Anul viitor, elevii NU vor avea vacanță de Paște. Explicațiile ministrului Ligia Deca

Elevii români nu vor avea vacanță de Paște în anul 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit explicații, după ce, acum câteva zile, instituția pe care o conduce a anunțat că varianta calendarului școlar 2023-2024 pusă în dezbatere publică nu a fost modificată în ceea ce privește acest aspect.

Am semnalat în acest articol încă de la publicarea proiectului de ordin de ministru privind structura anului școlar 2023-2024 că acesta nu prevede vacanță de Paște pentru elevi.

Practic, vacanța de primăvară 2024 a fost programată pentru perioada 13-22 aprilie. Intervalul se situează între Paștele Catolic, care va fi sărbătorit pe 31 martie, și Paștele Ortodox, care va fi prăznuit pe 5 mai. Singurele zile de vacanță de Paște ale elevilor și preșcolarilor vor fi zilele libere legale.

Ieri, aflată la Sibiu, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că, în anul școlar 2023-2024, va fi o situație deosebită legată de vacanța de primăvară, având în vedere distanța mare dintre Paștele Catolic și cel Ortodox, și că această structură a fost stabilită de comun acord cu elevii, părinții și alți parteneri de dialog social.

Citește și:

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

“Copiii crescuți cu parenting modern vor fi victime ale societății”. Cum dorința de a crește copii puternici îi face, de fapt, slabi

„Pentru anul școlar următor avem o situație deosebită. În anul respectiv, avem o distanță mare între sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe. Este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc”, a spus ministrul Ligia Deca, citată de Agerpres.

Întrebată de jurnaliști în legătură cu nemulțumirile exprimate de unii părinți și elevi în legătură cu faptul că vacanța de primăvară nu cuprinde perioada sărbătorii Paștelui, ministrul a răspuns că s-a ținut cont de organizarea olimpiadelor școlare, de egalitatea de tratament între confesiuni și de echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic.

„Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului școlar. În contextul Comisiei pentru Dialog Social, am cerut părerea elevilor, părinților, sindicatelor. Nu am avut în ședință argumentată nevoia mutării acestei vacanțe de primăvară dintre module înspre vacanța de Paște. Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână așa cum am propus-o inițial este nevoia de spațiu în timpul vacanței pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor școlare. Acesta a fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanță se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este și echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această variantă”, a argumentat ministrul Educației.

Citește și:

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

Liga Studenților condamnă eliminarea vacanței de Paște

Proiectul de ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024 a fost avizat, marți, în Comisia de Dialog Social în forma pusă în dezbatere publică. Perioada programată pentru vacanța de primăvară, între modulele de cursuri 4 și 5, este 13-22 aprilie 2024.

În replică, reprezentanții Ligii Studenților condamnă eliminarea vacanței de Paște din calendarul anului școlar 2023-2024. Reprezentanții Ligii cer ministrului Educației, Ligia Deca, remedierea acestei situației.

Studenții spun că peste 65.000 de copii vor fi puternic afectați din cauză că nu își vor putea vedea părinții plecați la muncă în străinătate.

De asemenea, Liga Studenților cere premierului Nicolae Ciucă demiterea Ligiei Deca, dacă aceasta nu va dispune modificarea ordinului referitor la structura anului școlar 2023-2024.

Citește și:

Frica părintelui afectează relația cu copilul. 2 exemple concrete cum scapi de fricile specifice părinților

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Primul proces pentru bullying în școli din România s-a încheiat după 2 ani. Ce verdict a dat instanța

 

Sursa foto: Facebook Ministerul Educației – România

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole