Școala nu se face pentru note, ci pentru ca elevii să deprindă competențe care îi vor ajuta ulterior în viață, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, astăzi, cu ocazia participării la festivitățile de începutul anului școlar 2022-2023, la Colegiul „Sf. Sava” din București.
În total, circa 3 milioane de elevi și preșcolari au început, astăzi, cursurile noului an școlar 2022 – 2023, în peste 17.800 de unități de învățământ din întreaga țară.
„Ne dorim un învățământ centrat pe competențe, pe așteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului. (…) Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note a elevilor, goana după note a multor părinți care nu înțeleg că școala nu se face pentru note. Școala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competențe care îi vor ajuta să se dezvolte în viață conform propriilor aspirații, atât personală, cât și profesională”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.ro.
Potrivit acestuia, „Curriculum-ul la dispoziția școlii, la alegerea elevului, va trebui să fie mult mai important decât până acum pentru a oferi fiecărui elev șansa de a-și atinge potențialul maxim”.
Fără uniforme obligatorii
Cu această ocazie, Sorin Cîmpeanu a pledat pentru ca fiecare școală să aibă un însemn propriu. Asta nu înseamnă, însă, că vor fi reintroduse uniformele obligatorii.
„Nu am vorbit niciodată despre reintroducerea uniformelor obligatorii. Am spus întotdeauna că este bine. Atât cât am văzut în sisteme de educație avansate – Statele Unite, Marea Britanie, Franța. Să avem elevi mândri de școala lor. Să poarte un însemn, fie că este un pin așa cum purtăm tricolorul, putem purta însemnul școlii, fie că este o cravată, fie că este o eșarfă pentru fete. Îmi doresc să fie mândri de școala lor și acest lucru să se facă și prin însemne. Însemnele de apreciere la adresa școlii nu înseamnă uniformă obligatorie”, a precizat ministrul Educației.
„În urmă cu exact 40 de ani, în septembrie 1982, aveam matricole, nu știu dacă aveam o uniformă standard, dar eram mândru de apartenența la Sf. Sava”, și-a adus aminte oficialul.
Citește și:
Elevii nu vor avea note la Educația Fizică și Desen. Lista schimbărilor din Legea Educației
Ministrul Educației explică de ce dispar notele la Educație Fizică, Muzică și Desen
Sursa foto: Guvernul României