Conturi pe Social Media pentru copiii sub 16 ani, cu acordul explicit al părinților (Proiect)

Copiii mai mici de 16 ani din România ar putea avea nevoie de acordul explicit al părinților pentru a-și crea conturi pe rețelele de socializare. Un proiect de inițiativă legislativă în acest sens a fost lansat în dezbatere și consultare publică de către Organizația Femeilor Liberale (OFL).

Scopul proiectului este protejarea copiilor de pericolele din mediul online, îndeosebi cele de pe platformele de socializare.

Propunerea Organizației Femeilor Liberale „este aceea ca accesul minorilor sub 16 ani în social media să aibă loc doar în baza unui acord explicit exprimat de către părinți. În felul acesta, vrem să le oferim părinților un instrument prin care să aibă ei puterea de a stabili ce au și ce nu au voie să facă propriii copii în spațiul online”, explică Nicoleta Pauliuc, președinta OFL, într-o postare pe Facebook.

Denumită „Protejăm viitorul”, campania vrea să încurajeze un dialog cu factorii de decizie sau grupurile interesate: părinți, profesori, copii, societate civilă, psihologi și medici, firmele din big tech, dar și instituții ale statului sau decidenți politici.

Citește și:

Părinții a 9 din 10 elevi nu știu ce fac copiii lor online

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Protecția minorilor în mediul online, mai importantă ca oricând

„Nu ne dorim o lege promovată pe repede înainte, ci o dezbatere reală pentru a găsi cele mai bune soluții. O asemenea legislație, în concordanță cu ce se întâmplă în alte state cu democrații consolidate (SUA, Franța, Marea Britanie sau Germania), vizează contracararea pandemiei de tulburări psihologice generată de supraexpunerea la ecrane, descurajarea teribilismului din spațiul online și stoparea unor fenomene infracționale”, mai spune Nicoleta Pauliuc.

Accesând acest link, oamenii pot vedea forma inițiativei legislative, argumentele și pot semna în favoarea proiectului sau pot face propuneri de modificare.

„Într-o lume în care accesul la orice fel de conținut este acum la un click distanță, protecția minorilor în mediul online este mai importantă ca oricând”, se arată pe pagina proiectului.

Citește și:

Părinții români: Mediul online, principalul pericol la care sunt expuși copiii (Studiu)

Risc crescut de suicid pentru adolescentele care petrec mult timp pe rețelele de socializare (Studiu)

3 probleme pe care le-ar putea rezolva o asemenea lege

Potrivit inițiatoarelor proiectului legislativ, o lege privind creșterea siguranței în mediul online pentru copii ar putea rezolva 3 probleme mari cu care ne confruntăm în societatea modernă:

1. Efectele psihologice și neurologice nocive ale supraexpunerii la ecrane

Acesta aduc cu sine, de multe ori, dependența copiilor de online chiar și la vârste fragede. Nu numai în România, ci peste tot în lumea dezvoltată, avem o pandemie de tulburări psihologice (bine documentată de multiple studii realizate de psihologi de renume la nivel mondial):

  • Anxietate
  • Depresie
  • Tendinţe de izolare socială
  • Confuzie privind distincţia din lumea reală şi cea online

„Din multe puncte de vedere, acest tip de adicția reprezintă boala noului secol”, se arată în materialul publicat de femeile liberale.

 

2. Unele platforme sociale sunt locuri cu activități infracționale grave

Iar copiii riscă să cadă pradă acestor activități. „Sunt foarte mulți care îşi procură drogurile prin intermediul unor tipuri de social media, la fel cum acolo se întâmplă adesea să acționeze grupuri de trafic de carne vie. La fel cum cea mai mare parte a bullying-ului se desfășoară online. Avem cazuri de șantaj și de pedofilie sau pornografie infantilă.”

Citește și:

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

3. Mediul online a devenit un catalizator al comportamentului teribilist

Din dorința de validare socială, mulți oameni (printre ei și copii) fac lucruri periculoase sau ilegale pentru a fi apreciați de așa-zișii prieteni.

Iată câteva exemple:

  • Criminalul de la 2 Mai se lăuda în online cu drogurile pe care le consuma.
  • Sunt şoferi care se filmează gonind prin oraş cu bolizi cu sute de kilometri la oră.
  • Sunt acte de violenţă explicită sau de infracţiuni cu tentă sexuală. Sunt interlopi care se laudă cu deţinerea de arme şi se ameninţă reciproc cu reglări de conturi.

Mai multă putere pentru părinți de a controla ce fac copiii lor online

Obiectivul principal al inițiativei legislative este să oferi mai multă putere părinților pentru a controla ceea ce fac copiii lor în mediile online. Acest tip de control parental are nevoie de reglementări specifice pentru a putea fi exercitat.

Legea PNL propune o abordare triplă: implicarea părinților prin acord parental explicit, responsabilizarea furnizorilor de servicii online și supravegherea de către autoritățile statului:

  • Până la vârsta de 16 ani, minorii pot crea și utiliza conturi online doar cu acordul parental.
  • Se va institui un set de obligații pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului pentru siguranța minorului și eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor.
  • Autoritatea Națională pentru pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANARC) va verifica respectarea obligațiilor instituite.

Citește și:

Copiii au dureri de cap frecvente din cauza ecranelor. Pe 57% dintre copii îi doare capul cel puțin o dată pe lună

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

Sursa foto: Max Fischer, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole