Zi liberă pentru elevi și profesori, săptămâna viitoare

Elevii și cadrele didactice au zi liberă săptămâna viitoare, miercuri, 5 iunie, cu prilejul Zilei Învățătorului. Este pentru prima dată când, cu această ocazie, nu se fac cursuri în școlile din toată țara.

Această modificare a intrat în vigoare potrivit noului contract colectiv de muncă din Învățământ, după greva de anul trecut a profesorilor.

Ziua Învățătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 5 iunie. Instituită prin Legea nr. 289/2007, ziua marchează data nașterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc modern.

Lider sindical din Educație: Este singura modalitate de a marca această zi

Potrivit lui Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă prin contractul colectiv de muncă este singura modalitate pentru a marca această zi.

„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București, iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a declarat Marius Nistor, pentru Edupedu.ro.

Marius Nistor a spus că, în condițiile în care pentru profesori nu se pot obține drepturi de natură salarială cu ocazia zilelor dedicate celebrării acestora, „singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”, și anume 5 iunie, Ziua Națională a învățătorului, și 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației.

Citește și:

Educație rutieră în școli, de anul viitor. Ce conțin ghidurile pentru elevi

Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută

De ce profesorii nu sunt împreună cu copiii la școală de ziua lor

Întrebat de reporterul Edupedu.ro în legătură cu această situație în care profesorii nu sunt împreună cu copiii la școală de ziua lor, de ce au cerut această zi liberă, iată ce a răspuns liderul sindical citat:

„Este singura modalitate pentru a marca această zi. Atât timp cât în alte domenii, când este ziua lucrătorului într-un domeniu, automat se acordă prime și alte drepturi de natură salarială negociate prin contractul de muncă, noi nu avem această posibilitate a negocierii unor prime și atunci singura noastră posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante. Să putem scoate și noi în evidență că 5 octombrie este Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului.”

Apoi, întrebat dacă asta își doresc profesorii de ziua lor, să fie departe de cei pe care îi învață, Marius Nistor a declarat:

„Să fim rezonabili, nu e vorba de așa ceva. Cred că profesorii și tot personalul din învățământul preuniversitar trebuie să aibă recunoașterea activității în aceste zile de sărbătoare. Adică în alte domenii de activitate sunt zile libere și nu este absolut nicio problemă, ba se mai dau și bani, iar atunci când este vorba de colegii din învățământul preuniversitar, dacă este zi liberă de Ziua Internațională a Educației și de Ziua Învățătorului, automat este o problemă.

Nu este în regulă. Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională. (…) Nu avem altă posibilitate, legislația nu ne permite altceva. Dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”.

Citește și:

Oana Moraru: E absurd să cerți copilul că nu are chef să lucreze. Efortul intelectual, disciplina și concentrarea nu vin din voință

3 motive pentru care copilul nu-și face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum îl poți ajuta să-i placă școala

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Ali Ahmad Danesh, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole