Portofoliul educațional devine obligatoriu pentru copii din această toamnă. Ce presupune acesta

O nouă obligație apare, din toamnă, pentru elevii care încep clasa pregătitoare și pentru copiii care încep grupa mijlocie la grădiniță. Pentru aceștia devine obligatoriu portofoliul educațional, despre care vei afla mai multe citind în continuare acest articol.

Conform Legii Educației 198/2023, portofoliul educațional este obligatoriu începând cu anul școlar 2024-2025 pentru copiii care intră în grupa mijlocie și elevii de clasa pregătitoare.

Legea nu menționează dacă portofoliul educațional va fi folosit ca metodă de selecție sau de exemplu pentru admiterea la liceu ori în universități, ci doar că la final de gimnaziu și liceu absolvenții vor primi recomandări cu rol consultativ de la consilierii școlari pentru orientare profesională, scrie Edupedu.ro.

Citește și:

Admitere liceu 2024. Top 20 de licee din București după ultima medie de admitere

„Aici greșesc incredibil de mulți părinți!” Ce spune tatăl lui David Popovici despre felul în care a fost crescut campionul olimpic

Ce prevede Legea educației despre portofoliul educațional

Conform Legii învățământului preuniversitar, portofoliul educațional cuprinde documente relevante pentru rezultatele învățării elevilor, precum:

  • Certificări care prezintă rezultate la disciplinele de studiu, pe ani de studiu și niveluri de școlarizare
  • Rezultate la evaluările naționale 
  • Recomandări de recuperare a pierderilor de învățare
  • Produse sau rezultate ale activităților desfășurate
  • Diplome, certificate sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite în diferite contexte, formale, nonformale și informale
  • Recomandări de la consilierul școlar și diriginte privind orientarea vocațională

Portofoliul educațional va fi utilizat de la începerea învățământului obligatoriu pe tot parcursul învățământului preuniversitar.

Informații din acest portofoliu educațional pot fi utilizate „pentru identificarea decalajelor educaționale și fundamentarea intervențiilor de sprijin”, prevede legea.

Potrivit actului normativ, „la finalizarea învățământului gimnazial și liceal, profesorul consilier școlar și dirigintele au obligația să emită câte o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte. În cazul absolvenților de învățământ liceal se poate realiza și o recomandare sub forma unei orientări vocaționale de încadrare pe piața forței de muncă. Recomandările sunt consultative și sunt emise în baza metodologiei specifice și sunt incluse în portofoliul educațional.”

Citește și:

Se schimbă data de plată a burselor școlare. Ministerul Educației a anunțat mai multe schimbări legate de burse

40 de idei ieftine sau gratuite cum să-ți petreci vacanța de vară cu copilul

 

Apoi, după finalizarea învățământului obligatoriu, „portofoliul educațional poate fi completat cu rezultate ale activităților de învățare pe tot parcursul vieții”.

Portofoliul educațional intră în vigoare fără metodologia de aplicare

„Formatul portofoliului educațional, modalitatea de înscriere a datelor și alte detalii sunt cuprinse în metodologia specifică aprobată prin ordin al ministrului educației în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în Legea educației, adoptată anul trecut. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, nici până astăzi.

Mai mult, ordinul ministrului educației privind aprobarea metodologiei pentru stabilirea detaliilor legate de portofoliul educațional este anunțat să fie gata până pe 31 august 2025, după cum a scris Edupedu.ro.

Citește și:

Când se termină vacanța de vară și începe anul școlar 2024-2025

Psiholog Aida Ivan: Tot mai mulți copii suferă de anxietate sau depresie, chiar de la vârsta de 5 ani. Care sunt cauzele și ce soluții sunt

Japonia, țara cu cel mai performant sistem de educație. 12 lecții ale învățământului japonez

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Anete Lusina, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,229FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole