.
Pe scurt, va considera căderea o normalitate. Nu evoluția, nu implicarea și succesul, ci căderea și acea stare de a rămâne jos, fără energie, fără puteri și, cel mai important, fără curajul necesar pentru a se putea ridica de jos. Căci, ce va spune mami sau tati dacă mai încerc încă o dată să urc acele scări că să ajung la tobogan?…
Citește și:
Ce cuvinte să-i spui copilului tău pentru a deveni un adult încrezător și puternic
Copilul nu poate reuși dacă nu ai încredere în el. Cum să ai încredere când te dezamăgește?
Cum atenționăm copilul fără a folosi cuvântul „cazi”
O întrebare justificată este cu ce putem înlocui acest avertisment? Căci știm bine că nu dorim să-i facem rău pe termen lung, ci vrem doar să protejăm copilul, să-l apărăm de o eventuală cădere.
Ideal ar fi să folosim cuvinte pozitive, fără negații. De exemplu, s-ar putea să se potrivească expresii de tipul „Ai grijă!”, „Fii atent”, „Ține-te de bară” etc.
Exprimările pozitive, fără negații, sunt mai ușor de perceput de către copilul mic. Ca părinte, vei ști care sunt cele mai potrivite cuvinte pentru a fi folosite cu copilul tău!
Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:
SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT
Sursa foto: Freepik.com
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0