Cărțile unui îndrăgit autor pentru copii, rescrise pentru a elimina cuvintele ofensatoare. Salman Rushdie: „O cenzură absurdă”

Cărțile iubite de nenumărați copii autorului Roald Dahl au fost rescrise pentru a elimina sau înlocui cuvintele considerate ofensatoare, astfel încât să se poată adresa unui public modern.

Drept răspuns, mai multe personalități din domeniul literaturii au respins această acțiune, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Scriitorul Salman Rushdie a declarat că editarea cărţilor lui Roald Dahl reprezintă „o cenzură absurdă”. Alte personalități din industria editorială au afirmat că editorilor implicați în această inițiațivă ar trebui să le fie rușine.

Reprezentanții Roald Dahl Story Company și cei ai editurii Puffin Books au confirmat că au efectuat o revizuire a romanelor clasice publicate de Roald Dahl pentru a se asigura că toți copiii se pot bucura de ele.

Cuvântul „gras” a fost eliminat

Asta înseamnă eliminarea sau rescrierea paragrafelor ce ar putea fi considerate ofensatoare, precum referirile la greutatea corporală, sănătatea mintală, violență, gen și rasă.

După un articol al Daily Telegraph despre aceste modificări, scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, deținător al premiului Booker, a declarat pe Twitter: „Roald Dahl nu a fost un înger, dar aceasta este o cenzură absurdă.”

Potrivit acestuia, „Editurii Puffin Books și Fundației Dahl ar trebui să le fie rușine”.

Unele dintre reeditări presupun eliminarea cuvântului „gras” din fiecare carte. Personajul Augustus Gloop din romanul „Charlie și Fabrica de Ciocolată” a fost descris, în schimb, prin cuvântul „enorm”.

Citește și:

Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

Editarea selectivă, o armă periculoasă

Printre personalitățile literare care critică modificarea romanelor clasice ale lui Roald Dahl se numără Suzanne Nossel, directorul executiv al PEN America, o comunitate de peste 7.000 de scriitori care susțin libertatea de exprimare.

Suzanne Nossel a scris pe Twitter că este „alarmată” de articolele despre aceste modificări, avertizând că puterea de a rescrie cărți ar putea să devină în curând un factor abuziv.

„În mijlocul unor lupte aprige împotriva interzicerii cărților și a restricțiilor asupra ceea ce poate fi predat și citit, editarea selectivă, efectuată pentru a face ca lucrări literare să devină conforme față de anumite sensibilități, ar putea reprezenta o nouă armă periculoasă. Cei care ar putea să laude anumite editări ale operei lui Dahl ar trebui să se gândească la felul în care puterea de a rescrie cărți ar putea să cadă în mâinile unora care nu le împărtășesc valorile și sensibilitățile”, a precizat ea.

Articolele despre modificarea operelor îndrăgite ale lui Roald Dahl i-au șocat pentru mulți admiratori ai scriitorului britanic.

Laura Hackett, editor adjunct și consilier literar al săptămânalului Sunday Times, a declarat că va păstra copiile originale ale romanelor lui Roald Dahl pentru copiii ei, „pentru ca ei să se bucure de ele în toată gloria lor, răutăcioasă şi plină de culoare”.

Potrivit acesteia, „editorilor de la Puffin Books ar trebui să le fie rușine de operația ratată pe care au efectuat-o asupra unora dintre cele mai bune cărți din literatura pentru copii din Marea Britanie”.

Citește și:

“Copiii crescuți cu parenting modern vor fi victime ale societății”. Cum dorința de a crește copii puternici îi face, de fapt, slabi

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

Modificările, în colaborare cu Inclusive Minds

Potrivit Roald Dahl Story Company, procesul de revizuire se desfășoară din 2020 și orice modificare este „mică și realizată cu mare atenție”.

Pentru modificări, reprezentanții Roald Dahl Story Company au colaborat cu Puffin Books și Inclusive Minds, un colectiv de persoane care militează pentru incluziune și accesibilitate în literatura pentru copii.

„Vrem să ne asigurăm că minunatele povești și personaje ale lui Roald Dahl vor continua să fie apreciate de toți copiii din zilele noastre. Atunci când sunt publicate noi reeditări ale unor cărți scrise cu mulți ani în urmă, nu este neobișnuit să se revizuiască limbajul și să fie actualizate alte detalii, inclusiv coperta cărții și aspectul paginii. Pe parcursul acestui proces, principiul nostru călăuzitor a fost acela de a menține intrigile, personajele și spiritul lor ascuțit şi ireverențios din textul original”, a declarat un purtător de cuvânt al Roald Dahl Story Company.

Scriitorul Roald Dahl a murit în 1990, la vârsta de 74 de ani. El a rămas în topul celor mai apreciați scriitori din Marea Britanie.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

Cărțile scriitorului britanic Roald Dahl sunt potrivite pentru copiii cu vârste de 7-12 ani:

Sursa foto: Pixabay

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,132FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole