Judecătoria Sectorului 1 din București a finalizat, recent, primul dosar de bullying în mediul școlar din România. Instanța care a judecat cazul a decis ca părinții copilului agresor și școala să plătească despăgubiri.
Acum doi ani, în ianuarie 2020, părinții unui copil de 11 ani, elev în clasa a V-a la Școala 181 din București, au intentat proces împotriva școlii și a părinților copilului agresor, cerând despăgubiri de 15.000 euro.
Victima a fost bătută de un coleg chiar în timpul orelor, ajungând la spital. Certificatul medico-legal indica un traumatism de piramidă nazală cu fractura oaselor nazale. Cadrul didactic nu a intervenit, deși a văzut ce se întâmplă, așa cum au dovedit înregistrările camerelor de luat vederi.
„Totul s-a petrecut în tipul unei ore de curs. Băiatul meu s-a dus la bancă să ia un material iar celălalt copil a venit și l-a luat la bătaie fără să-l întrebe nimic. Se vede totul pe înregistrare. Țin minte și acum când m-a sunat de la cabinetul medical să vin să-l iau. Era plin de sânge. L-am dus la spital imediat. Nu pot să cred cum a fost posibil un asemenea act de cruzime. A avut nevoie de o operație, cu anestezie generală… ce să vă spun, a fost groaznic, mai ales că are oroare de sânge și ace. Și acum este traumatizat. Nu mai vrea să audă de școală. A avut coșmaruri, se trezea noaptea tremurând. Nu pot să vă descriu”, a povestit tatăl băiatului bătut, acum doi ani, pentru Adevarul.ro.
Citește și:
Studiu Salvați Copiii România: Jumătate dintre elevi sunt victime ale bullying-ului
Copilul refuză să meargă la școală? Cum descoperi cauza reală și cum motivezi copilul
Școala și părinții agresorului, găsiți vinovați
După ce a audiat victima și acuzații, la începutul acestei luni, instanța a dat verdictul: atât Școala 181, cât și părinții elevului agresor au fost găsiți vinovați, drept urmare trebuie să plătească, în solidar, daune morale în valoare de 2.500 de euro. La această sumă se adaugă și cheltuielile de judecată, cifrate la 6.150 lei.
„La doi ani de zile de la pornirea primului proces din România pe tema bullying-ului în cadrul mediului școlar, instanța de judecată, pe baza raportului psiho-diagnostic, constată că atât părinții copilului agresiv, dar și instituția școlară, sunt de vină pentru agresiunea din cadrul școlii și îi obligă la daune morale în solidar, plus publicarea deciziei într-un ziar de largă circulație.
Amintesc că la nivelul anului 2020 a circulat un film în care se observa cum o profesoară vede în clasă un copil căzut la podea, se uită la el și apoi pleacă fără să intervină. Scena cu bătaia a fost surprinsă de camerele video”, spune avocatul victimei, Adrian Cuculis, citat de CluJust.ro.
Începând din noiembrie 2019, victimele bullying-ului din școli pot da instituțiile de învățământ în judecată, după intrarea în vigoare a legii care interzice bullying-ul în școli.
Citește și:
Ce efecte are bullying-ul asupra Generației Z și Alpha
Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți
Traumele din copilăria Prințului Harry. Tot tirajul cărții sale, epuizat în prima zi de la lansare
Sursa foto: Mikhail Nilov, Pexels