Începând din anul școlar 2023-2024, elevii de liceu vor avea două noi discipline obligatorii: „Istoria comunismului în România” și „Istoria Evreilor. Holocaustul”.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și-a exprimat satisfacția după introducerea, prin proiectul de lege a învățământului preuniversitar „România educată”, a disciplinelor școlare „Istoria comunismului în România” și „Istoria Evreilor. Holocaustul”, parte a trunchiului comun.
Potrivit unui comunicat de presă, IICCMER a susținut permanent necesitatea studierii obligatorii a istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea inițiativei de către deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei.
„Odată cu intrarea în vigoare a legii, tinerele generații vor avea posibilitatea să cunoască o pagină recentă și dureroasă a istoriei României, foarte importantă de înțeles, pentru a conștientiza necesitatea apărării democrației și libertăților de care ne bucurăm cu toții astăzi”, a declarat președintele executiv IICCMER, Florin-Daniel Șandru, într-un comunicat de presă.
Citește și:
Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional
Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față
Acesta a precizat că IICCMER, în calitate de centru guvernamental de expertiză şi investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții, precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică), va oferi resursele necesare implementării acestui proiect educațional.
După ce noua lege va intra în vigoare, IICCMER anunță că va participa, alături de Ministerul Educației și ceilalți parteneri instituționali și academici, la elaborarea conținuturilor și a planurilor didactice și științifice necesare.
Ligia Deca: Ministerul Educației va continua să aplice Strategia pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură
Pe 27 ianuarie, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, ministrul Educației, Ligia Deca, a reamintit că, în urmă cu 78 de ani, a fost eliberat lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, un loc de suferință pentru mai mult de un milion de evrei, polonezi sau romi și familiile lor.
„Suntem datori să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că astfel de evenimente nu vor mai avea loc”, a scris ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acesteia, „a onora” este întotdeauna parte din „a nu uita”. Și, din acest motiv, „începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru ale învățământului secundar superior”.
„Ministerul Educației va continua să pună în practică prevederile Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și să susțină educarea în spiritul demnității, al toleranței şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului”, a mai precizat Ligia Deca, în acest context.
Citește și:
Oana Moraru prezintă 6 tipuri de părinți, în funcție de implicarea în parcursul școlar al copilului. În care dintre ele te regăsești?
Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala
Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți
Sursa foto: Katerina Holmes, Pexels